Με νέα δεδομένα λόγω covid η επιστροφή φοιτητών-Οι καινοτομίες που εισάγονται

Επιστρέφουν κανονικά στις αίθουσες διαλέξεων σε Λευκωσία και Λεμεσό, όλοι οι φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων της Κύπρου, με τα μαθήματα να ξεκινούν στις 7 Σεπτεμβρίου. Οι δύο πρυτάνεις δηλώνουν έτοιμοι για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ενώ αναμένεται να ενταχθούν και νέοι μέθοδοι, όσον αφορά στην ομαλή διεξαγωγή της διδασκαλίας, για ακροατήρια που επιλέγουν πολλοί φοιτητές.
 
Θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, τονίζει στον REPORTER ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, υποδεικνύοντας πως τα μαθήματα θα γίνουν με φυσική παρουσία, ενώ θα εισαχθεί και μία καινοτομία.
 
«Εκεί που ένα ακροατήριο δεν μπορεί να προσφερθεί, λόγω της χωρητικότητας της αίθουσας, η οποία μπορεί να έχει φιλοξενήσει 30 φοιτητές, αλλά το μάθημα είναι για πενήντα, τότε θα μοιράσουμε το ακροατήριο σε δύο. Το μισό ακροατήριο θα παρακολουθεί τη διάλεξη με φυσική παρουσία και το άλλο μισό, την ίδια ώρα, θα παρακολουθεί από το σπίτι, μέσω εξ αποστάσεως διδασκαλία. Στην επόμενη διάλεξη, θα υπάρχει αλλαγή, δηλαδή οι φοιτητές που παρακολουθούσαν από το σπίτι, θα επιστρέψουν στις αίθουσες και αυτοί που ήταν στην αίθουσα, θα παρακολουθούν από σπίτι».
 
Ο κ. Χριστοφίδης υπέδειξε πως με αυτό τον τρόπο όλοι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου θα παρακολουθούν τα μαθήματα και με φυσική παρουσία, αλλά και μέσω της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Ξεκαθάρισε, παράλληλα, πως δεν θα ισχύει για όλα τα ακροατήρια, αλλά μόνο για όσα δεν μπορούν να προσφερθούν, λόγω των πρωτοκόλλων. Αναφερόμενος στα εργαστηριακά και φροντιστηριακά μαθήματα, τόνισε πως αυτά θα γίνονται με φυσική παρουσία, αφού είναι κυρίως ακροατήρια, με μικρό αριθμό φοιτητών.
 
Κληθείς να σχολιάσει το πρόγραμμα των μαθημάτων, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου σημείωσε πως τα μαθήματα θα γίνονται κανονικά, όπως και πριν. «Δηλαδή ένα μάθημα διδάσκεται Δευτέρα-Πέμπτη ή Τρίτη-Παρασκευή και υπάρχει η Τετάρτη που είναι για τα φροντιστηριακά-εργαστηριακά μαθήματα».
 
Ερωτηθείς για τον αριθμό των φοιτητών που αναμένεται να δεχτεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Χριστοφίδης, ανέφερε πως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η τρίτη κατανομή, αλλά υπολογίζεται ότι ο αριθμός των καινούργιων φοιτητών θα ανέλθει στους 1000-1100.  

Με μοιρασμένα ακροατήρια κάποια μαθήματα και στο ΤΕΠΑΚ
Ο πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Παναγιώτης Ζαφείρης, μιλώντας στον REPORTER υπέδειξε πως και στη Λεμεσό θα ακολουθήσουν το σύστημα της υβριδικής διδασκαλίας, βάσει του οποίου τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται και με τη φυσική παρουσία των φοιτητών, αλλά και με εξ αποστάσεως διδασκαλία.
 
«Ο κυριότερος λόγος που ακολουθούμε αυτό το μοντέλο είναι επειδή θέλουμε να εφαρμόζονται οι υγειονομικοί κανονισμοί του Υπουργείου Υγείας. Για να διατηρήσουμε μικρούς αριθμούς φοιτητών στις αίθουσες, έπρεπε να βρούμε καινοτόμο τρόπο λειτουργίας. Άρα, ακροατήρια όπου ο αριθμός φοιτητών επιτρέπει την φυσική παρουσία, τότε θα γίνεται πλήρως».
 
Η πρόθεση του ΤΕΠΑΚ, είναι να «σπάσουν» τα ωράρια των διαλέξεων, εκεί όπου η χωρητικότητα των αιθουσών δεν επιτρέπει τη φυσική παρουσία όλων των φοιτητών. 
 
«Ο χρόνος που θα γινόταν διάλεξη για όλους θα γίνει μισή περίοδος. Δηλαδή, αν μία διάλεξη γινόταν σε τρεις ώρες για όλο το ακροατήριο, τώρα θα γίνεται 1,5 ώρα με το μισό ακροατήριο και η υπόλοιπη 1,5 ώρα με το άλλο μισό ακροατήριο, με φυσική παρουσία. Αυτό, βέβαια, δημιουργεί ένα κενό 1,5 ώρας για τους φοιτητές. Γι’ αυτό το λόγο θα υπάρχει μία επιπρόσθετη ώρα για να γίνει μάθημα εξ αποστάσεως, με όλους τους φοιτητές μαζί. Το ίδιο μοτίβο θα ισχύει και για τα εργαστήρια».
 
Ο στόχος τους, υπέδειξε ο κ. Ζαφείρης, είναι να μεγιστοποιήσουν τη φυσική παρουσία των φοιτητών, δοκιμάζοντας νέες μεθόδους και τεχνολογίες, που έχουν διάφορα πλεονεκτήματα. Πρόσθεσε πως ο συνδυασμός αυτός είναι καλύτερος για το ΤΕΠΑΚ, αφού είναι μικρότερο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και θα προσφέρουν μία διαφορετική εμπειρία για τους φοιτητές.
 
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νέου διατάγματος του Υπουργείου Υγείας καθίσταται υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου για τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια και ιδιωτικά Πανεπιστήμια, καθώς και τις δημόσιες και ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις