Στο μικροσκόπιο τα στοιχεία της έξαρσης-Οι πέντε αλυσίδες που προκαλούν φόβο

Ο τρόπος που μεγαλώνουν οι αλυσίδες μετάδοσης και κυρίως αυτές που έχουν «κλειδώσει» το Κυπριακό ποδόσφαιρο, είναι πλέον η πιο μεγάλη ανησυχία των αρμόδιων Υπηρεσιών, που συνεχίζουν μέσω απανωτών εκκλήσεων να κρούουν το καμπανάκι κινδύνου, καλώντας όλους να τηρούν τα μέτρα.

Επίκεντρο της έξαρσης παραμένει η Λάρνακα, το επιδημιολογικό φορτίο της οποίας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Ο τρόπος της διείσδυσης του κορωνοϊού στην κοινότητα της πόλης, καταδεικνύει πως μιλάμε για έξαρση ίσως και μεγαλύτερη από αυτή της Λεμεσού το καλοκαίρι. Η ανησυχία μεγάλωσε χθες από τον εντοπισμό στους τυχαίους ελέγχους, του πρώτου θετικού κρούσματος, ο οποίος είναι μάλιστα, Κύπριος ποδοσφαιριστής του ΑΣΙΛ Λύσης. Αυτό έθεσε ακόμη μια ομάδα, με έδρα την πόλη σε κόκκινο συναγερμό. Το γεγονός δε πως είναι ακόμη ενεργές και οι υπόλοιπες αλυσίδες, όπως αυτές της Νέας Σαλαμίνας, της Μητρόπολης και αυτής που έχει σχέση με μία βάπτιση, επιτείνει την ανησυχία.

Οι ελπίδες, βρίσκονται στα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ από την περασμένη Πέμπτη και τα οποία αναμένεται να αρχίσουν να δείχνουν αποτελέσματα, σε μία εβδομάδα. Ακριβής εικόνα για το πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος της διασποράς στην πόλη, αναμένεται να υπάρξει τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα, με δεδομένο πως ολοκληρώνονται την Τρίτη και οι τρεις χιλιάδες τυχαίοι έλεγχοι.

Το γεγονός πως εντοπίζονται κρούσματα και στις υπόλοιπες Επαρχίες, καταδεικνύει πως το πρόβλημα αφορά σε ολόκληρη την Κύπρο. Ήδη στην Ομόνοια τα κρούσματα διπλασιάστηκαν και υπάρχει μεγάλη αγωνία στην ομάδα της Λευκωσίας, για τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές, με δεδομένο πως η επώαση του ιού, γίνεται σε διάστημα ημερών. Για την ομάδα των πρασίνων υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν έγινε μεγάλη διασπορά, λόγω του ότι το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε νωρίς. Ωστόσο, αυτό θα διαφανεί τις επόμενες ημέρες.

Στο μικροσκόπιο της Ομάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, βρίσκεται πάντως και η Λεμεσός, αφού  πέραν από την αλυσίδα μετάδοσης σε εταιρεία, που απαριθμεί πλέον 7 άτομα, εντοπίστηκαν διάσπαρτα κρούσματα στην πόλη, τα δύο εκ των οποίων σε μαθητές δύο διαφορετικών σχολείων.

Η Πάφος, φαίνεται πως αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει επιδημιολογικά το πιο μικρό πρόβλημα, ωστόσο και στην πόλη δημιουργήθηκε μια μικρή αλυσίδα μετάδοσης, από Βρετανίδα που έφτασε στην Κύπρο. Η αλυσίδα απαριθμεί τέσσερα άτομα, από το οικογενειακό και φιλικό της περιβάλλον.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεύτερο κρούσμα στην Ομόνοια, μεγαλώνουν τα cluster Εθνικού και Νέας Σαλαμίνας

Οι αλυσίδες μετάδοσης που φόβο
Η ομάδα ιχληλάτησης του Υπουργείου Υγείας, δίνει αγώνα τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να εντοπίσει όλες τις επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και να σπάσει τις αλυσίδες. Πέντε από αυτές φοβίζουν, αφού έχουν πολλά κρούσματα και δημιούργησαν παρακλάδια.
 
Την πιο μεγάλη ανησυχία, προκαλεί ο τρόπος που μεγεθύνεται η αλυσίδα μετάδοσης στον Εθνικό Άχνας που μετρά πλέον 27 άτομα. Οι εικοσιένας είναι ποδοσφαιριστές και παράγοντες, ενώ οι έξι είναι επαφές τόσο από το οικογενειακό όσο και από το επαγγελματικό περιβάλλον των αρχικών κρουσμάτων. Το γεγονός ότι καταγράφηκαν δευτερογενείς λοιμώξεις στην αλυσίδα, είναι αυτό που προκαλεί τον πιο μεγάλο πονοκέφαλο. Ο στόχος του Υπουργείου Υγείας, είναι να διαφανεί πλέον η διείσδυση του ιού στη μικρή κοινότητα του Δάσους Άχνας, στην οποία διαμένουν και τα πλείστα από τα κρούσματα. Γι’ αυτό το λόγο σήμερα ξεκινούν 500 δωρεάν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο χωριό που απαριθμεί 2,5 χιλιάδες κατοίκους.

Η δεύτερη αλυσίδα, που προκαλεί φόβο είναι πάλι στο ποδόσφαιρο και είναι αυτή της Νέας Σαλαμίνας. Μια αλυσίδα, που παραμένει ενεργή και απαριθμεί 24 άτομα. Οι είκοσι είναι ποδοσφαιριστές και παράγοντες και οι τέσσερις είναι επαφές τους. Το συγκεκριμένο cluster, ήρθε στο φως πριν από δέκα ημέρες και συνεχίζει να «βγάζει» κρούσματα. Το τελευταίο ανακοινώθηκε χθες και αφορά σε άτομο από το οικογενειακό περιβάλλον ποδοσφαιριστή.

Το τρίτο cluster, που συνεχίζει να είναι ενεργό είναι αυτό που ξεκίνησε στις 9 Σεπτεμβρίου από οικογένεια και επεκτάθηκε στη Μητρόπολη της Λάρνακας, με αποτέλεσμα να προσβληθεί και ο Κιτίου Νεκτάριος. Πλέον στην αλυσίδα υπάρχουν 19 ασθενείς, οι έξι εκ των οποίων συνδέονται με την Μητρόπολη. Το τελευταίο άτομο, ανακοινώθηκε χθες, ήταν σε αυτοπεριορισμό και διαγνώστηκε ως θετικό όταν έκανε το τεστ για να αποδεσμευτεί από την καραντίνα. Αυτό καταδεικνύει και τη σημαντικότητα της τήρησης του μέτρου του αυτοπεριορισμού.

Στη Λάρνακα υπάρχουν ακόμη δύο αλυσίδες που προκαλούν πονοκέφαλο και είναι αυτή της νοσηλεύτριας, που απαριθμεί 8 άτομα και σχετίζεται με βάπτιση και αυτή ξενοδοχείου της πόλης που έχει 10 κρούσματα.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν, πάντως, πως η έξαρση μπορεί να επεκταθεί σε ολόκληρη την Κύπρο και πως μπορεί να ελεγχθεί μόνο με αυστηρή τήρηση των μέτρων. Πέραν αυτών το Υπουργείο Υγείας, καλεί όλους όσοι εμφανίσουν συμπτώματα κορωνοϊού όπως βήχα, δύσπνοια, αγευσία, ανοσμία και πυρετό, να παραμείνουν στο σπίτι και να επικοινωνήσουν με τον Προσωπικό τους Ιατρό για οδηγίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου
Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες
Υπ. Παιδείας: Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση
Έλεγχοι από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή σε πάνω από 300 περίπτερα
Νομοθετική ρύθμιση πρακτικής άσκησης φοιτητών προωθεί η Κυβέρνηση
Την επαναπροκήρυξη Σχεδίου Ρύθμισης Οφειλών προσφύγων συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων
Διαβούλευση για Νομοσχέδιο τ/κ περιουσιών ζητά από Κυβέρνηση η Επιτροπή Προσφύγων