Τα απανωτά lockdown, η στρατηγική της Κίνας και οι προβλέψεις που διαψεύστηκαν

Χειρότερο από το πρώτο, είναι το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, που πλήττει την Κύπρο, αλλά και τις πλείστες χώρες του κόσμου, με τα κρούσματα να έχουν πολλαπλασιαστεί και την κατάσταση να είναι εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα οι χώρες να παίρνουν εσπευσμένα μέτρα για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της πανδημίας.
 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, όπου παρατηρείται τεράστια έξαρση, με τις μεγάλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου να κατεβάζουν ρολά και να οδηγούνται η μία μετά την άλλη σε lockdown, όπως είχε συμβεί και την περασμένη άνοιξη.
 
Παράλληλα, τα συστήματα υγείας των χωρών, σείονται συθέμελα, αφού οι πολίτες τους δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών, όπως συνέβη για παράδειγμα στην Ισπανία και στην Ιταλία, μετά την επιβολή απαγορεύσεων στις διακινήσεις, όπου ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και προέβη σε βανδαλισμούς.
 
Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο στο δεύτερο κύμα
Στην Ισπανία για παράδειγμα, τα κρούσματα στο δεύτερο κύμα, είναι ήδη τρεις φορές υψηλότερα, σε σύγκριση με την κορύφωση του πρώτου κύματος. Για παράδειγμα στις 30 Οκτωβρίου καταγράφηκαν πάνω από 25 χιλιάδες κρούσματα, την ώρα που τα περισσότερα που εντοπίστηκαν στο πρώτο κύμα ήταν 8945, στις 26 Μαρτίου.
 
Ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε και έλαβε μέτρα όπως για παράδειγμα το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ των περιφερειών της χώρας, η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες και το λουκέτο σε χώρους εστίασης.
Ιταλία
 
Στην Ιταλία, που επίσης υπήρξαν αντιδράσεις για τα μέτρα που λαμβάνονται, με διαδηλωτές να βγαίνουν στους δρόμους και να προκαλούν επεισόδια, τα κρούσματα έχουν αγγίξει πενταπλάσια νούμερα από το πρώτο κύμα. Συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου η χώρα είχε καταγράψει 6557 λοιμώξεις, ενώ στις 31 Οκτωβρίου έφθασαν τις 31756.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία ήταν η χώρα που μέτρησε χιλιάδες θύματα την περασμένη άνοιξη, με το σύστημα υγείας να φθάνει στα όριά του. Για να μην επαναληφθεί το τραγικό αυτό σενάριο, η κυβέρνηση Κόντε προσανατολίζεται να επιβάλει δραστικά μέτρα, όπως είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας στους ηλικιωμένους, αλλά και η μείωση ωραρίων στα καταστήματα.
Ηνωμένο Βασίλειο
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει ήδη επιβληθεί lockdown, με τα κρούσματα να αγγίζουν τα 26687 στις 21 Οκτωβρίου. Αριθμός που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τα 6201, που είχαν εντοπιστεί κατά την κορύφωση της πανδημίας στις 2 Μαΐου.
 
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο, ότι το lockdown, θα ισχύει από τις 5 Νοεμβρίου και για διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων.
 
Σε αυτό το διάστημα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ κλειστά θα είναι μπαρ και εστιατόρια. Η κυκλοφορία θα επιτρέπεται για ιατρικούς λόγους, καθώς επίσης η δυνατότητα μετάβασης σε καταστήματα λιανικής, που θα παραμένουν ανοιχτά, για την αγορά προϊόντων πρώτης ανάγκης.
Γερμανία
Στη Γερμανία, η οποία στο πρώτο κύμα ήταν από τις χώρες που χειρίστηκαν πολύ καλά την πανδημία, επιβλήθηκε μερικό lockdown, αφού το περασμένο Σάββατο τα κρούσματα έφθασαν τις 19959. Τα περισσότερα κρούσματα του πρώτου κύματος, είχαν καταγραφεί στις 28 Μαρτίου και ήταν 6284.
 
Με βάση τα νέα μέτρα, από χθες και για ένα μήνα, κλειστά θα παραμείνουν εστιατόρια, καφέ, μπαρ και κλαμπ, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι και συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής, ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου και οι βιομηχανίες.
 
Σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η συνάθροιση το πολύ δέκα προσώπων, από έως και δύο νοικοκυριά.
Γαλλία
Δραματική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Γαλλία, με τα κρούσματα να σπάνε το φράγμα των πενήντα χιλιάδων, στις 25 Οκτωβρίου. Κρούσματα, που είναι επτά φορές περισσότερα από τα 7578, που είχαν εντοπιστεί την 31η Μαρτίου.
 
Όπως και στην περίπτωση της Βρετανίας, ο Μακρόν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα lockdown στη χώρα, για διάρκεια ενός μήνα, το οποίο σε περίπτωση που δεν βελτιωθεί η κατάσταση θα παραταθεί.
 
Ωστόσο, σε αντίθεση με το προηγούμενο lockdown, τα περισσότερα σχολεία παραμένουν ανοικτά, ενώ κλειστά είναι μπαρ και εστιατόρια.
Τσεχία
Στην Τσεχία, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει μια παραδοξότητα. Όπως φαίνεται στον πίνακα πιο κάτω, δεν υπήρξε ποτέ πρώτο κύμα της πανδημίας, αφού τα κρούσματα κρατήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια τεράστια έξαρση, με αποκορύφωμα την 27η Οκτωβρίου, όπου εντοπίστηκαν 15663 κρούσματα.
 
Βλέποντας το σύστημα υγείας να φθάνει στα όριά του, η κυβέρνηση της χώρας, αποφάσισε όπως κλείσουν καταστήματα και επέβαλε περιορισμό στις μετακινήσεις.
Βέλγιο
Στις 14 Απριλίου, το Βέλγιο κατέγραφε 2454 κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία αναλογικά του πληθυσμού της χώρας, ήταν ένας τεράστιος αριθμός. Σε αυτό το δεύτερο κύμα όμως, η κατάσταση έχει ξεφύγει, αφού στις 30 Οκτωβρίου εντοπίστηκαν 23921 κρούσματα, φέρνοντας τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
 
Λόγω του συνωστισμού στα νοσοκομεία, η χώρα αναγκάστηκε να στείλει ασθενείς σε νοσοκομεία της Γερμανίας, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο των καταστημάτων, ο περιορισμός των συγκεντρώσεων σε δημόσιους χώρους, αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί
 
Παράλληλα, οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν.
Eλλάδα
H Ελλάδα πήρε τα εύσημα για τη διαχείριση της πανδημίας, αφού στο πρώτο κύμα περιόρισε αρκετά την εξάπλωση του κορωνοϊού, με τα περισσότερα κρούσμα που εντοπίστηκαν, να ήταν τα 156 της 21ης Απριλίου. Αντίθετα, η κατάσταση έχει εκτραπεί σε αυτό το δεύτερο κύμα, αφού το περασμένο Σάββατο, τα κρούσματα έσπασαν το φράγμα των δύο χιλιάδων, σε 24 ώρες.
 
Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί σε όλη τη χώρα, όπως επίσης και η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο στους εξωτερικούς, όσο και στους εσωτερικούς χώρους. Αποφασίστηκε επίσης η τηλεργασία σε ποσοστό 50% τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα.
Κύπρος
Σε ότι αφορά στη χώρα μας, θεωρείται δεδομένη η λήψη έκτακτων μέτρων, η οποία θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τετάρτη, αφού πρώτα δοθεί το πράσινο φως από το Υπουργείο Υγείας.
 
Συγκεκριμένα, τα μέτρα που προτείνονται, είναι η εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν σε Πάφο και Λεμεσό σε όλη την Κύπρο, όπως είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 μέχρι τις 05:00,  η λειτουργία των χώρων εστίασης μέχρι τις 10:30 το βράδυ. Δεν αποκλείεται ωστόσο στις πόλεις Λεμεσού και Πάφου, να ληφθούν νέα μέτρα, αφού η επιδημιολογική κατάσταση είναι πολύ κακή.
«Ο ΠΟΥ δεν ξεχωρίζει πρώτο και δεύτερο κύμα»
Μιλώντας στον REPORTER, για το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει ένα τρίτο κύμα, αφού πρώτα ξεπεράσουμε το δεύτερο το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων Κωνσταντίνος Τσιούτης, ανέφερε ότι «κάποιες χώρες μπορεί να έχουν δεύτερο, τρίτο, τέταρτο κύμα, αλλά αν δεις τον πίνακα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δεν ξεχωρίζει το πρώτο και το δεύτερο κύμα. Είναι ένα κύμα και συνεχίζεται. Γι’ αυτό είπα από το καλοκαίρι ότι δεν θα έχουμε δεύτερο κύμα. Είναι το πρώτο και συνεχίζει».
 
Συγκεκριμένα για την Κύπρο, υπέδειξε ότι «μπορούμε να πούμε ότι έχουμε έξαρση, γιατί υπάρχει ευρεία διασπορά στην κοινότητα. Εξαρτάται πως το ορίζεις. Το κύμα μπορεί να είναι μια επιδημία που ελέγχεται. Αν το πάρεις ότι υπάρχει ευρεία διασπορά στην κοινότητα που ελέγχεται, στην Κύπρο είχαμε δύο, αλλά με την έννοια του κύματος, δεν μπορείς να το πεις».
 
«Πέσαμε έξω στις προβλέψεις μας»
Σε ότι αφορά στο γεγονός πως οι προβλέψεις των ειδικών έκαναν λόγω για έξαρση το χειμώνα, ωστόσο η εξάπλωση του ιού παρατηρήθηκε πριν ακόμα έρθει η συγκεκριμένη εποχή, είπε πως «πέσαμε έξω στις προβλέψεις μας περιμέναμε να έρθει ο χειμώνας για να υπάρξουν κρούσματα, αλλά έγινε νωρίτερα».
 
Αυτή η έξαρση συνέχισε, οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, «όπως ότι άνοιξαν πάρα πολλοί χώροι, υπήρξε μεγάλη χαλάρωση, ο κόσμος αύξησε τις επαφές του σε ρυθμούς προ πανδημίας, παρά τα μέτρα και τις συστάσεις. Έπαιξε επίσης ρόλο και η κόπωση του κόσμου. Από τη στιγμή που έβλεπαν ότι υπήρχε καλή επιδημιολογική εικόνα, αναπαύθηκαν, εφησυχαστηκαν. Ο ιός έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, ότι σε λίγες μέρες μπορεί να υπάρξει έξαρση».
 
Οι ξεχωριστές περιπτώσεις Κίνας-Ιαπωνίας
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περίπτωση της Κίνας, χώρα από την οποία ξεκίνησε τον περασμένο χειμώνα η πανδημία, η οποία μετά το πρώτο κύμα, κατάφερε να διαχειριστεί άψογα την κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής νέα έξαρση.
 
Συγκεκριμένα τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στις 11 Φεβρουαρίου, όταν είχαν εντοπιστεί 6905 λοιμώξεις, ενώ από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα, καταγράφονται διψήφιοι αριθμοί.
Για την περίπτωση της Κίνας, ο κ. Τσιούτης εξήγησε ότι μόλις εντοπίσουν μια συρροή περιστατικών κάνουν αμέσως lockdown και μαζικά τεστ.
 
«Έχουν τεράστιες δυνατότητες, κλείνουν την περιοχή όπου εντοπίζονται τα κρούσματα και κάνουν εντατική ιχηλάτηση σε πολύ μικρό διάστημα. Ωστόσο, οι Κινέζοι έχουν στην κουλτούρα τους να κυκλοφορούν με μάσκες παντού. Οι Κινέζοι δεν έχουν τον τύπο των εκδηλώσεων που έχουμε εμείς, όπως οι αγκαλιές. Είναι όμως η ταχύτητα και η δραστικότητα των μέτρων που εφαρμόζουν, που παίζει ρόλο. Είναι εξάλλου και η χώρα που παράγει τα τεστ και ως εκ τούτου είναι πολύ πιο φθηνά για εκείνους και πολύ πιο εύκολα. Εμείς πρέπει να τα παραγγείλουμε να έρθουν, ενώ εκεί τα έχουν άμεσα».
 
Ιαπωνία
Σε ότι αφορά στην Ιαπωνία, με βάσει τον πίνακα καταγραφής κρουσμάτων, φαίνεται ότι η χώρα έχει ήδη ξεπεράσει και το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Στην κορύφωση του πρώτου, τα κρούσματα ανήλθαν στα 743, στις 12 Απριλίου, ενώ στην κορύφωση του δεύτερου, στις 3 Αυγούστου έφθασαν τα 1998.
 
Από τότε, καταγράφηκε μείωση των κρουσμάτων, ωστόσο παραμένει σε τριψήφιους αριθμούς, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν την κορύφωση του πρώτου κύματος.
 

Δειτε Επισης

Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα