Ψάχνουν το λάθος με τις επεμβάσεις στο Απολλώνειο-Στο Γ.Ν. Λευκωσίας οι τέσσερις

Το τι πήγε λάθος με αποτέλεσμα να επιμολυνθούν οκτώ ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εγχείρηση καταρράκτη στο Απολλώνειο Νοσοκομείο, ψάχνουν οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Υγείας.
 
Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε η επιμόλυνση, το Υπουργείο άρχισε τη διερεύνηση της πολύ σοβαρής αυτής υπόθεσης, ώστε να ξεκαθαρίσει σε ποιο στάδιο ή από που έγινε η επιμόλυνση των ασθενών, ενώ έγινε επιτόπιος έλεγχος από επιθεωρητές και εκδόθηκε διάταγμα αναστολής λειτουργίας χειρουργείου και της μονάδας ημερήσιας φροντίδας του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου.
 
Την ίδια ώρα, όπως ενημέρωσε ο ΟΚΥΠΥ, τέσσερις από τους οκτώ ασθενείς, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, από το Μακάρειο Νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλεύονταν, έπειτα από τις επιπλοκές που παρουσίασαν.
 
Οι τέσσερις ασθενείς, πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα και έχρηζαν περαιτέρω νοσηλείας στην Παθολογική Κλινική, λόγω της παρουσίας συννοσηροτήτων και επιπλοκών που αυξάνουν την σοβαρότητα της κατάστασης τους.
 
Μιλώντας στον REPORTER, η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Έφορος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Ελισάβετ Κωνσταντίνου ανέφερε ότι αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας του συγκεκριμένου χειρουργείου  και των δωματίων ημερήσιας νοσηλείας, όπου νοσηλεύτηκαν τα συγκεκριμένα περιστατικά στις 13 Οκτωβρίου.
 
«Κάνουμε έρευνα για να διαπιστώσουμε τι έγινε. Οι επιθεωρητές των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων πήγαν για έλεγχο επιτόπου. Η έρευνα συνεχίζεται και προσπαθούμε να βρούμε σε ποιο στάδιο έγινε η μόλυνση. Εμείς πήγαμε επί τόπου, μιλήσαμε με τους γιατρούς και καταγράψαμε τα γεγονότα.
 
Εκείνη την ημέρα έγιναν 10 εγχειρήσεις και οι 8 ασθενείς επιμολύνθηκαν και είχαν επιπλοκές. Δύο περιστατικά, το τέταρτο και το 10 δεν είχαν επιμολυνθεί. Εμείς ελέγξαμε και ασθενείς που χειρουργήθηκαν από τις 12-15 Οκτωβρίου και μέχρι στιγμής δεν εντοπίστηκε κάποιος που να έχει επιπλοκές. Η έρευνά μας είναι σε εξέλιξη. Πρέπει να πω πως δεν πρόκειται να δοθεί άδεια για επαναλειτουργία της μονάδας, εάν δεν ολοκληρωθεί η έρευνα και εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές».
 
Ζητούν απόδοση ευθυνών οι οργανωμένοι ασθενείς
Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), ζητά από τις αρμόδιες αρχές, Υπουργείο Υγείας και Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση των περιστατικών και εάν και όπου υπάρχουν ευθύνες, αυτές να αποδοθούν και να υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες.
 
Αναμένουμε, σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, ότι τάχιστα- και εντός της ημέρας, το Υπουργείο Υγείας (έφορος ιδιωτικών νοσηλευτηρίων), θα προχωρήσει στην έναρξη επίσημης έρευνας ώστε να διαπιστωθεί τι προκάλεσε τις σοβαρές αυτές επιπλοκές.
 
«Είναι παραδεκτό, αναφέρεται, ότι οι ενδονοσοκομειακές μολύνσεις είναι παγκόσμιο φαινόμενο, ωστόσο η μόλυνση 8 ανθρώπων οι οποίοι υποβλήθηκαν σε συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση την ίδια μέρα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σίγουρα κάτι δε λειτούργησε σωστά εντός του νοσηλευτηρίου».
 
Περαιτέρω, θα πρέπει να διασαφηνιστεί, σημειώνει η ΟΣΑΚ, εάν τίθεται θέμα καταλληλόλητας, ασφάλειας  και σωστής χρήσης των αναλώσιμων ειδών.
 
Οι οργανωμένοι ασθενείς υπογραμμίζουν για μια ακόμη φορά ότι τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω ιατρικών λαθών, αμέλειας, μη σωστής εφαρμογής πρωτοκόλλων όπως και θέματα ποιότητας αποτελούν κενά και ελλείψεις διαχρονικές λόγω  του απηρχαιωμένου νομικού πλαισίου και όπως και της απουσίας σημαντικών φορέων ελέγχου και αξιολόγησης  όπως αυτός που έχει εισηγηθεί με πρόταση της που έχει σταλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς εδώ και πολλά χρόνια.
 
Η ΟΣΑΚ εισηγείται τη λειτουργία διεπιστημονικού φορέα για τη δημιουργία εφαρμογής, ελέγχου και αξιολόγησης πρωτοκόλλων όπως και της διαπίστευσης.
 
Κύριος στόχος του φορέα, σημειώνει, αποτελεί ο σχεδιασμός, εισαγωγή και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα στη βάση βέλτιστων διεθνών πρακτικών.
 
Αυτός ο φορέας, αναφέρει, θα είναι μη κυβερνητικός, δηλαδή ένας ανεξάρτητος φορέας διασφάλισης ποιότητας (ΦΔΠ) ο οποίο θα εποπτεύει τόσο το δημόσιο τομέα όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Στη διοίκησή του θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην υγεία.
 
Σημειώνει ότι ο φορέας θα έχει την ευθύνη σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς στα θέματα υγείας (Υπουργείο Υγείας, Παγκύπριος Ιατρικός Σύνδεσμος, ΟΣΑΚ, Επαγγελματίες Υγείας, Ασφαλιστικοί Οργανισμοί) να προωθήσει τα πιο κάτω με βάση στρατηγικό σχέδιο 3ετίας:
 
- Ανάπτυξη και εισαγωγή κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών σε σημαντικές παθήσεις για την Κύπρο.
- Ανάπτυξη και εισαγωγή ολοκληρωμένης στρατηγικής και προγραμμάτων κλινικού ελέγχου (clinical audit) στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας.
- Ανάπτυξη διαδικασίας επαναξιολόγησης των επαγγελματιών υγείας (revalidation).
- Ανάπτυξη συστήματος κλινικής αξιολόγησης συναδέλφων από συναδέλφους (peer review).
- Ανάπτυξη συστήματος διαπίστευσης υπηρεσιών υγείας.
- Εισαγωγή εποπτικού συστήματος για διασφάλιση ότι όλοι οι πάροχοι υγείας προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες  οι οποίες είναι ασφαλείς και αειφόρες.
-Εισαγωγή συστήματος κλινικής επιβράβευσης των βέλτιστων κλινικών πρακτικών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία