Τετάρτη 2 Δεκ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ετοιμάζονται για το κακό σενάριο-Αυξήθηκαν οι περιοχές στο «κόκκινο»

  30/10/2020 06:59
Ετοιμάζονται για το κακό σενάριο-Αυξήθηκαν οι περιοχές στο «κόκκινο»

Ετοιμάζονται για το κακό σενάριο-Αυξήθηκαν οι περιοχές στο «κόκκινο»

  30/10/2020 06:59
Η εκρηκτική πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, συνεχίζει να προκαλεί τεράστια ανησυχία, με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, να ετοιμάζονται για το κακό σενάριο, που είναι να αυξηθούν περαιτέρω οι νοσηλείες και δη στις ΜΕΘ. 
 

Στο νοσοκομείο αναφοράς, αυξάνονται σε 110 οι κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, υπάρχουν διαθέσιμες άλλες 115 κλίνες με αντίστοιχους αναπνευστήρες για ασθενείς, οι οποίοι ενδεχομένως χρειαστεί να εισαχθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η απόφαση για αύξηση των κλινών, στο νοσοκομείο αναφοράς στο Παραλίμνι, λήφθηκε χθες και δόθηκαν οδηγίες, όπως εκκενωθεί και το παθολογικό τμήμα. Οι 22 ασθενείς μεταφερθηκαν σε άλλα τμήματα και κάποιοι στο νοσοκομείο της Λάρνακας.

Αυτό που προκαλεί πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία, είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες δύο μέρες τα κρούσματα παρέμειναν σε σταθερούς αριθμούς, ωστόσο πολύ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Οι ειδικοί θέλουν να δουν την πορεία του ιού, μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να εξάγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα, για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή από την περασμένη Παρασκευή και έχουν ισχύ μέχρι τις εννέα Νοεμβρίου.
 

Aυξήθηκαν οι περιοχές στο «κόκκινο»
Οι φόβοι για ευρεία διασπορά της νόσου σε ολόκληρη την Κύπρο, δεν έχουν πάντως παρέλθει, με το Υπουργείο Υγείας, να συνεχίζει να καλεί τον κόσμο να τηρεί ευλαβικά τα μέτρα και εάν έχει συμπτώματα να περιορίζεται και να ενημερώνει σχετικά τον Προσωπικό του Ιατρό.

Οι περιοχές στο «κόκκινο» εν τω μεταξύ, έχουν αυξηθεί, αφού πέραν από τις πόλεις της Λεμεσού και της Πάφου και το Δήμο Πόλης Χρυσοχούς, προστέθηκε η μικρή κοινότητα της Κυπερούντας. Δεν είναι τυχαίο που το Υπουργείο Υγείας, διενεργεί ελέγχους στις περιοχές προκειμένου να διαπιστωθεί το εύρος της διασποράς. Στην Πόλη Χρυσοχούς ολοκληρώθηκαν τα δωρεάν τριακόσια τεστ, ενώ άλλα πεντακόσια θα γίνουν τις επόμενες ημέρες στην Κυπερούντα.

Για την Κυπερούντα η ανησυχία είναι μεγάλη, αφού η πλειοψηφία των κρουσμάτων που διαγνώστηκαν έχουν σχέση με την εκκλησία της κοινότητας. Μεταξύ άλλων θετικοί είναι ιερείς καθώς και μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής, που πριν διαγνωστούν παρέστησαν σε κηδεία.

Αυξημένα κρούσματα, υπάρχουν και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών.

Έρχονται τα rapid tests
Εν τω μεταξύ το Υπουργείο Υγείας προσθέτει ακόμη ένα σημαντικό όπλο στην φαρέτρα του, που είναι τα τεστ αντιγόνου. «Τις επόμενες ημέρες θα πάρουμε την πρώτη παρτίδα με αναλώσιμα για τη διενέργεια 50,000 rapid tests, ενώ τις υπόλοιπες 150,000 θα τις έχουμε σε διάστημα 25 ημερών, από την Τρίτη που υπογράφηκε η σύμβαση. Παραγγέλθηκαν 200 χιλιάδες, σε μια προσπάθεια να έχουμε ακόμα μία επιλογή στις προσπάθειές μας για να ελέγξουμε καλύτερα τη διάδοση και τη διασπορά του ιού», ανέφερε στον REPORTER η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου.

Στόχος είναι να υπάρχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο, για περιοχές όπου υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων. «Τα τεστ αυτά δίνουν αποτέλεσμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και θα χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις, όπου υπάρχουν πολλά συγκεντρωμένα άτομα σε κάποιους χώρους όπως είναι τα σχολεία, τα πανεπιστήμια τα στρατόπεδα κ.λπ», υπέδειξε η κ. Κυριάκου, τονίζοντας πως θα χρησιμοποιηθούν και σε άλλες περιπτώσεις. «Είναι επίσης, πολύ σημαντικά αυτά τα τεστ, σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται τοπική έξαρση των κρουσμάτων, για παράδειγμα σε κάποιες περιοχές ή κάποια χωριά και χρειάζεται να γίνουν άμεσα εξετάσεις στους κατοίκους, για να ληφθούν αποφάσεις».

Αποφάσεις για επέκταση ή όχι των μέτρων που είναι σε εφαρμογή πάντως θα ληφθούν, εντός της επόμενης εβδομάδας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας