Άλλα δύο αιτήματα από εκπαιδευτικούς, σε αναμονή για να βγάλουν τις μάσκες

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί, αναμένοντας να ανακοινωθεί επίσημα η προφορική δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας, για τις χαλαρώσεις, όσον αφορά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, την ώρα της διεξαγωγής του μαθήματος.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η προφορική δέσμευση Προδρόμου, ικανοποιεί το αίτημά τους για αφαίρεση της μάσκας, όταν οι εκπαιδευτικοί είναι στον πίνακα και τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων από τα θρανία των μαθητών.
 
Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ανέφερε πως είναι μία θετική εξέλιξη, εκφράζοντας την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, αφού με αυτή την απόφαση των αρμόδιων Υπουργείων δίνεται μία ανάσα στους εκπαιδευτικούς, προς όφελος των μαθητών. Διαβεβαίωσε ακόμη πως θα τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας, βάσει του υγειονομικού πρωτοκόλλου.
 
Οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις αναμένουν, πάντως την επίσημη τοποθέτηση, επί του θέματος. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγάζουν τις μάσκες οι εκπαιδευτικοί-Πράσινο φως για χαλαρώσεις
 
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της οργάνωσης των καθηγητών, κατά τη χθεσινή συνεδρία στο Υπουργείο Παιδείας για τα κλιματιστικά, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είχαν ζητήσει με έντονο τρόπο, εκ νέου την αλλαγή στον τρόπο χρήσης της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας κατά τη διάρκεια του μαθήματος και στην χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας.
 
Ο κ. Χατζησάββας υπέδειξε πως οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν και την άποψη να έχουν απευθείας συνάντηση τόσο με τον υπουργό Υγείας, όσο και με την ειδική επιτροπή της επιδημιολογικής ομάδας, που συμβουλεύει την Κυβέρνηση, για θέματα κορωνοϊού. Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Παιδείας, αφού είχε ο ίδιος επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας, ενημέρωσε τηλεφωνικώς τους εκπαιδευτικούς για την απόφαση αυτή.
 
Τα άλλα δύο αιτήματα 
Οι εκπαιδευτικοί, εκτός από το αίτημά τους για την αφαίρεση της μάσκας, έχουν ακόμη δύο αιτήματα, για τα οποία περιμένουν επίσημη τοποθέτηση από τους ειδικούς.
 
-Οι εκπαιδευτικοί που έχουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, όπως αντί μάσκας φέρουν προστατευτική ασπίδα προσώπου και να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
 
-Οι μαθητές που επίσης αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, να προσκομίζουν χαρτί από τον προσωπικό τους παιδίατρο και αντί μάσκας να φέρουν επίσης προστατευτική ασπίδα προσώπου, νοουμένου ότι τηρούνται τα πρωτόκολλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φύσηξε… ούριος άνεμος αλλά περνούν από Υπουργικό και Ε.Ε τα κλιματιστικά στα σχολεία 

Βάλλει κατά του Προδρόμου η Προοδευτική των Δασκάλων
Εξάλλου, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς έγκαιρο και σωστό προγραμματισμό, αναλώθηκε όλο αυτό το διάστημα στην εξεύρεση λύσεων εντός των αιθουσών διδασκαλίας, για εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφάλειας και υγείας, παραγνωρίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία. 
 
«Για εμάς η επιστροφή όλων των μαθητών/τριών με φυσική παρουσία και ασφάλεια στον σχολικό χώρο ήταν το αυτονόητο, για το οποίο το Υπουργείο Παιδείας όφειλε να μεριμνήσει από τον προηγούμενο Ιούνιο. Δυστυχώς δεν το έχει πράξει ως όφειλε. Παρά τις πολλές εισηγήσεις και προτάσεις που έχουν κατατεθεί, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει πάρει κάποιο ενισχυτικό μέτρο προς όφελος των μαθητών/τριών μας, ειδικά εκείνων των ομάδων του μαθητικού πληθυσμού που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την αναστολή φοίτησης την προηγούμενη σχολική χρονιά. Αποκορύφωμα είναι η διαπίστωση μας ότι έχουν αποκοπεί ώρες ενίσχυσης παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες ή με μεταναστευτική βιογραφία, αφού έχουν εξαφανιστεί εντελώς οι ώρες του λειτουργικού αλφαβητισμού και δεν έχει προσληφθεί ικανοποιητικός αριθμός σχολικών συνοδών στη βάση πραγματικών αναγκών και δεν έχουν υπολογιστεί οι ώρες ειδικής εκπαίδευσης βάσει της προβλεπόμενης φόρμουλας».
 
Τα σοβαρότερα προβλήματα παρουσιάζονται στα νηπιαγωγεία, αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου το εκπαιδευτικό προσωπικό σε συνεργασία με το ολιγάριθμο βοηθητικό προσωπικό, παλεύουν για να εφαρμόσουν ανεφάρμοστα πρωτόκολλα. Παρά τις συνεχής προειδοποιήσεις, παρατηρήσεις και εισηγήσεις μας, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει προβεί σε ρυθμίσεις και ενέργειες για να βοηθήσει τη λειτουργία των νηπιαγωγείων.
 
«Μάλιστα μόλις δύο ημέρες πριν την προσέλευση των μαθητών ξεκίνησε να διερευνά τις ανάγκες για αγορά θρανίων, έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο. Έστω και την υστάτη, αναμένουμε από το Υπουργείο να αποδεσμεύσει κονδύλια για πρόσληψη ικανοποιητικού αριθμού σχολικών βοηθών και αγορά υλικών και εξοπλισμού, ούτως ώστε να μπορούν αν εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα ασφάλειας να διευκολυνθεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Την ίδια ώρα η Επιδημιολογική Ομάδα θα πρέπει να αναθεωρήσει ορισμένα σημεία των πρωτοκόλλων, τη στιγμή που από τη μια ορισμένα δεν είναι εφικτό να τηρηθούν και από την άλλη δεν ισχύουν για δραστηριότητες εκτός σχολείου (π.χ. παιδότοποι, κοινωνικές συγκεντρώσεις, αθλήματα, κ.ά.)».
 
Οι δάσκαλοι συνεχίζουν, προσθέτοντας πως οι πρώτες ημέρες ξεκίνησαν με συνωστισμό γονιών και μαθητών/τριών στις εισόδους/εξόδους των σχολείων, τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά την αποχώρηση των μαθητών/τριών. Πολλές από τις οδηγίες των πρωτοκόλλων που αφορούν την προσέλευση και αποχώρηση, τα διαλείμματα, το ωρολόγιο πρόγραμμα, τη διεξαγωγή των ειδικών μαθημάτων, τη χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας έχουν φανεί πλέον ξεκάθαρα ότι είναι σχεδόν ανεφάρμοστες, παρακωλύοντας ακόμα και την εκπαιδευτική διαδικασία.
 
«Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι υπάρχει τεράστια απόσταση όσον αφορά τη θεωρία από την εφαρμογή των πρωτοκόλλων στην πράξη. Τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας εντός του σχολικού χώρου σε όλες τις βαθμίδες, δε συμβαδίζουν με τα όσα ισχύουν κατά τις απογευματινές δραστηριότητες των παιδιών (πάρκα, προπονήσεις, συγκεντρώσεις κλπ.). Παρουσιάζεται η αδήριτη ανάγκη τροποποίησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, χωρίς όμως να παρεμποδίζεται  η εκπαιδευτική διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψη και τι ισχύει για τις δραστηριότητες εκτός σχολικού χρόνου».
 
Όσον αφορά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, τονίζεται στην ανακοίνωση ότι διαφάνηκε πως προκάλεσε αρνητική αντίδραση ακόμα και στα παιδιά. «Κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει η φύση της εργασίας για χρήση του λόγου και των εκφράσεων ζητούμε όπως άμεσα επανεξεταστεί αυτή η οδηγία, όπως άλλωστε έχει τεκμηριωθεί πρόσφατα σε συνάντηση της ΠΟΕΔ με μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας. Επιπλέον, θυμίζουμε ότι είναι υποχρέωση του εργοδότη να εξασφαλίσει ικανοποιητικό αριθμό μασκών μίας χρήσης για όλους τους εργαζόμενους στον σχολικό χώρο.
 
Τέλος, επαναφέρουμε για πολλοστή φορά την ανάγκη να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας και μάθησης εντός των σχολικών χώρων. Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα ποσοστά υγρασίας που επικρατούν για μεγάλες περιόδους στην Κύπρο δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την όλη κατάσταση. Η εγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων εντός των αιθουσών διδασκαλίας και η δημιουργία εξωτερικών εγκαταστάσεων σκίασης είναι εκ των ων ουκ άνευ. Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να προχωρήσει άμεσα με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σε εκείνες τις ενέργειες, που θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών».
 
Καταλήγοντας υποστηρίζουν ότι βάσει όλων των πιο πάνω παρατηρήσεων και εισηγήσεων, «αναμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας ότι θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε να εφαρμοστούν όλες οι ρυθμίσεις που απαιτούνται, για να επιτραπεί η ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η προσπάθεια ωραιοποίησης της όλης κατάστασης από πλευράς του Υπουργού Παιδείας δεν εξυπηρετεί το δημόσιο σχολείο, αλλά άλλους σκοπούς. Απαίτηση μας είναι η λήψη πολιτικών αποφάσεων προς όφελος των παιδιών μας και της δημόσιας παιδείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρευνα για το περιστατικό με τις κότες και τα κουνέλια διέταξε ο Προδρόμου

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας