Συσκέψεις επί συσκέψεων για την αναβολή της νέας σχολική χρονιά-Εν αναμονή ανακοινώσεων

Τρέχει να προλάβει το Υπουργείο Παιδείας, αφού καλείται να λάβει τις τελικές αποφάσεις, όσον αφορά στην αναβολή ή όχι της νέας σχολικής χρονιάς. Ο Πρόδρομος Προδρόμου ζήτησε γνωμάτευση από ειδικούς, ενώ βλέπει εκ νέου εκπαιδευτικές οργανώσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στον αέρα η σχολική χρονιά-Πιθανή νέα αναστολή

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου είχε έκτακτη σύσκεψη με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου και με τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος συμμετείχε εξ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης.
 
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) κ. Κύπρος Κυπριανού και ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Τάσος Γιαννάκη.
 
Τη σύσκεψη απασχόλησαν οι έκτακτες κλιματολογικές συνθήκες, με υψηλές θερμοκρασίες, υγρασία και σκόνη σε σχέση με την επικείμενη λειτουργία των σχολείων, κατόπιν και των εισηγήσεων της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών οργανώσεων για αναβολή της λειτουργίας των σχολείων με φοίτηση μαθητών/τριών λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών.
 
Τελικές αποφάσεις από το ΥΠΠΑΝ θα ληφθούν μετά τη σύσκεψη που θα έχει ο Υπουργός Παιδείας με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους οργανωμένους γονείς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
 
Στην συνάντηση κλήθηκε και ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, δεν ήταν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί, λόγω άλλων υποχρεώσεων.
 
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ο υπουργός Παιδείας είχε συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τη Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά, κατά την οποία τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα προβλήματα που παρατηρούνται.

  
Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, τόνισε πως έθεσαν ενώπιον της κυρίας Πανά την πρότασή τους να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να κατεβάσουν για λίγο τη μάσκα, ώστε να κυλά ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία, εντός των σχολικών αιθουσών. Πρόσθεσε πως η επιδημιολόγος τους υποσχέθηκε πως το Υπουργείο Υγείας θα μελετήσει το αίτημα των εκπαιδευτικών οργανώσεων και ως εισήγηση δεν έχει αποκλειστεί να χρησιμοποιείται η προστατευτική ασπίδα προσώπου.
 
«Θα αναμένουμε και ελπίζουμε να σταλεί από το Υπουργείο Παιδείας μία οδηγία που να καλύπτει τους εκπαιδευτικούς και πάνω από όλα θεωρούμε ότι για λόγους υγείας, είναι δεδομένο ότι η χρήση της μάσκας, είναι υποχρεωτική. Όμως, ειδικά σε εκείνες τις περιπτώσεις που τα παιδιά θα πρέπει να διαβάσουν τα χείλη των εκπαιδευτικών, θα πρέπει ο εκπαιδευτικός να μπορεί να μιλά χωρίς τη χρήση της μάσκας, νοουμένου ότι τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας».

Ο κ. Χατζησάββας, αναφερόμενος στο δεύτερο σημαντικό ζήτημα που συζήτησαν κατά τη σύσκεψη, σημείωσε πως είναι κοινή άποψη ότι τη Δευτέρα τα σχολεία ενδεχομένως να μην είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές.
 
«Μιλούμε πάντα για τους μαθητές, οι εκπαιδευτικοί είναι στις θέσεις τους και εργάζονται για να υποδεχτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους μαθητές μας. Αυτά που διαπιστώνουμε και οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις είναι ότι δεν υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις σχολικές αίθουσες».

Από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, σημείωσε πως στη σύσκεψη έθεσαν ένοτνα κάποια ερωτηματικά και κάποια προβλήματα, που θεωρούν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν. 

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα, δεν υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για να υποδεχτούμε τους μαθητές μας, με ασφάλεια στα σχολεία. Για να μην παρανομούμε, θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να είναι πλήρως έτοιμο τη Δευτέρα, για να μπορούμε να υποδεχτούμε τους μαθητές. Εάν όχι, θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις, για να μην δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα». 

Αναφερόμενος στις υψηλές θερμοκρασίες, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, τόνισε πως αυτές τις ημέρες, υπάρχει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ υψηλών θερμοκρασιών και υγρασίας, οι μαθητές καλούνται να παρουσιαστούν σε αίθουσες-φούρνους, «αυτό το κοκτέιλ θα δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα».

Ο υπουργός Παιδείας, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε πως έχουν λάβει αίτημα-εισήγηση από τους οργανωμένους γονείς Μέσης Εκπαίδευσης για αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υποστηρίζεται από το γεγονός ότι θα πρέπει να φέρουν προστατευτική μάσκα οι μαθητές. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες, δεν υπάρχει κάποια σύσταση για την αναστολή των εργασιών, όμως εξετάζεται αυτή η πρόταση και θα λάβουμε αποφάσεις τις επόμενες ώρες. Θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι σε ένα διάλογο με το πως μπορούν να αντιμετωπίσουν τα σχολεία τις κλιματολογικές αλλαγές».

Ο υπουργός Παιδείας, αναφερόμενος στην ετοιμότητα των σχολείων, σημείωσε πως τα σχολεία θα είναι έτοιμα μέχρι την Κυριακή το βράδυ, ενώ ξεκαθάρισε πως τα σχολεία πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι τη Δευτέρα, ανεξαρτήτως απόφασης για αναστολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Εισηγήθηκε να παραμείνει «ανοιχτή» η αιτία θανάτου του Θανάση η Εισαγγελία-Ο λόγος στην πλευρά της οικογένειας
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης