Προσπάθειες ΑΚΕΛ για υποβοήθηση της ΔΕΑ

Το ΑΚΕΛ θα κάνει προσπάθειες προς διάφορες κατευθύνσεις για να υποβοηθήσει το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, υποσχέθηκε ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού προς τον εκπρόσωπο της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ, Νέστορα Νέστορος.

Ο κ. Νέστορος είχε το πρωί της Παρασκευής συνάντηση μιας περίπου ώρας με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, κατόπιν πρόσκλησης του τελευταίου, για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον κ. Νέστορος για την ολοκληρωμένη, όπως είπε, πληροφόρηση αναφορικά με το σχεδιασμό της ΔΕΑ και τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και τις ιδέες που υπάρχουν για υποβοήθηση του έργου τους.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι υποσχέθηκε πως το ΑΚΕΛ θα κινηθεί προς διάφορες κατευθύνσεις, επαναλαμβάνοντας παλιότερες προσπάθειες με τ/κ πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις, για να δοθούν τυχόν πληροφορίες. Παράλληλα, είπε ότι το κόμμα θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού Κοινοβουλίου, για να εξασφαλιστούν πιθανά στοιχεία που θα μπορούσαν να διαφωτίσουν κάποιες περιπτώσεις.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμβάλουμε όλοι έτσι ώστε να έτσι ώστε να διακριβωθεί η τύχη των αγνοούμενων» κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

«Φρεσκάρει» παλιές μαρτυρίες η ΔΕΑ

Ο Ε/κ εκπρόσωπος στη ΔΕΑ ρωτήθηκε εξάλλου για την έκκληση για πληροφορίες σε σχέση με σημεία ταφής στην περιοχή του Ιπποδρόμου, στη Λευκωσία.

Όπως είπε, φρεσκάροντας παλιές μαρτυρίες και καταθέσεις, βρέθηκε μια μαρτυρία που έκανε λόγο για χώρο ταφής στα δυτικά του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου, εντός της νεκρής ζώνης.

Βάσει του ιστορικού της υπόθεσης, τον Αύγουστο του 1974 δόθηκαν οδηγίες σε τρεις στρατιώτες να συνοδεύσουν καναδικό απόσπασμα για την περισυλλογή νεκρών, ενώ παράλληλα διενεργήθηκαν και ταφές. Οι δύο στρατιώτες που αναζητούνται για παροχή πληροφοριών υπηρετούσαν τότε στο Υγειονομικό.

Ο κ. Νέστορος διευκρίνισε ότι πρόκειται για περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως στρατιωτική ζώνη και συμπεριλαμβάνεται στους 30 χώρους για τους οποίους δόθηκε άδεια από τον τουρκικό στρατό. Πρόκειται για τον τέταρτο κατά σειρά χώρο, στον οποίο έχει διενεργηθεί εκταφή, ενώ είναι η πρώτη φορά εντός του 2016 που εντοπίζονται οστά σε στρατιωτική ζώνη.

Στις εκταφές που ήδη διεξάγονται έχουν εντοπιστεί οστά τριών προσώπων, ενώ αναζητούνται και άλλοι χώροι ταφής.

Όσον αφορά το συνολικό αριθμό των σορών που αναζητά η ΔΕΑ στην περιοχή, ο κ. Νέστορος είπε ότι υπάρχει μια εκτίμηση, βάσει της μαρτυρίας, δεν θέλησε όμως να επεκταθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός που αναζητείται εκτιμάται σε 7-8.

Ο στόχος είναι, ξαναδιαβάζοντας τις μαρτυρίες, να οδηγηθούμε σε καλύτερο συμπέρασμα για πιθανούς χώρους ταφής, είπε ο εκπρόσωπος στη ΔΕΑ, ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει ανταπόκριση στις εκκλήσεις για πληροφορίες, απάντησε «όχι ιδιαίτερη».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα