Διευκρινίσεις Ζέτας για τα νέα σχέδια για τις επιχειρήσεις-Τι ισχύει για τους ανέργους

Διευκρινίσεις σχετικά με τα νέα ειδικά σχέδια για εργαζομένους που ανακοινώθηκαν χθες έδωσε η υπουργός Εργασίας.

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, αναφέρθηκε στις αλλαγές στα σχέδια που παρατάθηκαν μέχρι τέλος Οκτωβρίου. «Είναι τα σχέδια που υπήρχαν με αλλαγές στα ποσοστά κάλυψης των εργοδοτουμένων και στη μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, με νέα προϋπόθεση να μην γίνουν απολύσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Επιπρόσθετα όμως στην απόφαση της Κυβέρνησης είναι με τη διεύρυνση των ήδη υφιστάμενων μέτρων και άλλα νέα μέτρα, να ενισχυθεί η αγορά εργασίας για να έχουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις ένα καλύτερο αύριο».

Η υπουργός Εργασίας, ανέφερε πως θα ακολουθήσει στοχευμένη στήριξη σε επιχειρήσεις, εάν διαπιστωθεί ότι και μετά το τέλος του Οκτώβρη έχουν πρόβλημα. «Εάν πρέπει να στηρίξουμε στοχευμένα επιχειρήσεις, αυτό θα εξεταστεί. Για επιχειρήσεις, όμως που αφορούν σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, ή συνδεόμενες επιχειρήσεις με τον τουρισμό, θα ενταχθούν σε ένα σχέδιο που υπάρχει χρόνια και είναι το σχέδιο πλήρους και μερικής αναστολής εργασιών. Με μια τροποποίηση αυτού του σχεδίου, θα ενταχθούν κι άλλες περιοχές σε αυτό. Άρα ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων είναι καλυμμένοι από το Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο».

Όπως σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενέκρινε όλα μας τα προγράμματα που άρχισαν από το Μάρτιο και έχει χρηματοδοτήσει την Κύπρο. Λόγω των προγραμμάτων μας, πήραμε την πιο ψηλή χρηματοδότησης που φτάνει το 2% του ΑΕΠ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Τα μέτρα για τους άνεργους
Σ’ότι αφορά στα μέτρα για συγκράτηση της ανεργίας, η υπουργός Εργασίας, ανέφερε πως «για τους ανέργους ισχύουν σχέδια 56 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα παράδειγμα είναι πως για 1000 ευρώ μισθό, επιδοτούμε πέραν των 750 συν τις εισφορές στις κοινωνικές ασφαλίσεις. Στα νέα μας σχέδια, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, δίνουμε κίνητρα για κάποιον που είναι άνεργος ή που γράφτηκε για πρώτη φορά σήμερα, να μπορεί να εργοδοτηθεί από επιχειρήσεις που δεν έχουν μείωση των εργασιών τους.

Αυτός είναι ο δεύτερος άξονας των μέτρων μας, που αφορά ανέργους. Έχουμε εξαγγείλει σχέδια για νέους από 15-29 ετών που αφορά την εγγύηση για την νεολαία, ώστε να δώσουμε ευκαιρία κατάρτισης που είναι πολύ σημαντική. Υπάρχουν περιπτώσεις ανέργων που δεν έχουν προϋπηρεσία και πρέπει να αποκτήσουν δεξιότητες».

Επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν κλήθηκαν να επιστρέψουν χρήματα
Κληθείσα να σχολιάσει, πώς θα ελεγχθούν οι επιχειρήσεις σημείωσε πως «ήδη αρχίσαμε τους ελέγχους για την περίοδο Μαρτίου μέχρι το τέλος Μαΐου. Ελέγχουμε πέραν των 1000 εταιρειών αυτή η στιγμή. Ζητήσαμε επιπρόσθετα στοιχεία για τις μειώσεις του κύκλου εργασιών που έχουν δηλωθεί αλλά και των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί. Συνεχίζουμε τους ελέγχους, ώστε η πρώτη περίοδος που δεν είχε βεβαίωση από λογιστή, να ελεγχθεί».

Υπέδειξε, μάλιστα ότι εντοπίστηκαν προβληματικές περιπτώσεις και ζητήθηκαν ενισχυτικά στοιχεία. «Εάν διαπιστώσουμε ότι δεν είναι δικαιούχοι  προχωρούμε με απαίτηση των χρημάτων που έχουν δοθεί από την επιχείρηση. Ζητούμε να μας τα επιστρέψει δηλαδή τα χρήματα, η επιχείρηση που έχει υποβάλει και την αίτηση».

Λήγει τα μεσάνυκτα η προθεσμία για τα σχέδια τον Αυγουστο
Σ’ ότι αφορά παράπονα ότι δεν καταβλήθηκε σε όλους η εφάπαξ χορηγία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι διατέθηκαν, 99 εκατομμύρια ευρώ, για την εφάπαξ χορηγία. Αναφορικά δε με το επίδομα ασθενείας την περίοδο του lockdown και την απόρριψη αιτήσεων η Υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι είναι ένα θέμα που θα διερευνήσει.

Σήμερα, εν τω μεταξύ λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων για τη ειδικά σχέδια  για τον Αύγουστο. «Είναι πολύ σημαντικό να υποβληθούν οι αιτήσεις έγκαιρα, επειδή δεν θα δοθεί άλλη παράταση» σημείωσε καταλήγοντας η κ. Αιμιλιανίδου.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων: Ικανοποίηση ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΠΑΣΥΞΕ

Δειτε Επισης

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας