Συνοφρυωμένοι οι εκπαιδευτικοί για τα κρούσματα, ζητούν αυστηρότερα μέτρα

Την έντονη ανησυχία των εκπαιδευτικών οργανώσεων έχει προκαλέσει ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίζονται στα σχολεία, με αποτέλεσμα να ζητούν συνάντηση τόσο με τον υπουργό Παιδείας, όσο και με τους εκπροσώπους της Συμβουλευτικής Ομάδας του Υπουργείου Παιδείας για θέματα κορωνοϊού.
 
Το κλείσιμο των δύο σχολείων σε Λεμεσό και Πάφο, αλλά και τα κρούσματα που εντοπίζονται διάσπαρτα στα σχολεία, υποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, ωστόσο αυτό δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη, αφού από τη στιγμή που αυξάνονται τα κρούσματα στην κοινότητα, είναι φυσικό επακόλουθο να αυξηθούν και στα σχολεία. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι εντός των σχολικών μονάδων δεν υπάρχουν εστίες μετάδοσης, αφού όπως φαίνεται από τη διερεύνηση των επιδημιολογικών δεδομένων, οι επιμολύνσεις έρχονται από έξω από τα σχολεία.
 
Παρ’ όλα αυτά, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις εκφράζουν τη δυσαρκέσκειά τους για το γεγονός ότι, λόγω των υποδομών και τον μεγάλο αριθμό των μαθητών εντός των αιθουσών, δεν είναι εφικτό να τηρηθούν κάποιες πρόνοιες των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Γι’ αυτό το λόγο έχουν ζητήσει από τον υπουργό Παιδείας να έχουν εκ νέου συνάντηση, στην παρουσία και των επιδημιολόγων, ώστε να συζητήσουν το ενδεχόμενο για την λήψη μέτρων.
 
ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ τονίζουν ότι κύριο μέλημα είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και να πραγματοποιείται το μάθημα με φυσική παρουσία, αφού θα παρουσιαστούν άλλα προβλήματα, τόσο στην διαδικασία του μαθήματος, όσο και στην ψυχολογία των μαθητών.
 
Όσον αφορά στην τήρηση των πρωτοκόλλων, εντός των σχολικών αιθουσών, οι καθηγητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης, φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτη Λυσάνδρου, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εξακολουθήσουν να τηρούνται τα υφιστάμενα μέτρα, ώστε να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Ο κ. Λυσάνδρου, μάλιστα, σημείωσε πως αν πρέπει να γίνει κάτι περισσότερο, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία των σχολείων, τότε πρέπει να γίνει.
 
Ασάφειες και δυσκολίες στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων έχουν εντοπίσει από την άλλοι οι καθηγητές Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, με τον πρόεδρο της οργάνωσης τους, Θέμη Πολυβίου να αναφέρει στον REPOTER πως αυτό τους προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
 
«Σε κάποιες περιπτώσεις δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα, ενώ υπάρχουν και ασάφειες, όσον αφορά στα μέτρα. Για παράδειγμα, τι πρέπει να κάνουν οι συνάδελφοι όταν εντοπιστούν κρούσματα, πώς πρέπει να γίνει η τηλεκπαίδευση κλπ. Αυτό που προέχει για εμάς είναι η φυσική παρουσία των μαθητών και φροντίζουμε, όσο μπορούμε, να τηρούνται τα μέτρα στα σχολεία. Στη συνάντηση με τον υπουργό θα θέσουμε στο τραπέζι τα επιδημιολογικά δεδομένα στα σχολεία και θα ζητήσουμε να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα».
 
Ανήσυχοι είναι και οι δάσκαλοι, αφού όπως υπέδειξε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, δεν έχει αλλάξει κάτι, όσον αφορά στις υποδομές μέσα στις τάξεις, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολο να τηρούνται τα μέτρα απόστασης εντός των αιθουσών και να είναι αυξημένος ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.
 
«Η ΠΟΕΔ, από την πρώτη μέρα, είχε διαφωνήσει με τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Παιδείας και δήλωσε ξεκάθαρα ότι τα πρωτόκολλα ήταν ανεφάρμοστα, ειδικά μέσα στις τάξεις, που δεν τηρούνται οι αποστάσεις του ενός μέτρου. Είχαμε επισημάνει τα προβλήματα από την αρχή. Είχαμε πει ότι θα έπρεπε να μοιραστούν οι μαθητές σε λιγότερους και να αυξηθούν τα τμήματα. Τίποτε δεν εισακούστηκε. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί κάνουν κάθε προσπάθεια να τηρήσουν τα πρωτόκολλα, όσον μπορούν να τηρηθούν. Αυτό που πρέπει να κάνει το Υπουργείο Παιδείας είναι να ενισχύσει τα σχολεία με προσωπικό επειδή πραγματικά οι εκπαιδευτικοί είναι στα όρια τους. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με ψυχραιμία».
 
Αναφερόμενος στην επερχόμενη συνάντηση που θα έχουν με τον Υπουργό Παιδείας, επεσήμανε ότι θα πρέπει να δουν τα δεδομένα που έχουν μπροστά τους και λάβουν αποφάσεις, αν χρειαστεί, ώστε να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία.
 
Ικανοποιημένο το Υπουργείο Παιδείας
Στην αντίπερα όχθη, το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να είναι ικανοποιημένο με τα μέτρα που εφαρμόζονται μέχρι τώρα στα σχολεία, ενώ έχει θέσει σε εφαρμογή και τα έκτακτα ενισχυτικά μέτρα, ώστε να παρέχουν βοήθεια τόσο στις διευθύνσεις των σχολείων, όσο και στις Υγειονομικές Υπηρεσίες.
 
Μετά και την έκτακτη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο, αποφασίστηκε όπως ενισχυθεί ο ρόλος των αρμόδιων υπηρεσιών, από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και έχει δημιουργηθεί ένας επικουρικός μηχανισμός, στον οποίο θα απευθύνονται όλοι οι διευθυντές των σχολείων. Έτσι, το Υπουργείο θα έχει συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες, όσον αφορά στα κρούσματα που ενδεχομένως να παρατηρηθούν στα σχολεία και θα μπορεί να παρέχει και βοήθεια στην Ομάδα Ιχνηλάτησης.
 
Παράλληλα, έχει αποφασιστεί η δημιουργία κλιμάκιων από επιθεωρητές, που σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων, θα μπορούν να καταγράφουν καθημερινά σε ποιο βαθμό τηρούνται τα μέτρα στα σχολεία.
 
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Παιδείας, είχε γίνει και μία συνάντηση με τον ΚΟΑ, ώστε αυτό να εφαρμοστεί και στους χώρους με αθλητικές εγκαταστάσεις, αφού φαίνεται ότι εκεί παρουσιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.
 
Εξάλλου, φαίνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει πρόθεση να επικοινωνήσει και με το Υπουργείο Υγείας, ώστε να γίνει κάποια υπενθύμιση στους εκπαιδευτικούς για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας εντός των κλειστών χώρων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας