Τετάρτη 20 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Εβδομάδα νέων αποφάσεων για την πανδημία-Στο τραπέζι μέτρα με ορίζοντα το 2021

Νατάσα Χριστοφόρου  26/10/2020 06:40
Εβδομάδα νέων αποφάσεων για την πανδημία-Στο τραπέζι μέτρα με ορίζοντα το 2021

Εβδομάδα νέων αποφάσεων για την πανδημία-Στο τραπέζι μέτρα με ορίζοντα το 2021

Νατάσα Χριστοφόρου  26/10/2020 06:40

Με την ανησυχία για τη συνέχιση των τριψήφιων κρουσμάτων, να είναι στα ύψη, ξεκινά μία ακόμη καθοριστική εβδομάδα για την πορεία της πανδημίας, κατά την οποία θα τεθούν επί τάπητος μακροπρόθεσμα, πλέον μέτρα με ορίζοντα τον Ιανουάριο του 2021. Με τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας να παραμένουν σε δεινή κατάσταση, εν αναμονή των πρώτων στοιχείων που θα δείξουν την απόδοση των νέων μέτρων, το Υπουργείο υγείας επιθυμεί να καταρτίσει πλάνο, ενόψει του πολύ δύσκολου, όπως διαφαίνεται, χειμώνα.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ζήτησε από τα μέλη της Επιδημιολογικής Συμβουλευτικής Ομάδας, να ετοιμάσουν παράλληλα με τα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα μέτρα που έχουν ενεργοποιηθεί, κάτι που θα συνεχίσει να γίνεται  ανάλογα με την έξαρση κάθε περιόδου και μια δέσμη άλλων, που θα έχουν ισχύ πιθανόν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2021. Στην ουσία τα νέα μέτρα, έχουν σχέση με αναθεώρηση των δεδομένων των ήδη υπαρχόντων και προθήκη μικρού αριθμού άλλων, με στόχο τον περιορισμό των μεγάλων συναθροίσεων. Τα μέτρα αυτά θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ενημερωθούν όσοι επηρεάζονται και να προβούν στον αντίστοιχο προγραμματισμό.

Τα προτεινόμενα μέτρα είναι:

  • Απαγόρευση των cocktails parties σε γάμους και βαπτίσεις. Μέγιστος αριθμός καθήμενων καλεσμένων στα 150-200 άτομα (σημ. με τα υφιστάμενα μέτρα είναι 350).
  • Οι συναθροίσεις σε οικίες και δημόσιους χώρους να μην ξεπερνούν τα δέκα άτομα. Εάν βελτιωθούν κατά πολύ τα επιδημιολογικά δεδομένα, το μέτρο θα αναθεωρείται.
  • Αθλητικές διοργανώσεις με πολύ μικρό αριθμό φιλάθλων, μόνο εάν το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα.
  • Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση διεξαγωγής φεστιβάλ ή συναυλιών σε γήπεδα, πάρκα, προαύλια εκκλησιών και δρόμους.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Αυγούστου το Υπουργικό Συμβούλιο, είχε λάβει αποφάσεις για μέτρα που έχουν ισχύ μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με αυτές ορίστηκε όριο 50 ατόμων για συναθροίσεις σε σπίτια ή υποστατικά ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης, ενώ για γάμους και βαπτίσεις ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε δείπνο είναι 350 άτομα. Επίσης, σύμφωνα με αυτά τα μέτρα ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπονται σε χώρους εστίασης, είναι 150 άτομα σε εσωτερικό χώρο και 250 άτομα σε εξωτερικό χώρο.
Σημειώνεται πως τα βραχυπρόθεσμα παγκύπρια μέτρα που είναι σε ισχύ και αφορούν στην χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, την απαγόρευση των cocktails parties σε γάμους και βαπτίσεις και τον περιορισμό των συναθροίσεων σε οικίες και χώρους εστίασης λήγουν στις 9 Νοεμβρίου. Μέχρι την ίδια ημέρα είναι και η ισχύς του μίνι lockdown που αποφασίστηκε για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

Αποφάσεις για την επέκταση ή όχι αυτών των μέτρων αναμένεται να ληφθούν εντός της επόμενης εβδομάδας και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλα 101 κρούσματα, αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία-Ένας στους 18 θετικός

1790 κρούσματα σε εικοσιπέντε ημέρες
Οι αρμόδιες υπηρεσίες πάντως, συνεχίζουν να βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, με τους ειδικούς, να αναλύουν καθημερινά, τα ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία. Τις πρώτες 25 ημέρες ο Οκτώβριος, κατέγραψε 1790 κρούσματα, τα 901, εκ των οποίων τις τελευταίες επτά ημέρες.

Με δεδομένο ότι τους τελευταίους επτά μήνες εντοπίστηκαν 3,545 περιστατικά της covid-19, γίνεται αντιληπτό πως μόλις σε 25 μέρες, καταγράφηκε το 50% του συνόλου των κρουσμάτων στη χώρα μας. Στοιχείο που προειδοποιεί για μια δύσκολη συνέχεια και το οποίο σε συνάρτηση με την αύξηση των νοσηλευόμενων με covid-19 στα νοσοκομεία, που ξεπέρασαν πλέον τους τριάντα, προκαλεί τεράστια ανησυχία.

Τα πλείστα περιστατικά που εντοπίζονται συνεχίζουν να είναι στη Λεμεσό, με την Πάφο να ακολουθεί. Αυξημένα κρούσματα, ωστόσο καταγράφονται και σε άλλες πόλεις, όπου η κατάσταση ευτυχώς, δεν έχει βγει εκτός ελέγχου.

Αυτό που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι πως συνεχίζουν ακατάπαυστα να εντοπίζονται κρούσματα σε σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ βρέθηκαν ακόμη σε ιδιωτικά φροντιστήρια, ιατρεία και καταστήματα.

Αύριο, εξάλλου τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιδημιολογικής Ομάδας, έχουν την καθορισμένη τους  σύσκεψη, κατά την οποία θα γίνει ξανά αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας