Πέμπτη 26 Νοε, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Φωνάζουν οι οργανώσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση-Ζητούν στήριξη από τη Λοϊζίδου

  20/09/2020 13:21
Φωνάζουν οι οργανώσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση-Ζητούν στήριξη από τη Λοϊζίδου

Φωνάζουν οι οργανώσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση-Ζητούν στήριξη από τη Λοϊζίδου

  20/09/2020 13:21
Την έντονη αντίδρασή τους, όσον αφορά στις τροπολογίες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εξέφρασαν οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίες σε κοινή τους ανακοίνωση κάνουν λόγο για απουσία δημόσιου διαλόγου, ενώ καλούν την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να στηρίξει τη θέση τους.
 
Σε ανακοίνωσή τους, σημειώνεται πως αναφορικά με τις τροπολογίες στους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης και Δημοτικής (Δημοτικής, Προδημοτικής, Ειδικής) Εκπαίδευσης, που έχουν ψηφιστεί την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 στην Ολομέλεια της Βουλής και σχετικά με τον ορισμό του όρου «εξ αποστάσεως εκπαίδευση», οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους και κατακρίνουν όσους βεβιασμένα έσπευσαν και υποστήριξαν τη συγκεκριμένη τροπολογία, χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικού διάλογου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού στη Βουλή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντιδρούν οι δάσκαλοι για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση-«Δεν προηγήθηκε διαβούλευση»
 
Οι τρείς Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, εκ των προτέρων και συγκεκριμένα στις 2 Σεπτεμβρίου 2020, κατέθεσαν γραπτώς στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής τη θέση τους, αναφορικά με τον ορισμό του όρου «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» και ανέμεναν την έναρξη διαλόγου για το θέμα αυτό, που δυστυχώς δεν έγινε ποτέ. Η θέση των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων για τον ορισμό του όρου «εξ αποστάσεως εκπαίδευση», όπως κατατέθηκε, αναφέρει κατά λέξη:
 
«"Εξ αποστάσεως εκπαίδευση" σημαίνει την παρακολούθηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω της χρήσης της τεχνολογίας, χωρίς να παραβιάζονται με οποιονδήποτε τρόπο τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και η προστασία της ιδιωτικότητας των εκπαιδευτικών και των μαθητών», τονίζουν οι τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Βουλή ψήφισε τους κανονισμούς για θεσμοθέτηση και κατοχύρωση της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης
 
«Παρόλο που στον ορισμό του όρου “εξ αποστάσεως εκπαίδευση”, όπως αυτός υπάρχει στην τροπολογία που έχει ψηφιστεί, δεν γίνεται αναφορά στην τοποθέτηση καμερών εντός των αιθουσών διδασκαλίας και ούτε έχει ορισθεί ο τρόπος και ο χρόνος της όποιας αναμετάδοσης, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις στέλνουν, ξανά, το μήνυμα προς ΥΠΠΑΝ και Βουλή πως δεν πρόκειται να αποδεχθούν καθ΄ οποιονδήποτε τρόπο παραβίασης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (π.χ. τοποθέτηση καμερών ή ηχητικών συσκευών εντός των αιθουσών διδασκαλίας), όπως εξάλλου προνοεί ο “Κανονισμός (ΕΕ) 2 016/679” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος υπερισχύει κάθε εθνικής νομοθεσίας, για το θεμελιώδες δικαίωμα της προστασίας των φυσικών προσώπων.
 
Παράλληλα, αδιαμφισβήτητο θεωρείται και το γεγονότος ότι το υβριδικό αυτό μοντέλο (ταυτόχρονη μετάδοση μαθήματος) δυσχεραίνει εξαιρετικά τη διαδικασία διδασκαλίας-μάθησης μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας και καθιστά την εκπαιδευτική διαδικασία δύσκολη και άκαμπτη. Σημειώνεται ότι, πέραν της απουσίας αναγκαίου εξοπλισμού για οποιαδήποτε μορφή εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία, αυτού του τύπου εκπαίδευση προς παιδιά ηλικιών 3 έως 18 δεν υποστηρίζεται επιστημονικά από ερευνητικά δεδομένα και δεν υφίσταται επιστημονική απόδειξη ότι πρόκειται για αποτελεσματική εκπαιδευτική διαδικασία. Οι τρεις Οργανώσεις καλούν την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να στηρίξει τη θέση αυτή των εκπαιδευτικών, αφού η όποια ρύθμιση, όπως αναφέρει ο νέος τροποποιητικός Κανονισμός 6Α όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων καθώς και η προβλεπόμενη Έκθεση Αντικτύπου, θα προκύψει μετά από διαβούλευση με την Επίτροπο».
 
Τέλος, οι τρείς Εκπαιδευτικές Οργανώσεις θα ζητήσουν από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής να εγγράψει, εκ νέου, το θέμα αυτό, ώστε να εκφραστούν και να κατατεθούν όλες οι απόψεις και, συνακόλουθα, να συμφωνηθεί μια λύση αποδεκτή από όλους, καταλήγει η ανακοίνωση.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας