O γόρδιος δεσμός της πανδημίας και ο μεγάλος φόβος για τα σχολεία

Ο υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων εκτόξευσε και τις ανησυχίες για γενικευμένη έξαρση με το Υπουργείο Υγείας, να προειδοποιεί πλέον για κίνδυνο ανεξέλεγκτης διασποράς στη χώρα μας.

Η αύξηση των εστιών μετάδοσης, τα πολυάριθμα clusters και τα ορφανά κρούσματα εκπέμπουν SOS στις αρμόδιες Υπηρεσίες, που μέσω δραματικών πια εκκλήσεων καλούν τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα αυτοπροστασίας. Αν και επίκεντρο της έξαρσης παραμένει η Λάρνακα, το πρόβλημα, είναι φανερό πως αφορά σε ολόκληρη την Κύπρο, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και οριζόντια επέκταση των μέτρων.
 
Εκτόξευσε τα κρούσματα το ποδόσφαιρο
Σε γόρδιο δεσμό για την πανδημία, εξελίσσονται οι αλυσίδες μετάδοσης στο Κυπριακό ποδόσφαιρο, με τα κρούσματα που συνδέονται με αυτές να αυξάνονται επικίνδυνα και να αρχίζουν, μάλιστα, να διακλαδώνονται.

Το ένα τρίτο των κρουσμάτων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 12 ημέρες, σύνολο 66, έχουν σχέση με τις αλυσίδες του ποδοσφαίρου. Ανησυχητικές διαστάσεις έχει προσλάβει το cluster του Εθνικού Άχνας, που απαριθμεί 31 άτομα (21 ποδοσφαιριστές και παράγοντες και 10 επαφές τους). Εάν συνυπολογιστούν δε και τα κρούσματα στον ΑΣΙΛ Λύσης (έξι ποδοσφαιριστές και μία επαφή), με τα οποία εντοπίστηκε πως υπάρχει σύνδεση, τότε αντιλαμβάνεται κάποιος το μέγεθος της διασποράς. Με αυτές τις δυο αλυσίδες συνδέονται εξάλλου και δύο κρούσματα σε σχολεία στη Λάρνακα.  

Μεγεθύνεται μέρα με την ημέρα, όμως και η αλυσίδα μετάδοσης στη Νέα Σαλαμίνα, στην οποία εντοπίστηκαν 26 κρούσματα (20 ποδοσφαιριστές και παράγοντες και 6 επαφές). Το τελευταίο κρούσμα του cluster, που είναι μαθητής Λυκείου της Επαρχίας Λάρνακας, αγωνίζεται μάλιστα στις ακαδημίες της ομάδας και ήρθε σε επαφή με δεκάδες συμμαθητές και συμπαίκτες του. Μόνο από το σχολείο όπου φοιτά, δόθηκαν οδηγίες για αυτοπεριορισμό περισσότερων από 50 μαθητών και καθηγητών.

Εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν σε τρία τα κρούσματα που συνδέονται με την Ομόνοια Λευκωσίας, αφού διαγνώστηκε ως θετική επαφή ενός από τους δύο ποδοσφαιριστές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα, ανακοινώθηκαν άλλα 30-Ανάμεσα τους μαθητές

Καμπανάκι για τα κρούσματα στα σχολεία
Η δεύτερη εστία ανησυχίας είναι τα κρούσματα στα σχολεία, που τις τελευταίες ημέρες είναι απανωτά. Μέχρι στιγμής και μόλις σε έντεκα ημέρες, ανακοινώθηκαν εννέα κρούσματα σε 8 σχολεία, στις τέσσερις από τις πέντε επαρχίες της Κύπρου.

Τα οκτώ εξ αυτών αφορούν σε μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης και το ένα σε καθηγητή που διδάσκει σε δύο σχολεία. Ενόσω δεν δημιουργείται, εστία μετάδοσης σε σχολεία που εντοπίστηκαν κρούσματα, η κατάσταση σε αυτά είναι ελεγχόμενη, ανέφερε στον REPORTER η Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής ομάδας, Ζωή-Δωροθέα Πανά.

«Το πλαίσιο επαναλειτουργίας των σχολείων είναι πρόκληση για όλους, επειδή ο αρχικός στόχος είναι η απρόσκοπτη και αδιάκοπη εκπαιδευτική διαδικασία. Το σχολείο, δεν είναι αποκομμένος εργασιακός χώρος από την κοινότητα. Αυτό που συμβαίνει στην κοινότητα θα έχει άμεση αντανάκλαση και μέσα στο χώρο του σχολείου. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Είναι αναμενόμενο να έχουμε κρούσματα, αλλά πρέπει να έχουμε ευλαβική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ώστε να μην έχουμε εστίες και αλυσίδες μετάδοσης, αρχικά στο σχολείο και μετά στην κοινότητα. Η πρόκληση είναι ακόμα κι αν έχουμε μεμονωμένα κρούσματα, να μην επιτρέψουμε να γίνουν εστία μετάδοσης στο ίδιο το σχολείο», υπέδειξε.  

Οι ειδικοί δεν σταματούν  πάντως να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα κρούσματα σε ολόκληρη την Κύπρο και να καλούν τον κόσμο να μην εφησυχάζει. «Προχωρούμε βήμα, βήμα. Ανακοινώθηκαν στοχευμένα μέτρα εκεί που είδαμε πως υπήρχε μια πιο έντονη αναζωπύρωση.  Έχοντας ως υπόβαθρο τα οριζόντια μέτρα που ανακοινώθηκαν, περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Έχει νόημα να πούμε ότι θα εξαρτηθεί τι θα γίνει τον επόμενο μήνα, από τη συμμόρφωσή μας» υπογράμμισε η κ. Πανά.

Αυτό που προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο πάντως, είναι και πάλι ο εντοπισμός κρουσμάτων απειθαρχίας με το πιο σοβαρό να αποτελεί η παράλειψη ασθενών να δηλώσουν όλες τις επαφές τους. Κάποιες από αυτές μάλιστα, όταν εντοπίστηκαν έπειτα από μέρες βγήκαν θετικές στην covid-19. Επαφές, κρουσμάτων εξάλλου σπάζουν την καραντίνα, προκειμένου να κάνουν το τεστ ιδιωτικά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι