Παρασκευή 4 Δεκ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Πρώτη αξιολόγηση δεδομένων-Ετοιμάζονται για το απευκταίο σενάριο τα νοσοκομεία

  27/10/2020 07:03
Πρώτη αξιολόγηση δεδομένων-Ετοιμάζονται για το απευκταίο σενάριο τα νοσοκομεία

Πρώτη αξιολόγηση δεδομένων-Ετοιμάζονται για το απευκταίο σενάριο τα νοσοκομεία

  27/10/2020 07:03
Με τα βλέμματα στραμμένα στα νοσοκομεία της χώρας και υπό το φόβο της αύξησης των ασθενών με covid-19 που θα χρειαστούν νοσηλεία, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, προβαίνουν σε μια πρώτη αξιολόγηση των μέχρι στιγμής δεδομένων.

Αν και πιο ασφαλή συμπεράσματα, θα εξαχθούν στο τέλος της εβδομάδας, τα δεινά επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας θα τεθούν επί τάπητος, κατά την καθορισμένη σύσκεψη των επιστημόνων. Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, παραμένουν ιδιαίτερα ανησυχητικά, αφού από τις 20 Οκτωβρίου τα κρούσματα, είναι σταθερά σε τριψήφια νούμερα, πλην της χθεσινής μέρας, όπου ανακοινώθηκαν 91, κάτι που αποδίδεται στο γεγονός ότι δεν εργάζονταν τα μεγάλα ιδιωτικά εργαστήρια. Τις τελευταίες επτά ημέρες, πάντως εντοπίστηκαν 949 περιστατικά της νόσου, με το δείκτη μεταδοτικότητας να παραμένει πάνω από το 1,5 με κάποιες  εκτιμήσεις μάλιστα, να τον ανεβάζουν στο 2.
 

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών συνεχίζει να προέρχεται από την επαρχία Λεμεσού, λόγω της ανεξέλεγκτης μετάδοσης των τελευταίων ημερών. Το ιικό φορτίο ιδιαίτερα της πόλης της Λεμεσού, παραμένει πάρα πολύ επιφορτισμένο και πολύ μακριά από τους επιτρεπτούς δείκτες που έχουν τεθεί. Οι εστίες είναι πάρα πολλές, ενώ μέρα με την ημέρα, αυξάνονται και τα ορφανά κρούσματα. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ πολλών περιστατικών, τα πλείστα εκ των οποίων εντοπίζονται πλέον από ιδιωτική πρωτοβουλία, καταδεικνύει, σύμφωνα με τους ειδικούς, πως υπάρχουν αρκετά ακόμη αδιάγνωστα κρούσματα στην κοινότητα, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να υπολογιστεί.

Ιδιαίτερα αυξημένα, εξάλλου παραμένουν και τα περιστατικά στην επαρχία Πάφου που έχουν ωστόσο, σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον, διαφορετικά χαρακτηριστικά από τη Λεμεσό. Η διασπορά γίνεται μέσω των μεγάλων αλυσίδων, κυρίως σε σχολεία και χώρους εργασίας με τα ορφανά κρούσματα, να μην είναι τόσα πολλά όσο της Λεμεσού. Η κατάσταση, ωστόσο και πάλι θεωρείται ως εκτροχιασθείσα, αφού ειδικά στην Πόλη Χρυσοχούς, υπάρχουν στοιχεία ευρείας μετάδοσης.

Παρά τα μέτρα, οι φόβοι για ανεξέλεγκτη πορεία του ιού στην υπόλοιπη Κύπρο δεν έχουν παρέλθει, αφού τα παραδείγματα άλλων χωρών όπως η Γαλλία και η Ελλάδα, όπου παρά τα μέτρα, δεν έγινε κατορθωτό να ανακοπεί το δεύτερο επιθετικότατο κύμα της πανδημίας, καταδεικνύουν πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Είναι γι’ αυτό το λόγο που όσες υπηρεσίες, εμπλέκονται στους ελέγχους για τήρηση των μέτρων και των πρωτοκόλλων, έχουν εντατικοποιήσει τις έρευνές τους σε επιχειρήσεις και υποστατικά.

Πέραν από τα μέτρα, αυτό που πιστεύεται πως μπορεί να  βοηθήσει, είναι η ενέργεια πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων να υιοθετήσουν μέτρα που πρότεινε το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να μειωθούν οι επαφές σε χώρους εργασίας. Ήδη πολλές από αυτές έχουν εφαρμόσει το μέτρο της εργασίας από το σπίτι, μοιράζοντας το προσωπικό τους σε ομάδες.
 
Παράλληλα τα δημόσια νοσηλευτήρια και δη το Νοσοκομείο Αναφοράς, είναι έτοιμα, σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ,  για το απευκταίο σενάριο, να χρειαστεί νοσηλεία μεγαλύτερος αριθμός ασθενών με κορωνοϊό. Το γεγονός δε, πως εντοπίζονται ολοένα και περισσότεροι ασθενείς με συμπτώματα, καταδεικνύει πως αυτή η πιθανότητα είναι αυξημένη. Στις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας, είναι η δημιουργία και δεύτερου νοσοκομείου Αναφοράς εάν χρειαστεί καθώς και η αξιοποίηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων των επαρχιών, σε περίπτωση που αυξηθούν οι ασθενείς με covid-19.
 

Το Υπουργείο Υγείας, εν τω μεταξύ, επεξεργάζεται τις προτάσεις που κατέθεσαν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, με μακροπρόθεσμα μέτρα με ορίζοντα τον Ιανουάριο του 2021. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν για έγκριση, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας