Κυριακή 7 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

SOS για τα κρούσματα και τις αλυσίδες στη Λάρνακα-Δεν αποκλείονται τοπικά μέτρα

  22/09/2020 10:50
SOS για τα κρούσματα και τις αλυσίδες στη Λάρνακα-Δεν αποκλείονται τοπικά μέτρα

SOS για τα κρούσματα και τις αλυσίδες στη Λάρνακα-Δεν αποκλείονται τοπικά μέτρα

  22/09/2020 10:50
Τα αυξημένα κρούσματα στη Λάρνακα, η μεγέθυνση των αλυσίδων μετάδοσης και τα διάσπαρτα περιστατικά που εντοπίζονται, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Ομάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Με οδηγίες του Υπουργού Υγείας, μάλιστα αποφασίστηκε όπως οι τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι  εντατικοποιηθούν στην πόλη με στόχο να υπάρξει, μια πιο καθαρή εικόνα της κατάστασης που δημιουργήθηκε. Έχει, μάλιστα δοθεί ένα περιθώριο 48 ωρών και ακολούθως εάν διαπιστωθεί ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ επιβαρυμένο, θα ληφθούν αποφάσεις, χωρίς να αποκλείονται τοπικά μέτρα, αντίστοιχα με αυτά που είχαν ληφθεί στη Λεμεσό την πρώτη Αυγούστου.

Αυτό που κτύπησε το καμπανάκι κινδύνου, είναι όχι μόνο η αύξηση των αλυσίδων μετάδοσης, αλλά και ο ρυθμός που αυτές επεκτείνονται δημιουργώντας παρακλάδια. 

Οι πέντε αλυσίδες μετάδοσης
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην πόλη τουλάχιστον πέντε αλυσίδες μετάδοσης, οι πλείστες εκ των οποίων είναι πολυάριθμες. 

Οι διαστάσεις που έχει λάβει το οικογενειακό cluster που επεκτείνεται ραγδαία και βγήκε και εκτός ορίων της πόλης, συνεχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο στην ομάδα ιχνηλάτησης που εργάζεται πυρετωδώς, για να εντοπίσει όλους όσοι ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μέχρι στιγμής διαγνώστηκαν ως θετικά 18 άτομα, που συνδέονται με την αλυσίδα, ανάμεσά τους ο Μητροπολίτης Κιτίου και ο καθηγητής που διδάσκει σε δύο σχολεία. Δεκάδες άλλα άτομα βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό. Τόσο ο Κιτίου Νεκτάριος, όσο και ο καθηγητής, αποτελούν μάλιστα τριτογενείς λοιμώξεις του cluster.  Η αλυσίδα μετάδοσης, ξεκίνησε όταν μητέρα, παρουσίασε συμπτώματα και διαγνώστηκε ως θετική στις 9 Σεπτεμβρίου. Ακολούθως διαπιστώθηκε πως τα παιδιά της ήταν θετικά. Κι ενώ οι λοιμώξεις αρχικά ήταν ενδοοικογενειακές, επεκτάθηκαν στη συνέχεια τόσο στο φιλικό αλλά όσο και στο επαγγελματικό περιβάλλον των κρουσμάτων. Ήδη η Μητρόπολη Κιτίου, έχει καταγεγραμμένα 5 κρούσματα, ενώ περιστατικά εντοπίστηκαν εκτός από το κρούσμα που συνδέεται με τα σχολεία και σε άλλους χώρους εργασίας.

Η δεύτερη μεγάλη αλυσίδα είναι αυτή που δημιουργήθηκε στη Νέα Σαλαμίνα και απαριθμεί 19 κρούσματα. Παρόλο που ο Υπουργείο Υγείας, ενημερώθηκε αρχικά μόνο για τα δέκα, η ομάδα της Αμμοχώστου επιβεβαίωσε σήμερα και τα υπόλοιπα κρούσματα, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Σε αυτή την αλυσίδα, που ήρθε στο φως το Σάββατο, βρίσκονται υπό περιορισμό αρκετές δεκάδες άτομα, που ήρθαν σε επαφή με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. 

Η τρίτη πολυάριθμη αλυσίδα, που απαριθμεί 10 άτομα, σχετίζεται με ξενοδοχείο της πόλης. Αποκαλύφθηκε όταν μέλη οικογένειας, που εργάζονται σε αυτό, διαγνώστηκαν ως θετικοί στον κορωνοϊό στις 14 και 16 του Σεπτεμβρίου.

Το τέταρτο cluster είναι αυτό των Φοινικούδων και συνδέεται με γνωστή αλυσίδα εστιατορίων. Ήδη τρεις εργαζόμενοι του εστιατορίου διαγνώστηκαν ως θετικοί και αρκετοί άλλοι βρίσκονται υπό περιορισμό.

Η πέμπτη αλυσίδα μετάδοσης που απαριθμεί 4 άτομα ξεκίνησε από Βρετανίδα που ανακοινώθηκε ως θετική στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η έξαρση που παρατηρείται στη Λάρνακα, προσομοιάζει σύμφωνα με τους ειδικούς, με αυτήν της Λεμεσού τον περασμένο Ιούλιο. Αυτό που ανησυχεί, είναι πως οι εστίες μετάδοσης είναι περισσότερες από μία. Τα κρούσματα, εξάλλου οφείλονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε εγχώριες μεταδόσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας