Κυριακή 28 Φεβ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Φύσηξε… ούριος άνεμος αλλά περνούν από Υπουργικό και Ε.Ε τα κλιματιστικά στα σχολεία

  15/09/2020 18:47
Φύσηξε… ούριος άνεμος αλλά περνούν από Υπουργικό και Ε.Ε τα κλιματιστικά στα σχολεία

Φύσηξε… ούριος άνεμος αλλά περνούν από Υπουργικό και Ε.Ε τα κλιματιστικά στα σχολεία

  15/09/2020 18:47
Την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας για να ξεκινήσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για τον κλιματισμό στα σχολεία, ανακοίνωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Υπουργός Παιδείας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, με αντικείμενο τη συζήτηση σχετικά με την αντιμετώπιση των κλιματικών συνθηκών κατά τη λειτουργία των σχολείων και το ενδεχόμενο κλιματισμού των αιθουσών διδασκαλίας.
 
ΔΙΑΒΑΤΣΕ ΕΔΩ: «Ανακοίνωσε την απόφαση για εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία το Υπ. Παιδείας»
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Συνομοσπονδιών Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής, Προδημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ, εκπρόσωποι της ΠΣΕΜ και της Παιδοβουλής και, από πλευράς Υπουργείου, ο Γενικός Διευθυντής, ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
 
Για το θέμα της σύσκεψης, ο Υπουργός δήλωσε: «Γνωρίζοντας και τις θέσεις και εισηγήσεις των εταίρων μας στην εκπαίδευση, σήμερα έχουμε μια συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τους οργανωμένους γονείς και εκπροσώπους των μαθητών, με στόχο να προχωρήσουμε για να υλοποιήσουμε και την πολιτική θέση του Υπουργείου -γιατί είναι και πολιτική του Υπουργείου και δική μου επιθυμία- να ξεκινήσουμε με ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για τον κλιματισμό στα σχολεία.
 
Πρέπει να πω ότι πρόκειται για μια πολιτική που συμπεριλαμβάνεται και στις προγραμματικές θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».
 
Στο ΥΠΠΑΝ ήδη έχουμε προγραμματισμό και πολιτική που εφαρμόζεται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου ήδη ξεκίνησε για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 405 σχολικά κτήρια και αυτό είναι κάτι που θα μας διευκολύνει, πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, «πρόθεσή μας είναι να εκπονηθεί αμέσως ένα σχέδιο, το οποίο να είναι περιβαλλοντικά φιλικό, δηλαδή να χρησιμοποιηθεί εναλλακτική μορφή ενέργειας και όχι συμβατικός ηλεκτρισμός, για την εγκατάσταση κλιματιστικών. Στόχος μας να μπορεί να ενταχθεί [αυτό το σχέδιο] και για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στο επίπεδο της ΕΕ.
 
Αυτός είναι ο σχεδιασμός, σήμερα όμως θα πρέπει να συζητήσουμε, να θέσω υπόψη και των εταίρων μας, όλα τα δεδομένα που έχουμε στο ΥΠΠΑΝ -τις μελέτες που έχουν γίνει από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου και από άλλους εξωτερικούς φορείς- ούτως ώστε να προχωρήσουμε συγκροτημένα».
 
«Υπενθυμίζω ότι και στο κτηριολογικό πρόγραμμα του ΥΠΠΑΝ όσα σχολεία αναβαθμίζονται, όπου γίνεται αντισεισμική αναβάθμιση, θα είναι κτήρια φιλικά προς το περιβάλλον, κτήρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Από το 2017 τα σχολικά κτήρια είτε που αναβαθμίζονται είτε που κατασκευάζονται είναι ενεργειακής κλάσης Α’. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε κι ένα άλλο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζει το Υπουργείο και πάλι για τα σχολικά κτήρια και για τη βιοκλιματική κατάσταση των κτηρίων αυτών. Άρα, συνολικά, θα φροντίσουμε, ούτως ώστε το συντομότερο δυνατόν να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που δυστυχώς και με την κλιματική αλλαγή φαίνεται να επιδεινώνονται», είπε ο Υπουργός Παιδείας.
 
Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, ο Υπουργός ανέφερε ότι «το χρονοδιάγραμμα είναι το συντομότερο δυνατόν, με βάση τα πραγματικά δεδομένα και όχι το τι νομίζει ο καθένας. Όσο πιο γρήγορα επιτρέπουν τα τεχνικά δεδομένα και οι αναγκαίες εργασίες. Υπάρχουν εργασίες που πρέπει να γίνουν, έχω πει ότι ήδη υπάρχει προγραμματισμός με χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αντίστοιχα θα γίνει πρόγραμμα για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις των σχολείων.
 
«Άρα», πρόσθεσε, «εμείς επειγόμεθα πρώτα από όλα για να υποβάλουμε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο και αμέσως στο Ταμείο Ανάκαμψης. Δηλαδή, το συντομότερο δυνατόν με βάση τις προδιαγραφές και τα τεχνικά δεδομένα, η εφαρμογή θα γίνει βεβαίως σταδιακά».
 
Την απόφαση χαιρέτισε μέσω Twitter ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, λέγοντας ότι η πολιτεία οφείλει να λαμβάνει τις αποφάσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας