Συστάσεις ΕΜΑ σε γιατρούς για χρήση Tecentriq με nab-paclitaxel για τη θεραπεία καρκίνου του μαστού

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency, EMA) υπενθυμίζει στους γιατρούς να χρησιμοποιούν το Tecentriq (atezolizumab) μόνο σε συνδυασμό με το nab-paclitaxel και όχι με το συμβατικό paclitaxel κατά τη θεραπεία ασθενών με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό τριπλό αρνητικό καρκίνο του μαστού που δεν μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά.
 
Ο ΕΜΑ βασίστηκε στην έκδοση αποτελεσμάτων από τη μελέτη, IMpassion131, η οποία δεν έδειξε ότι ο συνδυασμός του Tecentriq με το συμβατικό paclitaxel σε αυτούς τους ασθενείς επιβραδύνει την πρόοδο του καρκίνου ή μειώνει τους θανάτους.
 
Το Tecentriq επιτρέπεται μόνο για τη θεραπεία του τριπλού αρνητικού καρκίνου του μαστού σε συνδυασμό με το nab-paclitaxel. Το nab-paclitaxel είναι ένα σκεύασμα paclitaxel που συνδέεται με μια πρωτεΐνη που επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του φαρμάκου στο σώμα.
 
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ακόμη ότι οι ιατροί στην ΕΕ χρησιμοποιούν το paclitaxel στη θέση του nab-paclitaxel. Ωστόσο, η Επιτροπή Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) υπενθυμίζει στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να ακολουθήσουν τις συστάσεις όπως αναφέρονται στις εγκεκριμένες πληροφορίες για το φάρμακο.
 
Το Tecentriq εγκρίθηκε για τη θεραπεία του τριπλού αρνητικού καρκίνου του μαστού στην ΕΕ τον Αύγουστο του 2019. Μια μελέτη που εξετάστηκε από την CHMP έδειξε ότι οι ασθενείς των οποίων ο καρκίνος παρήγαγε συγκεκριμένη ποσότητα πρωτεΐνης της PD-L1 έζησαν κατά μέσο όρο 25 μήνες όταν έλαβε συνδυασμένη θεραπεία Tecentriq και nab-paclitaxel, σε σύγκριση με 18 μήνες όταν έλαβε συνδυασμένη θεραπεία με εικονικό φάρμακο και nab-paclitaxel. Οι ασθενείς στην ομάδα Tecentriq έζησαν επίσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να επιδεινωθεί η νόσος τους (7,5 μήνες έναντι 5,3 μηνών).
 
Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι ένας τύπος καρκίνου του μαστού που δεν παράγει τους συνήθεις υποδοχείς (στόχους) στους οποίους δρουν άλλα στοχευμένα φάρμακα για τον καρκίνο. Ως εκ τούτου, υπάρχουν λιγότερα φάρμακα που μπορούν να θεραπεύσουν ασθενείς με αυτόν τον τύπο καρκίνου του μαστού.
 
Ο EMA θα επανεξετάσει δεδομένα από τη μελέτη IMpassion131 και θα αποφασίσει εάν απαιτείται αλλαγή στην εγκεκριμένη χρήση του Tecentriq με το nab-paclitaxel.
 
Περισσότερα για το φάρμακο
Το Tecentriq είναι φάρμακο για τη θεραπεία των ακόλουθων καρκίνων:

  • καρκίνος του ουροθηλίου (καρκίνος της ουροδόχου κύστης και του ουροποιητικού συστήματος)
  • ένα είδος καρκίνου του πνεύμονα γνωστός ως μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα
  • ένας τύπος καρκίνου του μαστού γνωστός ως τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού.
 
Το Tecentriq χρησιμοποιείται για καρκίνους που έχουν προχωρήσει ή έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος είτε μόνος του είτε σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για καρκίνο. Στον καρκίνο του ουροθηλιακού και μαστού, τα καρκινικά κύτταρα πρέπει να έχουν μια ορισμένη ποσότητα πρωτεΐνης που ονομάζεται PD-L1. Για τον καρκίνο του μαστού, χρησιμοποιείται με nab-paclitaxel. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ιστοσελίδα του EMA για το Tecentriq.
 
Το Tecentriq περιέχει τη δραστική ουσία atezolizumab.

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας
Προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός στην Κύπρο
Άνοδος σχεδόν 10% στις τουριστικές αφίξεις τον Μάρτιο
Παίρνει θέση το Τμήμα Δασών-«Συντήρηση μόνο οδικού δικτύου στον Ακάμα»