Τετάρτη 2 Δεκ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Δημόσια κατακραυγή για την επιτροπή πολιτισμού του Προδρόμου-Μέχρι και ο ΔΗΣΥ ζητά επανεξέταση

  21/10/2020 11:17
Δημόσια κατακραυγή για την επιτροπή πολιτισμού του Προδρόμου-Μέχρι και ο ΔΗΣΥ ζητά επανεξέταση

Δημόσια κατακραυγή για την επιτροπή πολιτισμού του Προδρόμου-Μέχρι και ο ΔΗΣΥ ζητά επανεξέταση

  21/10/2020 11:17

Μαζική κατακραυγή εκφράζεται από καλλιτέχνες, πολιτικά πρόσωπα και πλήθος πολιτών, μετά τον διορισμό, από μέρους του Υπουργού Παιδείας, συμβουλευτικής επιτροπής για να τον συμβουλεύσουν στη διαμόρφωση της πρότασης πολιτικής για τον πολιτισμό, η οποία αποτελείται από δεκαπέντε άντρες και μόλις μία γυναίκα.
 
Οι επικρίσεις επισημαίνουν την υποτίμηση των γνώσεων και της προσφοράς των γυναικών και την παντελή έλλειψη ισότητας, καθώς και την εκπροσώπηση μόνο ορισμένων τεχνών με τους υπόλοιπους τομείς του πολιτισμού να απουσιάζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή είναι η Συμβουλευτική Επιτροπή για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού

Χαρακτηριστικό του εύρους της αντίδρασης είναι πως ακόμα και το κυβερνών κόμμα κάκισε την απόφαση του Πρόδρομου Προδρόμου, με τη βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, να καλεί το Υπουργείο Παιδείας  να επανεξετάσει τη σύνθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον πολιτισμό με κριτήριο την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών και εκπροσώπηση όλων των τομέων του πολιτισμού.
 
«Δεν αμφισβητούμε τις ικανότητες των μελών της Επιτροπής που έχουν ανακοινωθεί. Οι αριθμοί όμως και μετρούν και έχουν τη σημασία τους», τόνισε η κ. Δημητρίου.
 
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου, σχολίασε στο Facebook «ότι στην συμβουλευτική ομάδα συγκαταλέγονται 16 άτομα: επιχειρηματίες, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. 16 άτομα: 15 άνδρες και 1 (!!!) γυναίκα».

«Επειδή έχουν πολύ ψηλά τη γυναίκα, μία ισοδυναμεί με δεκαπέντε. Αυτο είναι το ξεκάθαρο μήνυμα της κυβέρνησης αλλά και πάλι δεν το καταλάβαμε», σχολίασε ειρωνικά ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.
«"Ίντα εν τίποτε καλλιστεία η  Επιτροπή σιορ", αντήχησε από το  δωμάτιο όπου επέλεγαν τα άτομα της συμβουλευτικής Επιτροπής Πολιτισμού», ήταν το σύντομο σχόλιο της προέδρου της Συμμαχίας Γυναικών, Ρένας Γιαβάση, παραπέμποντας σε παλαιότερη δήλωση του κ. Προδρόμου.
«Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση Αναστασιάδη απογοητεύει... Ο Προδρόμου δε... Άστα!», έγραψε η Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Έφη Ξάνθου, η οποία επεσύναψε την ανάρτηση της Μέλανης Στέλιου, που παρουσιάζεται πιο κάτω.
 
Έντονη ήταν και η γνωστή Κύπρια μουσικός Αλέξια Βασιλείου, η οποία έγραψε, μεταξύ άλλων, «γελώ με την ψυχή μου διότι αυτή τη στιγμή δεν είμαι ούτε στο κατάλληλο μέρος ούτε στην κατάλληλη ψυχική κατάσταση να βάλω τις φωνές! Νοιώθω Νοιώθω ναυτία και θα επανέλθω επ’ αυτού αφού επικοινωνήσω με άλλους ομοϊδεάτες που αγαπούν πραγματικά τον Πολιτισμό και που έχουμε δώσει τη ζωή μας για αυτό το θέμα».
 
«Που είναι μουσικοί; Που είναι όλοι οι εκπρόσωποι του πολιτισμού; Που;», διερωτήθηκε. «Εννοείται ότι στην «επιτροπή» αυτή υπάρχουν άνθρωποι που αγαπώ και οι οποίοι είναι πραγματικά υπέρ του Πολιτισμού. Όσο γιά εμάς τις γυναίκες, φαντάζομαι ότι μόνο μια γυναίκα χρειάζεται και ότι μόνο μια γυναίκα είναι καταρτισμένη και δικαιούται να έχει Θέση στην «επιτροπή» αυτή», τόνισε.
 
Η ηθοποιός Μέλανη Στέλιου αναφέρθηκε σε πρόσφατη συζήτηση, στην οποία οι επικεφαλής του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, στην οποία παρότρυναν τις γυναίκες να συμμετέχουν ακόμα πιο ενεργά στα πολιτικά δρώμενα του τόπου, διεκδικώντας τη θέση που τους αξίζει. «Ανακοινώθηκε Συμβουλευτική Επιτροπή για τον πολιτισμό που θα συμβουλεύει τον Υπουργό Παιδείας (και Πολιτισμού). 16 μέλη έχει η επιτροπή και κατάφεραν να βρουν μόνο μία γυναίκα που να αξίζει να είναι στην Επιτροπή», έγραψε μεταξύ άλλων. Στη συνέχεια προέβη σε μία σειρά από εισηγήσεις γυναικών προς την Κυβέρνηση. 
«Ως επαγγελματίας στον τομέα του πολιτισμού (ie βιοπορίζομαι από τις τέχνες και τον πολιτισμό), πέραν από την αηδία που μου προκαλεί η συμμετοχή μόνο αντρών στην ακόλουθη λίστα, ειλικρινά με ενδιαφέρει να μάθω τα ακόλουθα: α) Ποιός από τους συμμετέχοντες στην επιτροπή έχει γνώσεις ή/και εμπειρία στη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών φεστιβάλ και γεγονότων; β) Ποιός από τους συμμετέχοντες στην επιτροπή έχει γνώσεις η/και εμπειρία στη μουσική παραγωγή και δισκογραφία; Ήρεμα ρωτάω», έγραψε ο Ανδρέας Τραχωνίτης.
 
«Παραιτηθείτε κύριε Υπουργέ. Απόψε», ήταν το σύντομο αλλά περιεκτικό σχόλιο της ηθοποιού και σκηνοθέτη Λέας Μαλένη.
«Όταν ρώτησαν τον Καναδό Πρόεδρο ένας δημοσιογράφος πως και αποφάσισε και διόρισε 50% γυναίκες στο Υπουργικό του, ο Τρουντώ απάντησε: « Μα κύριε σας θυμίζω ότι ζούμε στον 21ον αιώνα»...... Εμάς εδώ η Κυβέρνηση μας ζει στα μέσα του 20ου αιώνα. Αν είναι δυνατό τη   σήμερον  ημέρα να διορίζει συμβουλευτική επιτροπή για το πολιτισμό που να απαρτίζεται από 15 άντρες και μια γυναίκα για δείγμα.......Για σκεφτείτε το», έγραψε η πρώην Επίτροπος της Κύπρου στην Ε.Ε. Ανδρούλλα Βασιλείου.
«Πείτε μου ειλικρινά αν *πραγματικά* πέσατε από τα σύννεφα με την επιλογή των 15 ανδρών συν μίας γυναίκας για την Συμβουλευτική Επιτροπή Πολιτισμού. Εγώ πάντως το ομολογώ: εκπλάγηκα. ....Που δεν είναι κι οι 16 άνδρες», σημείωσε η αρχιτέκτονας Ισμήνη Παφίτη.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας