Ο τρίτος χειρότερος μήνας της πανδημίας, τα σενάρια και η πιθανή επέκταση μέτρων

Τα επόμενα κρίσιμα εικοσιτετράωρα, θα καθορίσουν και τα βήματα που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να μπει φραγμός στο νέο απειλητικό κύμα έξαρσης, που ξεκίνησε από τη Λάρνακα και επεκτείνεται σταθερά σε ολόκληρη την Κύπρο.

Από τρεις παράγοντες θα εξαρτηθούν οι αποφάσεις, με το ενδεχόμενο της οριζόντιας επέκτασης των μέτρων που λήφθηκαν στη Λάρνακα, να μην αποκλείεται. Το δρόμο θα δείξουν ο αριθμός των κρουσμάτων των επόμενων ημερών, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο δείκτης μεταδοτικότητας (R), που βρίσκεται αυτή τη στιγμή γύρω στο 1,5. Οποιοσδήποτε αριθμός πάνω από το ένα κτυπά, καμπανάκι κινδύνου στους επιστήμονες.

Στο τραπέζι των αρμόδιων Υπηρεσιών, υπάρχουν διάφορα σενάρια που θα ενεργοποιηθούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Το καλό σενάριο είναι να γίνει κατορθωτός ο έλεγχος της έξαρσης και να έχουν αποτέλεσμα τα μέτρα στη Λάρνακα που λήγουν στις 7 Οκτωβρίου, κάτι που αναμένεται να διαφανεί αρχές της επόμενης εβδομάδας. Το χείριστο, είναι η ραγδαία και ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πανδημίας σε όλη την Κύπρο. Ενδεχόμενο που τρομάζει αφού θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος.

Είναι αυτό το τελευταίο σενάριο, που τρέχουν να αποτρέψουν στο Υπουργείο Υγείας, που συνεχίζουν τις δραματικές εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων. Χωρίς τη συνεργασία των πολιτών άλλωστε και αυτή η μάχη με την πανδημία, είναι καταδικασμένη.

Τα παραδείγματα άλλων χωρών, όπως είναι η Ελλάδα, που βιώνει ένα χειρότερο δεύτερο κύμα και μάλιστα, λίγο πριν το χειμώνα, δείχνουν τη δραματική τροπή που μπορούν να πάρουν τα πράγματα, εάν υπάρξει εφησυχασμός.

Ο τρίτος χειρότερος μήνας της πανδημίας
Ο μήνας που πέρασε, που ήταν το τρίτος χειρότερος σε κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, έδειξε πάντως τα δόντια του. Συνολικά καταγράφηκαν 266 κρούσματα, τα πλείστα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο χειρότερος σε κρούσματα μήνας ήταν ο Απρίλιος με καταγεγραμμένα 588, με τον Αύγουστο όπου παρατηρήθηκε η έξαρση στη Λεμεσό, να έρχεται δεύτερος με 374.

Αν και μειωμένα σε σχέση με την Τρίτη, τα χθεσινά δώδεκα κρούσματα πρόσθεσαν νέους ασθενείς στις ήδη πολυάριθμες αλυσίδες που σχετίζονται με το κυπριακό ποδόσφαιρο, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το επιδημιολογικό φορτίο της Λάρνακας και της μικρής κοινότητας του Δάσους Άχνας.
Ακριβώς τα μισά από τα χθεσινά κρούσματα ( 6 από τα 12), σχετίζονται με τις αλυσίδες του Εθνικού και του ΑΣΙΛ Λύσης, μεταξύ των οποίων εντοπίστηκε επιδημιολογική σύνδεση. Τα δύο clusters, απαριθμούν πλέον 44 θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν μόλις σε μία εβδομάδα. Η αλυσίδα του Εθνικού Άχνας, απαριθμεί μέχρι στιγμής 34 άτομα (21 ποδοσφαιριστές και παράγοντες και 13 επαφές τους) και του ΑΣΙΛ 10 (6 ποδοσφαιριστές και 4 επαφές τους). Εκατοντάδες άτομα, μόνο από τις δύο αυτές αλυσίδες, βρίσκονται υπό περιορισμό εν αναμονή των τεστ τους.
 
Προβλέπουν αύξηση κρουσμάτων
Οι προβλέψεις των ειδικών για τις επόμενες ημέρες, είναι πως θα καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων, λόγω των πολυάριθμων επαφών των ασθενών που εντοπίζονται θετικές, καθώς και της παράλειψης πολλών από αυτών να δηλώσουν όλες τις επαφές τους. Κι αυτό παρά το γεγονός πως δόθηκαν οδηγίες στην Ομάδα ιχνηλάτησης να καταγράφουν εκτός από τις στενές και οι περιστασιακές επαφές. 

«Περιμένουμε πολύ περισσότερα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα. Τα κρούσματα που έχουμε τώρα, δεν έχουν σχέση με αυτά του Μάρτιου και του Απριλίου. Πλέον, επειδή δεν έχει lockdown έχουν πολλές επαφές. Την Τρίτη είχαμε για παράδειγμα 30 κρούσματα. Σκεφτείτε να έχουν από περίπου 30 επαφές ο καθένας. Γι’ αυτό  πολύ σημαντικό να δηλώνονται όλες οι επαφές, για να σπάμε τις αλυσίδες.  Ήταν πολύ πιο εύκολο στην καραντίνα να τις σπάμε, επειδή ο κόσμος ήταν περιορισμένος. Μπορούμε να κάνουμε ιχνηλάτηση τώρα που τα κρούσματα είναι 30, εάν γίνουν 300 πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε ιχνηλάτηση», διερωτήθηκε μιλώντας χθες στο κρατικό ραδιόφωνο ο επικεφαλής της Ομάδας ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας, επιδημιολόγος πεδίου Βαλεντίνος Σιλβέστρος.

Μέσω του κ. Σιλβέστρου οι «κυνηγοί» των επαφών, οι οποίοι εντόπισαν περίπου τα μισά κρούσματα που καταγράφηκαν από την αρχή της πανδημίας, εξέπεμψαν σήμα κινδύνου καλώντας όλους να βοηθήσουν στο έργο τους, προκειμένου να μη βρεθούμε το χειμώνα αντιμέτωποι με το πιο εφιαλτικό σενάριο.

Κάλεσαν όλους, να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα και εάν παρουσιάσουν συμπτώματα κορωνοϊού να παραμείνουν στο σπίτι και να επικοινωνούν αμέσως για οδηγίες με τον Προσωπικό τους Ιατρό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη