Σάββατο 16 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Οι θεωρίες συνωμοσίας, τα παστίτσια και ο μη σεβασμός στον συνάνθρωπο

  21/10/2020 06:47
Οι θεωρίες συνωμοσίας, τα παστίτσια και ο μη σεβασμός στον συνάνθρωπο

Οι θεωρίες συνωμοσίας, τα παστίτσια και ο μη σεβασμός στον συνάνθρωπο

  21/10/2020 06:47
Αυξάνονται τα κρούσματα και αυξάνονται τα παστίτσια. Πιάνουν τριψήφιο αριθμό και πιάνουν τα… τηγάνια φωτιά. Κι άλλες εισαγωγές στο νοσοκομείο, κι άλλες κρέμες καραμελέ. Ναι, τίποτα από τις προηγούμενες προτάσεις δεν βγάζει νόημα. Γιατί δεν βγάζει καθόλου νόημα η στάση και η νοοτροπία των αρνητών του κορωνοϊού.
 
Μία από τις αγαπημένες ασχολίες των συνωμοσιολόγων είναι να βρίσκουν όλες τις ειδήσεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και να προσθέτουν στα σχόλια συνταγές. Το διασκεδάζουν, μάλιστα, πολύ, παροτρύνοντας ο ένας τον άλλο να το πράξει και αντιδρώντας με likes και ξεκαρδιστικά γέλια στα αρνάκια που αναρτώνται κάτω από την ανησυχητική μας νέα πραγματικότητα.
 
Το πώς καταφέραμε να γίνουμε τόσο ανάλγητη κοινωνία είναι, βεβαίως, ερώτημα για τους ειδικούς. Για τον μέσο, φυσιολογικό άνθρωπο, όμως, δεν παύει να αποτελεί πηγή αποτροπιασμού. Ακούμε πως συνάνθρωποί μας αρρώστησαν. Στην καλύτερη περίπτωση έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα και είναι απλώς αναγκασμένοι να κλειδωθούν στο σπίτι τους και να απομονωθούν πλήρως από οποιαδήποτε κοινωνική συναναστροφή. Στις χειρότερες περιπτώσεις, όμως, θα υποφέρουν από τον κορωνοϊό και τις επιπλοκές του. Κάποιοι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο, πλάι σε άλλους βαριά άρρωστους συνανθρώπους μας. Ορισμένοι θα βρεθούν μεταξύ ζωής και θανάτου στο κρεβάτι της Εντατικής. Και κάποιοι θα χάσουν τη μάχη.  
 
Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι ευχάριστο. Τίποτα από όλα αυτά δεν έπρεπε να προκαλεί γέλιο. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο χλευασμού. Κι όμως… Αντί για ανθρωπιά, συμπόνια και ευχές για περαστικά, οι εκατοντάδες συμπολίτες μας που είναι αυτή τη στιγμή μολυσμένοι με τον ιό, εισπράττουν μπαρμπούνια, κέικ και στιφάδα. Δεν φτάνει που είναι κρούσματα, η κοινωνία μας έχει διολισθήσει σε τόσο χαμηλό επίπεδο, που στοχοποιούνται και γίνονται και περίγελος των… κρουσμένων.
 
Βλέπετε, οι αρνητές της πανδημίας, θεωρούν μόνο ότι τα… κατώτερα όντα είναι δυνατόν να πιστεύουν πως συνάνθρωποί μας ασθενούν. Αυτοί, ως υψηλού επιπέδου που είναι (φαίνεται, άλλωστε, από τις αντιδράσεις και τα.. κουπέπια τους) δεν πιστεύουν σε τέτοιες βλακείες. Γνωρίζουν την απόλυτη αλήθεια. Πως δεν υπάρχει ιός, πως είναι όλα μια συνωμοσία.
 
Συνδέουν τον κορωνοϊό με το 5G, την μετανάστευση και την θρησκεία. Εσχάτως τον συνδέουν και με τα σκάνδαλα του Al Jazeera. Αφήνουν, περίπου, να νοηθεί πως τόσες χώρες του κόσμου ανακοινώνουν εκατοντάδες χιλιάδες νέα περιστατικά την ημέρα για να ξεχάσουν κάτι τύποι σε ένα νησί της Μεσογείου κάποιον Συλλούρη… Εδώ έχει φτάσει το μέγεθος του παραλογισμού τους. Να θεωρούν ότι ανακοινώνονται κρούσματα, όχι επειδή έχει κόσμος αρρωστήσει και πρέπει όλοι να προσέξουμε, αλλά επειδή –αν είναι ποτέ δυνατόν- αν ακούσουμε πως έχει ενεργές αλυσίδες ο ιός, θα εξαφανιστεί, ως διά μαγείας, η οργή και θα στεγνώσει η ντροπή.
 
Κι αν ήταν μόνο η πολιτική αφέλεια και η κοινωνική αναισθησία ίσως να τους συγχωρούσαμε. Να ψάχναμε κάποια δικαιολογία, να βρίσκαμε κάποιο ελαφρυντικό. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι, θέλουν να θέτουν τους υπόλοιπους σε κίνδυνο. Αρνούνται να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα, να τηρήσουν τα μέτρα, να φορέσουν τις μάσκες τους και να κρατήσουν αποστάσεις. Αρνούνται να κάνουν τα ελάχιστα για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, έχουν φτάσει στο σημείο να έχουν ασθενήσει και αντί να βάλουν μυαλό, αρνούνται ότι όντως έχουν κολλήσει τον ιό και δεν δίνουν στην ιχνηλάτηση τις επαφές τους, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τους ανθρώπους αυτούς, αλλά και τις δικές τους επαφές.
 
Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει. Εάν αυτοί οι άνθρωποι επιλέγουν να θεωρούν πως δεν υπάρχει κορωνοϊός, πως η Γη είναι επίπεδη και πως είμαστε όλοι θύματα μιας παγκόσμιας συνωμοσίας, έχουν κάθε δικαίωμα. Αλλά δεν έχουν δικαίωμα να θέτουν τους υπόλοιπους σε κίνδυνο. Δεν έχουν δικαίωμα να μην εφαρμόζουν τα βασικά μέτρα προστασίας. Δεν έχουν δικαίωμα να επιδεικνύουν επικίνδυνες συμπεριφορές, που μπορεί να οδηγήσουν στη διασπορά του ιού. Δεν έχουν δικαίωμα να είναι λιγότερο άνθρωποι, την ώρα που άλλοι άνθρωποι υποφέρουν και πεθαίνουν. Δεν έχουν δικαίωμα να μην σέβονται. Ας το θυμούνται αυτό, την επόμενη φορά που θα διοργανώσουν εκδήλωση για τα δικά τους δικαιώματα…
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας