Σάββατο 5 Δεκ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Πώς ξεχωρίζουμε τον κορωνοϊό από τη γρίπη-Τα συμπτώματα των ασθενών στην Κύπρο

  21/10/2020 11:00
Πώς ξεχωρίζουμε τον κορωνοϊό από τη γρίπη-Τα συμπτώματα των ασθενών στην Κύπρο

Πώς ξεχωρίζουμε τον κορωνοϊό από τη γρίπη-Τα συμπτώματα των ασθενών στην Κύπρο

  21/10/2020 11:00
Την ώρα που άρχισε να καλπάζει και στην Κύπρο, ο κορωνοϊός και το χειμώνα να πλησιάζει η ανησυχία, για την συνύπαρξη κρυολογήματος και γρίπης με την covid-19, μεγαλώνει. Μέχρι στιγμής ουδείς επιστήμονας, είναι σε θέση να εκτιμήσει ποια θα είναι τα αποτελέσματα της διδυμίας, όπως ονομάζεται, γρίπης και covid. H απάντηση δεν είναι απλή, ούτε στο πώς μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος εάν έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, αφού κάποια συμπτώματα είναι κοινά με τη γρίπη και το κρυολόγημα.
 
Κάποια από τα συμπτώματα παραπέμπουν πάντως στην covid, όπως είναι η ανοσμία και η αγευσία, ωστόσο δεν εκδηλώνονται σε όλους τους ασθενείς. Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας Εθνικής Αναφοράς για την πορεία του κορωνοιού μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, το 59,3% όσων νόσησαν ανέφεραν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα. Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα (μεταξύ των συμπτωματικών) είναι:

• πυρετός (ν=463/1.084, 42,7%),
• βήχας (ν=465/1.082, 43%),
• μυαλγία (ν=338/1.078, 31,4%),
• πονόλαιμος (ν=281/1.078, 26,1%)
• ανοσμία (ν=192/987, 19,5%) και
• δυσκολία στην αναπνοή (ν=145/1.061, 13,7%).

Άλλα αναφερόμενα συμπτώματα είναι η καταρροή, η διάρροια και ο πονοκέφαλος

Οδηγός συμπτωμάτων
Πριν από λίγες ημέρες η Guardian, δημοσιοποίησε τον κατάλογο του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS), που δημιούργησε έναν οδηγό ο οποίος βοηθάει τους πολίτες να ξεχωρίσουν τις τρεις ασθένειες, με βάση τα συμπτώματα που εμφανίζουν.
Αναλυτικά, τα συνηθέστερα συμπτώματα που συνδέονται με κάθε μία από τις τρεις ασθένειες είναι τα εξής:

Νέος κορωνοϊός ή Covid-19
Τα πιο κοινά συμπτώματα της Covid-19 είναι ο πυρετός, πάνω από 37,8C, ένας νεοεμφανισθείς, επίμονος βήχας (συνήθως ξηρός) και η απώλεια γεύσης ή και όσφρησης. Επίσης, μερικές φορές οι ασθενείς εμφανίζουν κόπωση και πόνο στο σώμα, πονόλαιμο, πονοκεφάλους και δύσπνοια. Η διάρροια, η καταρροή και το «μπούκωμα» στη μύτη είναι σπανιότερα συμπτώματα. Όσον αφορά στην ένταση των συμπτωμάτων, το NHS αναφέρει ότι μπορεί να είναι από ήπια μέχρι υψηλή.
 
Κρυολόγημα
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι φτέρνισμα. πόνοι στο σώμα, καταρροή ή «μπούκωμα» στη μύτη και πονόλαιμος. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ήπιος βήχας. Μερικές φορές ο ασθενής αισθάνεται κόπωση, ενώ είναι σπάνιο να έχει πυρετό ή πονοκεφάλους. Τα κρυολογήματα δεν προκαλούν διάρροια. Σύμφωνα με το NHS, στην περίπτωση του κρυολογήματος συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά.
 
Γρίπη
Η γρίπη συνήθως εκδηλώνεται με πυρετό, κόπωση, ξηρό βήχα, πόνους στο σώμα και πονοκεφάλους. Μερικές φορές ο ασθενής έχει πονόλαιμο, καταρροή ή βουλωμένη μύτη. Κάποια παιδιά με γρίπη, έχουν διάρροια. Δεν υπάρχει φτέρνισμα, ούτε δύσπνοια στην γρίπη, και το NHS αναφέρει ότι συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας