Οι αδήλωτες επαφές που βρήκαν θετικές, η μάχη με το χρόνο και τα επόμενα βήματα

Μάχη με το χρόνο δίνουν πλέον οι αρμόδιες Υπηρεσίες, προκειμένου να καταφέρουν να αποτυπώσουν πλήρη εικόνα για την έξαρση στη Λάρνακα και να αποτρέψουν ενδεχόμενη επέκτασή της στις υπόλοιπες Επαρχίες. Όλες οι ενέργειες, πλέον επικεντρώνονται σε αυτούς τους δύο στόχους, οι οποίοι αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα.
 
Στον πρώτο θα συμβάλει και ο αριθμός των κρουσμάτων που θα εντοπιστούν μέσα από τους τρεις χιλιάδες τυχαίους ελέγχους στην πόλη του Ζήνωνα, οι οποίοι θα ολοκληρωθούν σε τρεις με τέσσερις ημέρες. Στην επίτευξη του δεύτερου, καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει η ευλαβική τήρηση των μέτρων και των πρωτοκόλλων σε χώρους εργασίας, σχολεία, κοινωνικές εκδηλώσεις και αθλητικούς αγώνες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το εφιαλτικό σενάριο, οι λόγοι που φοβίζει η Λάρνακα και η επέκταση των μέτρων

Η μεγάλη μετακίνηση πληθυσμού από τη Λάρνακα για λόγους εργασίας κυρίως προς τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, προκαλεί πονοκέφαλο στις Αρχές, που δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωπες με έξαρση και σε άλλη Επαρχία. Ανησυχία επικρατεί σε αυτή τη φάση, για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, στην οποία «χρεώνεται» το cluster του Εθνικού Άχνας. Αν και πολλά από τα κρούσματα, έχουν ως τόπο διαμονής τη Λάρνακα, δόθηκαν οδηγίες για τυχαίους ελέγχους στο Δασάκι Άχνας, προκειμένου να διαφανεί εάν έγινε διασπορά στην κοινότητα.
 
Οι αδήλωτες επαφές
Αυτό που προβλημάτισε πολύ το Υπουργείο Υγείας, είναι το γεγονός ότι κάποια από τα κρούσματα των μεγάλων αλυσίδων της Λάρνακας και του Εθνικού, δεν δήλωσαν όλες τις επαφές τους, με αποτέλεσμα να αποδειχθεί στη συνέχεια πως είχαν συναντηθεί και με άλλα άτομα, τα οποία μάλιστα διαγνώστηκαν ως θετικά.

Έτσι δόθηκαν εντολές στους ιχνηλάτες να καταγράφουν πλέον και τις περιστασιακές επαφές θετικών κρουσμάτων, σε μια προσπάθεια να σπάσουν το συντομότερο οι αλυσίδες μετάδοσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως δόθηκαν οδηγίες για αυτοπεριορισμό τόσων εκατοντάδων ατόμων, τα πλείστα εκ των οποίων συνδέονται με τις επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Νέα Σαλαμίνα και τον Εθνικό Άχνας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δραματική έκκληση Ιωάννου-«Ηλίου φαεινότερον πως δεν τηρήθηκαν τα μέτρα»
 
Αυτό που προκαλεί πάντως συγκρατημένη αισιοδοξία για τη Λάρνακα, είναι ο περιορισμένος αριθμός των λεγόμενων ορφανών κρουσμάτων στην πόλη, κάτι που ενδεχομένως να καταδεινύει πως δεν υπάρχουν πολλές εστίες που δεν έχουν εντοπιστεί.
 
Δεν μπορεί ωστόσο, να παραγνωριστεί και να ανησυχεί, το γεγονός πως υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα. Μέχρι στιγμής τις πρώτες 24 μέρες του Σεπτέμβρη έχουν καταγραφεί παγκύπρια 174 κρούσματα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων στην Επαρχία Λάρνακας. 

Το Άλφα και το Ωμέγα της προσπάθειας
Η εμπειρία των προηγούμενων έξι μηνών της πανδημίας, κατέδειξε πως το κλειδί για την επιτυχία των μέτρων που εξαγγέλλονται, είναι η συμμόρφωση των πολιτών προς αυτά. Είναι γι’ αυτό το λόγο που με συνεχείς εκκλήσεις οι πολίτες καλούνται να τηρήσουν τα μέτρα υγιεινής και αποστασιοποίησης, καθώς και τα πρωτόκολλα σε χώρους εργασίας. «Αυτό αποτελεί το Άλφα και το Ωμέγα και αυτής της προσπάθειας», ανέφερε στον REPORTER αρμόδια πηγή, τονίζοντας πως όποιος παρουσιάζει συμπτώματα κορωνοϊού, πρέπει άμεσα να περιορίζεται και να καλείτον Προσωπικό του Ιατρό για οδηγίες.

Οι ειδικοί προσπαθούν πάση θυσία να αποτρέψουν το χείριστο σενάριο, που είναι να βρεθεί η Κύπρος, μπροστά στο δεύτερο κύμα πανδημίας, μέσα στο χειμώνα.
 
Τα μέτρα της Λάρνακας, παραμένουν πάντως στο τραπέζι και θα ενεργοποιηθούν είτε οριζόντια. είτε τοπικά ανάλογα με την επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου σε άλλες περιοχές. Οι επόμενες δύο εβδομάδες χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα κρίσιμες, αφού θα φέρουν στην επιφάνεια το μέγεθος της έξαρσης και θα καταδείξουν εάν αυτή μπορεί με τα υφιστάμενα μέτρα να τεθεί υπό έλεγχο.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι της Αστυνομίας σε χώρους εστίασης, ξενοδοχεία και άλλα υποστατικά, ενώ πολύ μεγάλη βαρύτητα δίδεται και στη διασφάλιση της τήρησης του μέτρου του αυτοπεριορισμού, για όσους ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη