Αυξήθηκαν οι εστίες μετάδοσης-Ανησυχία για αλυσίδα που διείσδυσε σε δύο σχολεία

Το καμπανάκι κινδύνου έχει κτυπήσει για τα καλά στην Ομάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, στο μικροσκόπιο της οποίας βρίσκονται πλέον τα επιδημιολογικά δεδομένα πολλών περιοχών, αλλά και ο τρόπος εξάπλωσης του ιού. Τα μέτρα σε δύο Επαρχίες καθώς και οι συνεχείς εκκλήσεις, αποσκοπούν στην αναχαίτιση αυτής της τρίτης έξαρσης, της πανδημίας υπό το φόβο μήπως λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μπορεί να μην παρουσιάζεται απότομη έκρηξη κρουσμάτων, αντίστοιχη με αυτή άλλων χωρών, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Ο τρόπος που ξέφυγε μάλιστα ο κορωνοϊός από κάποιες αλυσίδες μετάδοσης και κατάφερε να διεισδύσει σε χώρους εργασίας, οικογενειακά περιβάλλοντα και σε αρκετά σχολεία, καταδεικνύει πως αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Αυτό που προκαλεί την προβληματισμό είναι η πορεία της νόσου τις τελευταίες 15 ημέρες. Από τις 17 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν 265 κρούσματα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι εγχώριες λοιμώξεις που καταγράφηκαν στις Επαρχίες Λάρνακας και Ελεύθερης Αμμοχώστου. Ακολουθούν οι Επαρχίες Λεμεσού και με λιγότερα κρούσματα η Λευκωσία και η Πάφος. Οι ειδικοί διαπιστώνουν επίσης, αύξηση τόσο των εστιών, όσο και των clusters μετάδοσης σε παγκύπριο επίπεδο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είκοσι δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού-Μεγαλώνει η αλυσίδα που συνδέεται με σχολείο

Μια από τις πιο μεγάλες ανησυχίες, είναι το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν σε σχολεία μεγάλες εστίες μετάδοσης, αφού οι μαθητές όπως διαπιστώθηκε λόγω και των εξωσχολικών τους δραστηριοτήτων, έχουν δεκάδες επαφές κάτι που καθιστά την ιχνηλάτηση τους,  πολύ δύσκολη. Ενδεικτικό παράδειγμα, το cluster που ξεκίνησε από το γυμνάσιο Λινόπετρας στη Λεμεσό, που απαριθμεί 7 άτομα. Πέραν των δύο μαθητών του σχολείου, εντοπίστηκε και τρίτο θετικό κρούσμα, επαφή τους, που φοιτά σε άλλο γυμνάσιο της Επαρχίας Λεμεσού. Τα υπόλοιπα 4 κρούσματα, είναι συγγενικά τους πρόσωπα.
 
Σε 16 ημέρες, εντοπίστηκαν 15 κρούσματα στα σχολεία, ανάμεσά τους και ένα δημοτικό. Στην πλειοψηφία τους, έχουν σχέση με τις αλυσίδες μετάδοσης που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο και παραμένουν ενεργές, συνεχίζοντας να «βγάζουν» καθημερινά κρούσματα.

Μόνο στα clusters του Εθνικού Άχνας και του ΑΣΙΛ Λύσης, μεταξύ των οποίων εντοπίστηκε επιδημιολογική σύνδεση, εντοπίστηκαν σε δέκα ημέρες 60 κρούσματα. Η αλυσίδα του Εθνικού Άχνας, απαριθμεί 46 θετικούς στον ιό (22 ποδοσφαιριστές και παράγοντες, 19 επαφές τους, 3 άτομα που δηλώνουν πως δεν ξέρουν πως προσβλήθηκαν και 2 που εντοπίστηκαν σε επιχείρηση στο Δασάκι). Αυτό του ΑΣΙΛ απαριθμεί 14 ασθενείς (10 ποδοσφαιριστές και 4 επαφές τους). Άλλα 25 κρούσματα συνδέονται με τη Νέα Σαλαμίνα, ενώ ανησυχία προκάλεσε και διάγνωση ως θετικού στην covid-19, στελέχους της Αναγέννησης Δερύνειας, που είναι μέλος της Αστυνομίας Αμμοχώστου. Ως αποτέλεσμα τέθηκαν σε αυτοπεριορισμό, πέραν από μέλη της ομάδας και της οικογένειάς του και Αστυνομικοί που ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Αυτό που καταδεικνύουν τα στοιχεία είναι πως τα κρούσματα σε μια αλυσίδα μετάδοσης, ειδικά εάν δεν δηλωθούν έγκαιρα οι επαφές, μπορούν να αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο και να επεκταθούν ραγδαία στην κοινότητα. Το παράδειγμα του Εθνικού Άχνας όπου τα κρούσματα ξεκίνησαν από την ομάδα και επεκτάθηκαν, όχι μόνο στη μικρή κοινότητα του Δάσους Άχνας αλλά και στις διπλανές, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Το μέγεθος αυτής της διασποράς είναι που θέλει να εξακριβώσει το Υπουργείο Υγείας, που εντός της επόμενης εβδομάδας, θα διενεργήσει άλλα τρεις χιλιάδες μοριακά τεστ, με επίκεντρο κοινότητες της Επαρχίας Λάρνακας και της Ελεύθερης Αμμοχώστου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ