Τα στοιχεία της έξαρσης κτυπούν καμπανάκι-Απευθύνεται στους πολίτες ο Ιωάννου

Στο απόγειό της είναι η αγωνία των αρμοδίων Υπηρεσιών, που συνεχίζουν τη μάχη για αναχαίτιση της νέας απειλητικής έξαρσης της πανδημίας. Μια μάχη, ωστόσο, που χωρίς τη συμβολή των πολιτών, που με απανωτές εκκλήσεις καλούνται να τηρούν τα μέτρα, δεν μπορεί να κερδηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένας θάνατος και 29 νέα περιστατικά-Συναγερμός από κρούσματα σε ίδρυμα

Είναι τη σημασία της τήρησης αυτών των μέτρων που θα τονίσει κατά τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη στις 12:30 στο Υπουργείο Υγείας, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου. Μαζί με μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας για την πανδημία θα αναφερθούν στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και θα τονίσουν για άλλη μια φορά, τη σημασία της τήρησης των μέτρων.

Επί τάπητος υπάρχουν διάφορα σενάρια, τα οποία συνοδεύονται με τα αντίστοιχα μέτρα. Το πρώτο βήμα έγινε χθες, με την παράταση των μέτρων για τις συναθροίσεις στη Λάρνακα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Η Επαρχία της Λάρνακας, μπορεί να παραμένει το επίκεντρο της νέας έξαρσης, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να δημιουργούνται αλυσίδες μετάδοσης και να «ξεπηδούν» εστίες, σε όλες τις πόλεις.

Κι ενώ υπήρχε προβληματισμός για τα κρούσματα που «έβγαλε» η Λεμεσός, πλέον υπάρχει ανησυχία για τη Λευκωσία, όπου παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αύξηση των περιστατικών της covid-19. Η δημιουργία, μάλιστα αλυσίδας μετάδοσης που διείσδυσε σε ίδρυμα της Επαρχίας Λευκωσίας, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην Ομάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης. Ως θετικοί διαγνώστηκαν 5 εργαζόμενοι στο ίδρυμα. Άλλα δύο κρούσματα προέρχονται από το οικογενειακό περιβάλλον του πρώτου εργαζόμενου που διαγνώστηκε.

Τα στοιχεία που κτύπησαν καμπανάκι στους ειδικούς, είναι πλέον αρκετά και δεν περιορίζονται μόνο στον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνονται. Το πρώτο είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Χθες μάλιστα, έπειτα από πολύ καιρό καταγράφηκε στη χώρα μας θάνατος από την covid-19, αφού έχασε τη ζωή της 90χρονη. Άλλοι τρεις ασθενείς, βρίσκονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ Λευκωσίας.

Το δεύτερο στοιχείο που προκαλεί ανησυχία, είναι η αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας(R), που εδώ και εβδομάδες κυμαίνεται πάνω από το 1. Αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 1,5 κάτι που σημαίνει πως κάθε ασθενής με κορωνοϊό, προσβάλλει περισσότερους από έναν.

Το τρίτο είναι το μέγεθος διασποράς σε χώρους εργασίας, που προκαλεί πολύ μεγάλο πονοκέφαλο, αφού φαίνεται πως δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα και τα μέτρα αυτοπροστασίας. Πέραν από τις γνωστές αλυσίδες μετάδοσης που ξεκίνησαν από το ποδόσφαιρο και ακαδημίες, όπου γυμνάζονται μαθητές, κρούσματα εντοπίστηκαν και σε εταιρείες. Τα περιστατικά της covid που σχετίζονται με την εργασία, έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό. Είναι γι’ αυτό το λόγο που οι επιστήμονες, καλούν εργοδότες και εργαζόμενους να κάνουν εκεί που είναι δυνατόν, ειδικές ρυθμίσεις για να περιοριστεί το μέγεθος της διασποράς, όπως είναι η ομαδοποίηση εργαζομένων, το κυλιόμενο ωράριο και η κατ’ οίκον εργασία.

Το τέταρτο και πιο σημαντικό στοιχείο, είναι τα απανωτά κρούσματα απειθαρχίας, που σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν αιτία για να δημιουργηθούν μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης. Είναι σχεδόν καθημερινός πλέον ο εντοπισμός ατόμων θετικών στον κορωνοϊό, που παρουσιάζουν για μέρες συμπτώματα, αμελούν να περιοριστούν και να ενημερώσουν τον Προσωπικό τους Ιατρό.  Αντ΄ αυτού συνεχίζουν τις κοινωνικές τους συναναστροφές, συνεχίζουν να πηγαίνουν δουλειά και γίνονται η αιτία για να προσβληθούν πολλά άτομα. Για παράδειγμα στα χθεσινά περιστατικά που ανακοινώθηκαν, δύο άτομα, το ένα μάλιστα επαφή θετικού κρούσματος, είχαν συμπτώματα για μία εβδομάδα και δεν το ανέφεραν.

Αυτή τη στιγμή, με βάση τα στοιχεία του ΕCDC, η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 4 χώρες με τους καλύτερους επιδημιολογικούς δείκτες της Ε.Ε. Ωστόσο, αυτή η εικόνα μπορεί να ανατραπεί και να επιδεινωθεί ραγδαία, εάν υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση και μάλιστα, λίγο πριν το χειμώνα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα