Κυριακή 27 Νοε, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Όλα τα κρούσματα που καταγράφηκαν στα σχολεία το τελευταίο δεκαήμερο

  28/09/2020 10:20
Όλα τα κρούσματα που καταγράφηκαν στα σχολεία το τελευταίο δεκαήμερο

Όλα τα κρούσματα που καταγράφηκαν στα σχολεία το τελευταίο δεκαήμερο

  28/09/2020 10:20
Ακόμη δεν έχει περάσει ούτε μήνας από την ημέρα που χτύπησε το πρώτο κουδούνι και τα σχολεία ήδη μετρούν κρούσματα κορωνοϊού. Επτά σχολεία στις τέσσερις από τις πέντε επαρχίες στην ελεύθερη Κύπρο έχουν επηρεαστεί, με αρκετούς μαθητές, αυτή τη στιγμή να βρίσκονται στο σπίτι, με το Υπουργείο Παιδείας να επιστρατεύει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
 
Το πρώτο κρούσμα σε σχολείο εντοπίστηκε την πρώτη Παρασκευή της νέας σχολικής χρονιάς, στις 18 Σεπτεμβρίου συγκεκριμένα και αφορούσε καθηγητή, ο οποίος δίδασκε τα απογεύματα. Από αυτό το πρώτο κρούσμα επηρεάστηκαν δύο σχολεία, το Γυμνάσιο Ακροπόλεως και το Γυμνάσιο Φρενάρους, ενώ σε αυτοπεριορισμό βρίσκονται τα δύο τμήματα, στα οποία δίδασκε ο καθηγητής.
 
Λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε δεύτερο κρούσμα σε σχολείο. Αυτή τη φορά αφορά μαθήτρια, η οποία φοιτεί στο Λύκειο Φρενάρους, η οποία είχε αναπτύξει συμπτώματα κορωνοϊού και υποβλήθηκε σε εξέταση από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια Γενικών Νοσοκομείων. Η μαθήτρια δεν ανταποκρινόταν στις κλήσεις του Υπουργείου Υγείας στην αρχή, ωστόσο στη συνέχεια εντοπίστηκε και τέθηκε σε καραντίνα. Σε αυτοπεριορισμό είχαν τεθεί και οι συμμαθητές της, καθώς επίσης και ένας εκπαιδευτικός που είχε έρθει σε επαφή μαζί της.
 
Μετά τη μαθήτρια στο Φρέναρος, θετική στον κορωνοϊό έχει βρεθεί και μαθήτρια σε Ειδικό Σχολείο στη Λάρνακα, με αποτέλεσμα να τεθούν σε αυτοπεριορισμό περίπου εκατό άτομα, εκ των οποίων κάποιοι τρόφιμοι και κάποιοι υπάλληλοι του σχολείου. Το κρούσμα ανακοινώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου.
 
Το τέταρτο κρούσμα σε σχολείο εντοπίστηκε και πάλι στην Λάρνακα κι αυτή τη φορά στο Λύκειο Λιβαδιών, στις 24 Σεπτεμβρίου. Η μαθήτρια που βρέθηκε θετική, ανήκει στο cluster του Εθνικού, αφού είναι κόρη ατόμου, που βρίσκεται ανάμεσα στους θετικούς από την ομάδα του Εθνικού Άχνας. Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο και μαθητές και καθηγητές τέθηκαν σε αυτοπεριορισμό, ώστε να υποβληθούν σε τεστ, ενώ άρχισε η διαδικασία απολύμανσης.
 
Κρούσμα εντοπίστηκε και στο Λανιτείο Λύκειο στη Λεμεσό και αφορά μαθήτρια, την περασμένη Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου. Η μαθήτρια είχε παρουσιάσει συμπτώματα από την αρχή της εβδομάδας, ενώ απουσίαζε από το σχολείο για κάποιες μέρες. Σε αυτοπεριορισμό έχουν τεθεί οι συμμαθητές και οι εκπαιδευτικοί της, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού, Ντίνο Έλληνα το σχολείο έκλεισε για απολύμανση, ενώ πλέον λειτουργεί κανονικά.
 
Το τελευταίο κρούσμα που εντοπίστηκε, μέχρι στιγμής σε σχολείο, να βρίσκεται και πάλι στη Λεμεσό, αυτή τη φορά στο Γυμνάσιο Λινόπετρας και ανακοινώθηκε στα χθεσινά κρούσματα, από το Υπουργείο Υγείας. Η μαθήτρια έχει τεθεί σε αυτοπεριορισμό, ενώ το σχολείο ειδοποίησε τους μαθητές που πρέπει να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό, μέχρι να λάβουν οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας, ενώ τονίζεται πως οι μαθητές που βρίσκονται στο σπίτι τους δεν πρέπει να σπάσουν τον αυτοπεριορισμό, ώστε να προβούν σε δειγματοληπτική εξέταση από μόνοι τους. Σημειώνεται ότι η μαθήτρια είχε αναπτύξει συμπτώματα από τις 18 Σεπτεμβρίου.
 
Δεν αποτελεί έκπληξη για το Υπουργείο Παιδείας
Ο εντοπισμός κρουσμάτων κορωνοϊού στα σχολεία δεν αποτελεί έκπληξη για το Υπουργείο Παιδείας, αλλά ούτε για την επιδημιολογική ομάδα, αφού ήταν κάτι  αναμενόμενο, από την στιγμή που ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί από την κοινότητα.
 
Ωστόσο, αυτό που προσπαθούν να πετύχουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες είναι να σταματήσουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού, εντός των σχολικών μονάδων. Υπενθυμίζεται ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει, ωστόσο αυτή τη φορά δεν πηγαίνουν κινητές ομάδες στα σχολεία, όπως τον περασμένο Μάιο, αλλά παραπέμπονται στα εργαστήρια, όσοι επιλεγούν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας