Είκοσι δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού-Μεγαλώνει η αλυσίδα που συνδέεται με σχολείο

Είκοσι δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στην Κύπρο το Σάββατο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 1,811. Ακόμη ένας ποδοσφαιριστής είναι θετικός, ενώ μεγάλωσε η αλυσίδα που σχετίζεται με μαθήτρια στη Λεμεσό. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 3,477 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 22 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.
 
Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής: 

  • Από 184 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν τρία κρούσματα.

Πρόκειται για ένα άτομο που αποτελεί στενή επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον κρούσματος που σχετίζεται με το cluster του Εθνικού Άχνας και ανακοινώθηκε στις 30/9. Παρουσίαζε από την ίδια ημέρα βήχα, πονόλαιμο και μυαλγίες.
 
Το δεύτερο άτομο είναι στενή επαφή κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 29/9 από την ιχνηλάτηση των επαφών περιστατικού που εντοπίστηκε στις 27/9. Η αλυσίδα αριθμεί τέσσερα άτομα.
 
Το τρίτο πρόσωπο ανήκει στην αλυσίδα της μαθήτριας του Γυμνασίου Λινόπετρας, η οποία έχει πλέον επτά άτομα. Φοιτά σε Γυμνάσιο της επαρχίας Λεμεσού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία για τα κρούσματα στα σχολεία-Δεκατέσσερα σε δεκαπέντε ημέρες

  • Από 1,255 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν έξι κρούσματα.

Ο πρώτος επιβάτης που διαγνώστηκε ήρθε από τη Μόσχα στη Λάρνακα στις 2/10. Άλλα δύο περιστατικά ήρθαν από το Λονδίνο στη Λάρνακα με την ίδια πτήση χθες. Τα άλλα τρία πρόσωπα αφίχθηκαν από την Αθήνα με την ίδια πτήση στη Λάρνακα στις 2/10. 

  • Από 101 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκε ένα κρούσμα. Πρόκειται για Βρετανό που ήρθε στην Κύπρο τις 27/9 από την Αγγλία. Στις 2/10 ανέπτυξε συμπτώματα (βήχα και πυρετό) και επισκέφθηκε το νοσοκομείο. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αναφοράς.
  • Από 831 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν οκτώ κρούσματα.

Δύο από τα πρόσωπα που εντοπίστηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας εργάζονται σε επιχείρηση στο Δασάκι της Άχνας και έκαναν το τεστ μέσω της εταιρείας τους. Είχαν συμπτώματα από τις 29/9, το ένα αγευσία και καταρροή και το άλλο αδυναμία και βήχα.
 
Ένα πρόσωπο προστίθεται στα κρούσματα του ΑΣΙΛ Λύσης, καθώς είναι ποδοσφαιριστής της ομάδας και αποτελεί επαφή ενός από τα προηγούμενα κρούσματα, που ανακοινώθηκαν στις 29/9. Έκανε το τεστ πριν αγωνιστεί.
 
Ένα άτομο ήταν ασυμπτωματικό, ενώ ένας ασθενής προχώρησε σε εξέταση, μετά που εμφάνισε στις 29/9 πονόλαιμο, μυαλγία και πονοκέφαλο.
 
Τα άλλα τρία κρούσματα είχαν έρθει από τη Ρωσία στις 18 και 20 Σεπτεμβρίου και έκαναν το τεστ στη δωδέκατη μέρα για να μπορέσουν να αποδεσμευθούν από την καραντίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετικός άλλος ένας ποδοσφαιριστής-Μεγαλώνουν τα clusters του ποδοσφαίρου

  • Από 285 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα.

Πρόκειται για τρία άτομα που παρουσίασαν συμπτώματα και ένα που έκανε την εξέταση στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου. Το πρώτο είναι εργαζόμενος στις Βρετανικές Βάσεις που παρουσίασε πονόλαιμο στις 30/9. Το δεύτερο παραπέμφθηκε από τον προσωπικό του ιατρό, μετά που εκδήλωσε πονόλαιμο και μυαλγίες στις 30/9 και το τρίτο παραπέμπφθηκε από τον προσωπικό του γιατρό, αφού παρουσίασε πυρετό, μυαλγία και βήχα στις 29/9.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χτύπησαν κόκκινο οι εγχώριες λοιμώξεις τον Σεπτέμβριο-Καμπανάκι από τα στοιχεία

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:  

  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργεί η ΚΟΠ σε Σωματεία που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, ολοκληρώθηκαν 398 εργαστηριακές διαγνώσεις, και
  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, ολοκληρώθηκαν 423 εργαστηριακές διαγνώσεις.   

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,811.
 
Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 10 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, τέσσερα εκ των οποίων στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι δύο ασθενείς. Στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια σε θάλαμο νοσηλεύεται ένας ασθενής COVID-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αλυσίδες της αμέλειας, η ιχνηλάτηση της διασποράς και τα μέτρα μονόδρομος

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας