Πάσχει η απορρόφηση κονδυλίων στήριξης γεωργοκτηνοτρόφων από την πανδημία

Αν και τα σχέδια στήριξης των γεωργοκτηνοτρόφων από την πανδημία του κορωνοϊού είναι ικανοποιητικά, εντούτοις υστερεί η απορρόφησή τους λόγω και των κριτηρίων που η ίδια η κυβέρνηση έχει θέσει, δήλωσε ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Ανδρέας Καυκαλιάς.
 
Η Επιτροπή ενημερώθηκε σήμερα από εκπροσώπους του Υπουργείου Γεωργίας για τις επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα λόγω της πανδημίας του COVID-19, καθώς και τα σχετικά κυβερνητικά μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα.
 
Μέσα από τη σημερινή ενημέρωση έχουμε διαπιστώσει ότι σε κάποιο βαθμό κάποια από αυτά τα σχέδια που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση έχουν προχωρήσει στην υλοποίησή τους και κάποια από αυτά τα σχέδια έχουν ανταποκριθεί και έχουν καλύψει τις υπολογιζόμενες δαπάνες που είχε αρχικά υπολογίσει το Υπουργείο, ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας.
 
Έφερε ως παραδείγματα το σχέδιο στήριξης στους αιγοπροοβατοτρόφους με δαπάνη €1,5 εκατομμυρίου, το σχέδιο στήριξης αμπελουργών με €1,6 εκατ., το σχέδιο στήριξης ανθοκόμων και ιδιοκτητών φυτωρίων με €0,45 εκατ., λέγοντας ότι στα σχέδια αυτά υπήρξε μια υψηλή απορροφητικότητα.
 
Αντίθετα, πρόσθεσε, υπάρχουν αρκετά σχέδια στα οποία δεν καταγράφεται η αναμενόμενη απορροφητικότητα, όπως για παράδειγμα το σχέδιο για τις λαϊκές αγορές, όπου καταγράφεται μειωμένη ανταπόκριση από τους παραγωγούς.
 
«Ένα σημείο που προβληματίζει και αυτό διότι φαίνεται να έχουν τεθεί όροι και προϋποθέσεις που αποτελούν τροχοπέδη στην υποβολή αιτήσεων και της έγκρισή τους», είπε ο κ. Καυκαλιάς.
 
Έθεσε επίσης ένα ζήτημα αναφορικά με το σχέδιο για την παραχώρηση νερού και στήριξης για τους γεωργούς εκτός κυβερνητικών υδατικών έργων, όπου «έχουμε πάρα πολλά προβλήματα για το γεγονός ότι αριθμός γεωργών έχουν μείνει εκτός του σχεδίου λόγω των προϋποθέσεων που θέτει η κυβέρνηση για τη συμμετοχή σε αυτό το σχέδιο».
 
Παράλληλα, ο κ. Καυκαλιάς είπε πως αναμένεται η έγκριση πρόσθετων σχεδίων, όπως ο σχέδιο για στήριξη αγροτών ορεινών περιοχών, ύψους €2 εκατ. για το οποίο, όπως είπε, η κυβέρνηση ενημέρωσε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία έγκρισης του σχεδίου για να ανακοινωθεί και να τρέξει την επόμενη περίοδο.
 
Ο Πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας είπε ακόμη πως «ενώ ο αριθμός των σχεδίων είναι συγκεκριμένος και φαίνεται να καλύπτει με έναν ικανοποιητικό τρόπο τις ανάγκες που δημιουργούνται για τους γεωργούς, η υλοποίηση των σχεδίων δεν μπορούμε να πούμε ότι στον ίδιο ικανοποιητικό βαθμό».
 
«Για αυτό έχουμε καλέσει την κυβέρνηση να εξετάσει ακριβώς αυτό το ζήτημα και να δώσει λύσεις εκεί που φαίνεται ότι τα σχέδια δεν προχωρούν σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις και τους σχεδιασμούς, όπως επίσης, επειδή δυστυχώς οι συνέπειες της πανδημίας ακόμη είναι μπροστά μας, να επεξεργαστεί και επιπλέον σχέδια για στήριξη του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα», είπε.
 
Επεσήμανε ακόμη ότι το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, που δίνει το δικαίωμα στη Κύπρο να αντλήσει κονδύλια πρέπει να αξιοποιηθεί στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί, τα συνολικά κονδύλια που έχουν διατεθεί για στήριξη του τομέα από την πανδημία, εξαιρουμένων των κονδυλίων για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, εκτιμώνται σε €10 5 εκατ., ενώ πρόσθετα αναμένεται η έγκριση του σχεδίου στήριξης αγροτών ορεινών περιοχών ύψους €2 εκατ.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου