Στα αναλώσιμα η πηγή της μόλυνσης των ασθενών στο Απολλώνειο-«Είναι πρωτοφανές...»

Τα σενάρια που οδήγησαν στην επιμόλυνση των οκτώ ασθενών από πολυανθεκτικό στέλεχος ψευδομονάδας, κατά τη διάρκεια εγχειρήσεων καταρράκτη, στις οποίες υποβλήθηκαν στο Απολλώνειο Νοσοκομείο, προσπαθεί να απαριθμήσει το Υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει την πηγή του κακού. 
 
Οι αρμόδιοι, έχουν ήδη αρχίσει έρευνα, αναζητώντας σε ποιο στάδιο ή από που έγινε η επιμόλυνση των ασθενών, με ιατρικούς κύκλους να αναφέρουν στον REPORTER, ότι το πιθανότερο είναι να έγινε από κάποιο σκεύος, εργαλείο ή μηχάνημα, στο οποίο υπήρχε το βακτηρίδιο.
 
«Τα μικρόβια μπορεί να υπάρχουν παντού στα χειρουργεία»
Μιλώντας στον REPORTER, ο χειρούργος οφθαλμίατρος του «Pantheo Eye Center» Θεόδωρος Ποταμίτης, εξήγησε αρχικά ότι τα μικρόβια μέσα στα χειρουργεία μπορεί να υπάρξουν παντού, όπως μπορούν να υπάρξουν σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια, όπως είναι για παράδειγμα το νερό ή το τηλέφωνό.
 
«Καθημερινά αντιμετωπίζουμε μικρόβια. Γίνονται παθογόνα, υπό δύο περιστάσεις. Το ένα είναι όταν εισχωρήσουν σε ένα χώρο που δεν μπορεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα να τα καταπολεμήσει και να τα εξοντώσει. Το άλλο είναι να μαζευτούν σε ένα χώρο και να πολλαπλασιαστούν κι όταν έρθεις σε επαφή μαζί τους, να είναι υπερβολική η ποσότητα τους. Αν πιεις για παράδειγμα ένα ποτήρι νερό από την βρύση θα έχει μέσα ψευδομονάδα. Είναι σε τόσο μικρή ποσότητα η ψευδομονάδα, που ο οργανισμός την σκοτώνει. Αν όμως πιεις ένα ποτήρι νερό από ένα λάκκο, θα έχει τόσο μεγάλη ποσότητα ψευδομονάδας που θα σε σκοτώσει. Με αυτό τον τρόπο συμβιώνουμε με τα βακτηρίδια».
 
«Πρωτοφανές είναι να έχεις οκτώ συνεχόμενους ασθενείς που επιμολύνθηκαν»
Σε ότι αφορά στην περίπτωση ενός χημικού περιβάλλοντος, όπως είναι ένα χειρουργείο, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να πάθεις μια μόλυνση, υπέδειξε ο γιατρός.
 
«Για το χειρουργείο του καταρράκτη, με βάση την παγκόσμια βιβλιογραφία, το αποδεκτό ποσοστό λοίμωξης είναι ένας στους χίλιους ασθενείς. Αν έχεις ένα στους χίλιους να μολύνονται, δεν είναι εντάξει να μολύνεται ο άρρωστος σου, αλλά εργάζεσαι σωστά. Αν έχεις δέκα στους χίλιους, πρέπει να κοιτάξεις τι κάνεις λάθος. Αν έχεις οκτώ ασθενείς στους εννιά, τότε σίγουρα κάτι κάνεις λάθος. Οπότε αν ένας ασθενής στους χίλιους μολυνθεί δεν γίνεται θέμα. Γενικά υπάρχει ο κίνδυνος ενδοφθαλίμιτιδας. Το πρωτοφανές είναι να έχεις οκτώ συνεχόμενους ασθενείς».
 
Αυτό σημαίνει, συνέχισε, «ότι ο τρόπος λειτουργίας του χειρουργείου κάπου πήγε λάθος. Κάτι χάλασε, κάτι έληξε. Ωστόσο, από τη στιγμή που γίνονται έρευνες, δεν θέλω να προτρέξω και να πω φταίει αυτό ή αυτό το πράγμα. Ούτε καν έχω δει το χειρουργείο, ούτε καν έχω πάει στο χειρουργείο, ούτε καν έχω πάει στο Απολλώνειο. Μπορεί να έχουν το καλύτερο σύστημα κλιματισμού στον κόσμο. Δεν έχω ιδέα τι κάνουν οι άνθρωποι. Αλλά ξέρω ότι για να έχουν οκτώ συνεχόμενες λοιμώξεις, κάτι πήγε στραβά. Οπότε τώρα πρέπει να δούμε τι πήγε στραβά, γιατί πώς ανοίγεις ξανά εκείνο το χειρουργείο και ξαναχειρουργείς την άλλη εβδομάδα; Αν έχεις άλλους εννέα ασθενείς; Πρέπει να βρεις την αιτία του προβλήματος πριν χειρουργήσεις».   
 
Παραπέμφθηκαν από τον γιατρό τους στο Pantheo
Σε ότι αφορά στην μεταφορά τους στη μεταφορά των συγκεκριμένων ασθενών στο «Pantheo Eye Center», εξήγησε ότι οι ασθενείς χειρουργήθηκαν και μολύνθηκαν την Τρίτη στο Απολλώνειο.
 
«Μετά χρειάζεται κάποιος χρόνος για να διογκωθεί ο αριθμός των βακτηριδίων. Έτσι την Πέμπτη, αυτοί οι άνθρωποι άρχισαν να χάνουν την όρασή τους και να πονούν υπερβολικά το μάτι τους. Τους εξέτασε ο γιατρός τους, διαπίστωσε ότι υπήρχε πύον στο μάτι, λοίμωξη και τους έστειλε κοντά μας  για εξειδικευμένη θεραπεία. Αφαιρέσαμε το τζελ από το μάτι, το στείλαμε για ανάλυση για να ταυτοποιήσουμε το βακτηρίδιο και μετά έπρεπε να τους κάνουμε εισαγωγή, για να παίρνουν ενδοφλέβια αντιβίωση. Εμείς τα βράδια κλείνουμε και οι ασθενείς δεν ήθελαν να πάνε πίσω στο Απολλώνειο λόγω ανασφάλειας, μετά την επιπλοκή. Ζητήσαμε από το Μακάρειο να τους εισάγει, για να κάνουν τη θεραπεία. Αυτός ήταν ο κύκλος που έγινε».
 
Υπενθυμίζεται ότι πέραν των οκτώ ασθενών, την ίδια μέρα έγιναν άλλες δύο εγχειρήσεις ασθενών, με το τέταρτο και το δέκατο περιστατικό να μην επιμολύνονται.
 
Οι εκτιμήσεις για το πως δύο από τα δέκα περιστατικά δεν επιμολύνθηκαν, κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο να μην ήρθαν σε επαφή με το συγκεκριμένο εργαλείο, σκεύος ή μηχάνημα ή ακόμα μπορεί να συνέβη κάτι διαφορετικό, γεγονός που αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης.
 
Ωστόσο, από τη στιγμή που οκτώ στους δέκα μολύνθηκαν, υπάρχει σίγουρα μια παραβίαση στην αποστείρωση ή στο πως έτυχαν διαχείρισης τα συγκεκριμένα περιστατικά, επισημαίνουν πληροφορίες από ιατρικές πηγές.
 
Σημειώνεται ότι, όπως ενημέρωσε ο ΟΚΥΠΥ, τέσσερις από τους οκτώ ασθενείς, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, από το Μακάρειο Νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλεύονταν, έπειτα από τις επιπλοκές που παρουσίασαν.
 
Οι συγκεκριμένοι ασθενείς, πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα και έχρηζαν περαιτέρω νοσηλείας στην Παθολογική Κλινική, λόγω της παρουσίας συννοσηροτήτων και επιπλοκών που αυξάνουν την σοβαρότητα της κατάστασης τους.
 
«Οι ενδονοσοκομειακές μολύνσεις είναι παγκόσμιο φαινόμενο»
Στο μεταξύ, για τα οκτώ περιστατικά, ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), η οποία ζητά από τις αρμόδιες αρχές, Υπουργείο Υγείας και Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση των περιστατικών και εάν και όπου υπάρχουν ευθύνες, αυτές να αποδοθούν και να υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες.
 
«Είναι παραδεκτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι οι ενδονοσοκομειακές μολύνσεις είναι παγκόσμιο φαινόμενο, ωστόσο η μόλυνση οκτώ ανθρώπων, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση την ίδια μέρα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σίγουρα κάτι δε λειτούργησε σωστά εντός του νοσηλευτηρίου».
 
Τι εισηγείται η ΟΣΑΚ                                                 
Η ΟΣΑΚ εισηγήθηκε επίσης, τη λειτουργία διεπιστημονικού φορέα για τη δημιουργία εφαρμογής, ελέγχου και αξιολόγησης πρωτοκόλλων όπως και της διαπίστευσης.
 
Κύριος στόχος του φορέα, σημειώνει, αποτελεί ο σχεδιασμός, εισαγωγή και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα στη βάση βέλτιστων διεθνών πρακτικών.
 
Αυτός ο φορέας, αναφέρει, θα είναι μη κυβερνητικός, δηλαδή ένας ανεξάρτητος φορέας διασφάλισης ποιότητας (ΦΔΠ) ο οποίο θα εποπτεύει τόσο το δημόσιο τομέα όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Στη διοίκησή του θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην υγεία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου
Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες
Υπ. Παιδείας: Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση
Έλεγχοι από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή σε πάνω από 300 περίπτερα
Νομοθετική ρύθμιση πρακτικής άσκησης φοιτητών προωθεί η Κυβέρνηση
Την επαναπροκήρυξη Σχεδίου Ρύθμισης Οφειλών προσφύγων συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων
Διαβούλευση για Νομοσχέδιο τ/κ περιουσιών ζητά από Κυβέρνηση η Επιτροπή Προσφύγων
Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Μέχρι και την Παρασκευή η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων