H ενδεχόμενη επέκταση μέτρων, το SOS των νοσοκομείων και το επικίνδυνο όριο

Πέντε ημέρες, μετά την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων σε ολόκληρη την Κύπρο και με τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, να βρίσκονται υπό καθεστώς mini lockdown, τα κρούσματα παραμένουν στα ύψη, όπως και η αγωνία για τη συνέχεια.

Τα στοιχεία που συνεχίζει να δίνει αυτός ο μήνας παραμένουν άκρως ανησυχητικά, όπως χθες όπου ανακοινώθηκε ο τρίτος μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών στη χώρα μας, από την αρχή της πανδημίας. Οι νοσηλείες αυξάνονται, με τις πρώτες 27 μέρες του μήνα να καταγράφουν τον αριθμό ρεκόρ, των 2062 κρουσμάτων.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, συνέρχονται εκ νέου το απόγευμα προκειμένου να προβούν σε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης. Αν και ασφαλή συμπεράσματα θα αρχίσουν να βγαίνουν στο τέλος της εβδομάδας, θα τεθούν επί τάπητος τα μέχρι στιγμής, επιδημιολογικά δεδομένα, κάθε περιοχής και θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση των μέτρων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα έκρηξη κρουσμάτων-Ανακοινώθηκαν άλλα 181, πάνω από 100 από ιδιωτική πρωτοβουλία

Δεν αποκλείεται επέκταση μέτρων
«Θα χρειαστεί σίγουρα μία εβδομάδα από την εφαρμογή των μέτρων για να δούμε κατά πόσον θα βοηθήσουν στο να περιοριστεί η διασπορά. Παράλληλα, όμως επειδή είναι μια δυναμική κατάσταση, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε καθημερινά τις νοσηλείες στα νοσηλευτήρια, όσο και το ποσοστό θετικότητας, από τους εργαστηριακούς ελέγχους που γίνονται για να εκτιμούμε την κατάσταση», σημείωσε μιλώντας στον REPORTER, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Παθολόγος/Λοιμωξιολόγος Δρ. Ειρήνη Χριστάκη.  

Κληθείσα να απαντήσει ποιο είναι το πλάνο, σε περίπτωση που δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα τα μέτρα, η κ. Χριστάκη ανέφερε πως «σε εκείνη την περίπτωση χρειάζεται μία εκτίμηση του γιατί δεν λειτουργούν τα μέτρα και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, θα πρέπει να επεκταθούν είτε σε περισσότερες επαρχίες, είτε να γίνουν αυστηρότερα. Είναι σημαντικό, όμως, να γίνεται και η εκτίμηση για το ποια είναι τα μέτρα που βοηθούν και ποια είναι εκείνα που δεν βοηθούν και γιατί, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε βελτιώσεις στην εφαρμογή τους».

Το SOS για τα νοσοκομεία
Εν τω μεταξύ, το καμπανάκι κινδύνου έχει εδώ και μέρες ανάψει, στα νοσοκομεία μας υπό το φόβο της αύξησης των ασθενών με κορωνοϊό, που θα χρειαστούν νοσηλεία. Οι επιστήμονες, δεν κρύβουν πλέον ανησυχία τους, αφού ενδεχόμενη απότομη αύξηση των ασθενών στα νοσηλευτήρια, πιθανόν να δοκιμάσει το σύστημα Υγείας.

«Υπάρχει αύξηση των εισαγωγών των θετικών περιστατικών στο νοσοκομείο Αναφοράς αλλά και στο Γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας και αυτό σίγουρα μας προκαλεί ανησυχία, αφού αυτή η αύξηση ενδεχομένως συμβαδίζει με την αύξηση των περιστατικών στην κοινότητα και με το γεγονός ότι τα πλείστα άτομα είναι ασυμπτωματικά», υπογράμμισε η Δρ. Χριστάκη, η οποία ασκεί τα κλινικά της καθήκοντα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Η Λέκτορας του πανεπιστημίου Κύπρου, σημείωσε πως το γεγονός ότι σε αυτό το στάδιο ο ιός «κτύπησε» μικρότερες ηλικίες, δεν σημαίνει πως εάν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα στην κοινότητα, δεν θα πληγούν και περισσότερα άτομα από τις ευπαθείς ομάδες. «Αναπόφευκτα σε αυτό το ενδεχόμενο θα επηρεαστούν και οι μεγαλύτερες ηλικίες και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και τότε θα δούμε περισσότερες νοσηλείες τις επόμενες ημέρες στα νοσοκομεία».

Η πιο μεγάλη ανησυχία των ειδικών, είναι μήπως αυξηθούν οι εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ξεπεραστεί το όριο ασθενών που μπορούν να τύχουν νοσηλείας. «Ο μεγαλύτερος φόβος είναι μήπως υπάρχει αυξημένος αριθμός ατόμων που θα χρειαστούν νοσηλείες στις ΜΕΘ και έχουμε αυξημένους θανάτους», υπέδειξε η κ. Χριστάκη τονίζοντας πως, «αυτό που κάποιος φοβάται, είναι να μην υπάρξει κορεσμός του συστήματος Υγείας. Όσο αυξάνονται τα κρούσματα, θα χρειαστεί να ανοίγουν συγκεκριμένα τμήματα για να νοσηλεύσουν τους ασθενείς με covid-19. Αυτό σημαίνει, ότι θα χρειαστούν περισσότεροι επαγγελματίες για να εργαστούν σε αυτές τις μονάδες, με αποτέλεσμα σε κάποια φάση να υπάρχει ανεπάρκεια εξειδικευμένου προσωπικού και τα νοσηλευτήρια μπορεί να αναγκαστούν να λειτουργήσουν, με μειωμένη δύναμη για τους ασθενείς, με άλλες παθήσεις».

Όπως τόνισε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, αυτό το εφιαλτικό σενάριο, το βίωσαν κάποιες χώρες στο πρώτο κύμα της πανδημίας. «Ευχόμαστε να μην συμβεί ξανά σε καμία χώρα, ούτε στην Κύπρο. Έχουμε σίγουρα προετοιμαστεί καλύτερα, έχουμε περισσότερα διαθέσιμα κρεβάτια στις ΜΕΘ, έχουμε περισσότερο προσωπικό που έχει εκπαιδευτεί για να αντιμετωπίσει αυτούς τους ασθενείς και πάλι όμως, η δύναμη αυτή δεν είναι απεριόριστη και υπάρχει κάποιο όριο το οποίο εάν ξεπεραστεί, θα υπάρξουν συνέπειες για τη συνολική λειτουργία του συστήματος».

Καταλήγοντας η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Κύπρου υπενθύμισε τη σημασία της τήρησης των μέτρων. «Η διατήρηση μιας επιδημιολογικής εικόνας, προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων μας στην τήρηση των μέτρων, σε βάθος χρόνου. Μέχρι στιγμής, έχουμε καταφέρει στην Κύπρο να έχουμε χαμηλή θνητότητα και είναι στο χέρι όλων μας να διατηρήσουμε αυτό το καλό αποτέλεσμα».
  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου