Σάββατο 5 Δεκ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Απαντούν στις αντιδράσεις για τις μάσκες παντού στην Κύπρο, οι ειδικοί

  23/10/2020 10:24
Απαντούν στις αντιδράσεις για τις μάσκες παντού στην Κύπρο, οι ειδικοί

Απαντούν στις αντιδράσεις για τις μάσκες παντού στην Κύπρο, οι ειδικοί

  23/10/2020 10:24
Στις αντιδράσεις πολιτών που θεωρούν ότι δεν έπρεπε στην Κύπρο να επιβληθεί το μέτρο στους εξωτερικούς χώρους, απάντησε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο η Λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, ανέφερε πως το μέτρο της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, επιβλήθηκε επειδή η μετάδοση γίνεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων και διαπιστώθηκε πως σε κάποιους χώρους ο κόσμος βρίσκεται πολύ κοντά.

«Κατανοώ τις αντιδράσεις, αλλά προσπαθούμε από όλες τις πλευρές να αποτρέψουμε τη μετάδοση και να αποτρέψουμε κατά το δυνατόν, γενικότερα τις επαφές, δηλαδή να λειτουργήσει στην ψυχολογία, αποτρεπτικά αυτό το μέτρο. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε πάρα πολλά μέτρα για να επιστρατεύσουμε. Όλες οι χώρες πάνω κάτω τα ίδια μέτρα χρησιμοποιούμε».

Όπως υπέδειξε η κ. Πανά «εάν κάποιος έχει αντίρρηση σε αυτό το μέτρο, πρέπει να σκεφτεί και την άλλη πλευρά. Αυτή τη στιγμή, είπαμε πως έχουμε κτυπήσει σε κάποιες περιοχές κόκκινο. Πρέπει να επιστρατεύσουμε κάποια πιο αυστηρά μέτρα, για να αποτρέψουμε πρακτικά τον κόσμο στο να έχει πολλές επαφές και πολλές μετακινήσεις. Είναι ο μόνος τρόπος για να ελαττώσουμε τη μετάδοση».

Και απηύθυνε θερμή έκκληση προς όλους, να τηρήσει τα μέτρα που αποφασίστηκαν. «Όταν τα επιδημιολογικά μας είναι ικανοποιητικά και ελεγχόμενα, εννοείται ότι μετά θα προβούμε στη δεύτερη φάση των μέτρων που είχαμε και προηγουμένως. Εννοείται πως δεν μας αρέσει που πρέπει ο κόσμος να φοράει παντού τη μάσκα. Είναι όμως ένα μέτρο που έπρεπε να το επιστρατεύσουμε για ένα διάστημα με στόχο να ελαττώσουμε τη διασπορά γρήγορα. Δεν θέλαμε να επηρεάσουμε την καθημερινότητα του κόσμου, αλλά πρέπει να βρούμε ισορροπία και μετά και θα δουλέψει κανονικά και θα κοινωνικοποιηθεί ο κόσμος».

Η Δρ. Πανά σημείωσε πως αναμένουν να δουν εάν απέδωσαν, σε δέκα ημέρες με δύο εβδομάδες.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας