Η απροσεξία, οι θεωρίες συνωμοσίας και η μη εφαρμογή των πλέον απλών μέτρων

«Μας προβληματίζει ο εφησυχασμός. Ο κόσμος δεν τηρούσε τα μέτρα. Αυτό που λέγαμε είναι πως πρέπει να υπάρχει συνεργασία και τήρηση των μέτρων. Και πιο αυστηρά μέτρα να πάρουμε, ό,τι μέτρα και να πάρουμε, δεν θα είναι αποτελεσματικά. Πρέπει να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να τηρούμε τα μέτρα».
 
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου. Και αποτελούν μια κραυγή για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με τον κορωνοϊό.
 
Η αλήθεια είναι πως αυτή τη στιγμή καθόμαστε και συζητούμε μεταξύ μας και διερωτόμαστε γιατί η Κυβέρνηση δεν αποφάσισε ακόμη να αυξήσει τα μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού, την ίδια στιγμή που κάποιοι ανάμεσα μας επιλέγουν να μην εφαρμόζουν αυτά που ήδη υπάρχουν. Και μπορεί σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους τα μέτρα να είναι περίπλοκα και να καθορίζονται από πρωτόκολλα, στην καθημερινότητά μας όμως, είναι εξαιρετικά απλά. Φοράμε την μάσκα, κρατούμε αποστάσεις, πλένουμε τα χέρια μας.
 
Γιατί χρειάζεται, αλήθεια, η παρέμβαση του κράτους για να εφαρμόσουμε αυτά τα απλά μέτρα; Γιατί αναζητούμε μεγαλύτερη αυστηρότητα, για να κάνουμε αυτά τα βασικά πράγματα, που καθιστούν την μετάδοση του ιού θέμα ατυχίας και όχι απροσεξίας; Γιατί κάποιοι συμπολίτες μας επιλέγουν να μην τους νοιάζει; Πού πήγε η έγνοια για τον συνάνθρωπο, πού πήγε το αίσθημα της προσωπικής ευθύνης;
 
Καθημερινά άτομα μπαίνουν, για παράδειγμα, σε καταστήματα χωρίς να βάλουν μάσκα και αντισηπτικό, απλώς και μόνο επειδή θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου. Επειδή χαρακτηρίζονται από τέτοια υπεροψία, που πιστεύουν πως όλοι αυτοί που εφαρμόζουν τα μέτρα είναι πρόβατα, ενώ υπάρχουν τόσες παρανοϊκές θεωρίες συνωμοσίας εκεί έξω να επιλέξουν έναντι των επιστημονικά τεκμηριωμένων θέσεων.
 
Ο εγωισμός που τους δημιουργεί η «απόλυτη αλήθεια» που θεωρούν πως κατέχουν είναι τόσο επικίνδυνος, που πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν σε ποιον αξίζει να ζει. Βγαίνουν με ύφος χιλίων πιθήκων και γράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως είναι εντάξει που ένας συνάνθρωπός μας πέθανε, επειδή έτσι κι αλλιώς έπρεπε να ήταν νεκρός, καθώς ήταν ηλικιωμένος ή είχε υποκείμενο νόσημα. Γιατί μόνο σε «άριους» όπως τους ίδιους αξίζει πραγματικά να ζουν και όλοι οι υπόλοιποι είναι αναλώσιμοι.
 
Βέβαια, πέραν από τους συνωμοσιολόγους, που ξεκάθαρα το κάνουν επίτηδες, τα μέτρα δεν εφαρμόζουν σωστά κι άλλοι πολίτες, που δεν είναι αρνητές του ιού, απλώς υποτιμούν τον κίνδυνο. Που δεν κάνουν όλα όσα πρέπει πάντοτε, επειδή ξεχνούν, αδιαφορούν ή θεωρούν πως δεν είναι ανάγκη να μπουν στη διαδικασία για μια δουλειά των πέντε λεπτών. Κι αυτοί είναι που πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή. Γιατί αυτοί, σε αντίθεση με τους «πεφωτισμένους», δεν είναι εγωιστές. Θα στεναχωριούνταν πραγματικά αν, άθελά τους, μετέδιδαν τον ιό σε γνωστούς και φίλους. Και έχουν τους τρόπους να το αποφύγουν, εφαρμόζοντας ευλαβικά πρωτόκολλα και μέτρα προσωπικής υγιεινής.
 
Κανένα μέτρο δεν θα εξολοθρεύσει τον ιό, επειδή τα μέτρα δεν είναι ούτε εμβόλια ούτε θεραπεία. Υπάρχουν για περιορισμό του. Για να μένουν τα clusters μικρά και να μην μετατρέπονται σε αλυσίδες των δεκάδων ατόμων, με δευτερογενείς και τριτογενείς λοιμώξεις και διακλαδώσεις. Για να υποφέρουν όσοι λιγότεροι συνάνθρωποί μας γίνεται. Κι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας. Χωρίς εξαιρέσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα