Κυριακή 24 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Πάνε με αντιπροτάσεις στη σύσκεψη οι εκπαιδευτικοί-Ποιες οι εισηγήσεις τους

Φοινιώ Σάββα  04/09/2020 06:50
Πάνε με αντιπροτάσεις στη σύσκεψη οι εκπαιδευτικοί-Ποιες οι εισηγήσεις τους

Πάνε με αντιπροτάσεις στη σύσκεψη οι εκπαιδευτικοί-Ποιες οι εισηγήσεις τους

Φοινιώ Σάββα  04/09/2020 06:50

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με το Υπουργείο Παιδείας να προβαίνει σε ενέργειες, ώστε να είναι ομαλή η πρώτη μέρα επιστροφής στα θρανία. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, μεταβαίνουν εκ νέου στο Υπουργείο Παιδείας, όπου θα έχουν συνάντηση με την ειδική επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Υγείας, για να συζητήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
 
Η ειδική υποομάδα που συστάθηκε για τα θέματα των σχολείων, αναμένεται να απαντήσει στις απορίες των εκπαιδευτικών, όσον αφορά στα πρακτικά ζητήματα και θα δώσει ενδεικτικές λύσεις σε περίπτωση προβλημάτων, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθεί και η ειδική εκπαίδευση. Όπως αναφέρθηκε, από αρμόδια πηγή, υπάρχει πρόταση για σύσταση μίας ειδικής επιτροπής, για να εξετάσει ζητήματα, που αφορούν στην λειτουργία των ειδικών σχολείων.
 
Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει και πρόταση που αφορά στην παρουσία των μαθητών της Α’ Δημοτικού στα σχολεία. Συγκεκριμένα, η πρόταση που έχει ενώπιον του το Υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για καθυστέρηση του πρώτου κουδουνιού για τα πρωτάκια ή αλλαγή της ημέρας, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός, αλλά και για να είναι πιο ομαλή η έναρξη της χρονιάς για τα μικρά παιδιά, λόγω και των πρωτοκόλλων.
 
Όπως δήλωσε στον  REPORTER ο Διευθυντής της Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας, Ηλίας Μαρκάτζιης, η πρόταση έγινε από τους επιδημιολόγους, έπειτα και από μελέτη των πρακτικών άλλων χωρών της Ευρώπης.
 
«Φαίνεται να είναι καλή ιδέα, θα τεθεί στη συνάντηση που θα γίνει στο Υπουργείο Παιδείας, κατά την οποία θα παρθούν και οι τελικές αποφάσεις».
 
Ενώπιον της Πανά οι προτάσεις των εκπαιδευτικών για τη χρήση μάσκας
Ενώπιον του μέλους της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Ζωής-Δωροθέας Πανά αναμένεται να τεθούν και οι προτάσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων, όσον αφορά στα πρωτόκολλα, με τις τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμφωνούν στο θέμα της χρήσης μάσκας και να ζητούν εναλλακτικούς τρόπους εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου.
 
Όπως ανέφεραν REPORTER οι εκπρόσωποι των οργανώσεων αναμένεται να ζητήσουν αναθεώρηση του μέτρου, αφού ο εκπαιδευτικός δεν μπορεί να φοράει, όπως λένε, τη μάσκα στις αίθουσες διδασκαλίας, με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και παράλληλα να διδάσκει.
 
Οι αντιπροτάσεις των εκπαιδευτικών στο συγκεκριμένο θέμα, είναι είτε να μπορεί να κατεβάζει τη μάσκα, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, για λίγα λεπτά, όταν μπορούν να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις, είτε να τους επιτραπεί να φέρουν ασπίδες προσώπου, αντί για μάσκες.
 
«Θέλουμε απαντήσεις στα ερωτήματά μας»
Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους τόνισε πως ζητούν απαντήσεις στα ερωτήματα που θα θέσουν, ενώπιον των ειδικών, ενώ θα παρουσιάσουν και τις παρατηρήσεις τους επί των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
 
«Στην Προδημοτική, με βάση τα πρωτόκολλα, καταργείται η εκπαίδευση και τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν μάθημα. Πρέπει να βρουν τρόπο να αλλάξει αυτό. Επίσης πρέπει να μας δώσουν απαντήσεις για την ειδική εκπαίδευση. Πώς μπορούν να συνυπάρξουν, σε μικρές αίθουσες, επτά-οκτώ μαθητές, οι συνοδοί τους και οι εκπαιδευτικοί;».
 
Ο κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε και στις αποστάσεις στις τάξεις, σημειώνοντας πως αναμένουν απάντηση πώς θα εξασφαλιστεί η τήρηση των αποστάσεων. Υπέδειξε παράλληλα, ότι σε κάποια σχολεία ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί θρανία.
 
«Εμείς είμαστε σχεδόν σίγουροι πως τα σχολεία δεν θα είναι έτοιμα τη Δευτέρα να υποδεχτούν μαθητές. Τότε το Υπουργείο Παιδείας τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση;».
 
Ζητούν λύσεις για τα διαλείμματα οι καθηγητές
Οι καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης αναμένεται να ζητήσουν λύσεις για τα διαλείμματα, με τον πρόεδρο της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτη Λυσάνδρου να δηλώνει πως θα προτείνουν ετεροχρονισμένα διαλείμματα, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.
 
«Το πρόβλημα θα παρουσιαστεί στο κυλικείο, όπου θα πηγαίνουν οι μαθητές το πρώτο διάλειμμα, για να αγοράσουν πράγματα. Εμείς θα ζητήσουμε ή να μεγαλώσουν ή να γίνονται σε διαφορετικές ώρες, για να αποσυμφορηθεί η περιοχή».
 
Ένα άλλο θέμα, για το οποίο θα ζητήσουν λύσεις οι καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης είναι οι τουαλέτες, καθώς και τα εργαστήρια, αφού πλέον η διαδικασία του μαθήματος θα είναι πιο δύσκολη, με τους μαθητές να μην μπορούν να μοιράζονται τα εργαλεία τους.
 
Όσον αφορά στο ζήτημα των θρανίων, ο κ. Λυσάνδρου τόνισε πως δεν αναμένεται να παρουσιαστεί ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού οι αίθουσες στις τεχνικές σχολές είναι μεγαλύτερες, ενώ ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα είναι μικρότερος, από ό,τι στα λύκεια.
 
Εξάλλου, η ΟΕΛΜΕΚ αναμένεται να θέσει ενώπιον της κ. Πανά το θέμα της τήρησης των αποστάσεων εντός των σχολικών αιθουσών και θα ζητήσουν ξεκάθαρες απαντήσεις και λύσεις, ως προς την εφαρμογή του μέτρου αυτού. Γι’ αυτό, αναμένεται να θέσουν εκ νέου την πρόταση για μείωση του αριθμού των μαθητών, εντός των τάξεων και τη δημιουργία καινούργιων τμημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας