Πώς θα ελέγχονται τα μέτρα στα σχολεία-Τρέχουν να... συναρμολογήσουν θρανία

Στα χέρια των εκπαιδευτικών θα βρίσκονται εντός της ημέρας, τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε να τα μελετήσουν εγκαίρως, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου, ώστε να ολοκληρωθούν όλα τα απαραίτητα και να είναι έτοιμα τα σχολεία να υποδεχθούν τους μαθητές. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί έγκαιρα λύση για το θέμα των θρανίων.

Οι ιατρικές υπηρεσίες και η ειδική ομάδα των επιδημιολόγων απέστειλαν το απόγευμα της Πέμπτης, την τελική μορφή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στο Υπουργείο Παιδείας. Μετά τον τελευταίο έλεγχο από τους λειτουργούς του Υπουργείου, τα πρωτόκολλα αναμένεται να αποσταλούν σήμερα στα σχολεία.
 
«Δεν υπάρχουν πολλές αλλαγές και δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η αντίληψη ότι πρόκειται για νέο πρωτόκολλο. Είναι το ίδιο που εφαρμόσαμε και στην ουσία έγιναν κάποιες μικροπαρεμβάσεις, κυρίως από το Υπουργείο Υγείας. Έχουμε αυτή τη στιγμή μπροστά μας όλα τα πρωτόκολλα, επειδή είναι πολλά και είμαστε έτοιμοι να τα προωθήσουμε στα σχολεία. Είναι ευχάριστο που τα έχουμε έγκαιρα», τόνισε στον REPORTER, ο Προϊστάμενος Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας, Ηλίας Μαρκάτζιης.
 
Κληθείς να σχολιάσει πώς θα εφαρμόζονται τα μέτρα στα σχολεία, ο κ. Μαρκάτζιης υπέδειξε πως θα υπάρχει μία ειδική επιτροπή καθηγητών, η οποία θα επιβλέπει τους μαθητές, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και θα τους θυμίζει τα μέτρα.
 
«Αυτό υπήρχε και στα προηγούμενα πρωτόκολλα, δεν είναι κάτι καινούργιο. Ένας καθηγητής θα θυμίζει στους μαθητές να τηρούν τις αποστάσεις και τα άλλα μέτρα. Μέσα σε αυτά τα μέτρα, είναι και η χρήση της μάσκας».
 
Ερωτηθείς κατά πόσο θα υπάρχουν επιπτώσεις στους μαθητές που δεν θα τηρούν τα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, ο κ. Μαρκάτζιης σημείωσε πως «πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι μαθητές καταλαβαίνουν. Δεν χρειάζεται τιμωρία, χρειάζεται μία καλλιέργεια κουλτούρας και δεν θεωρώ πως αξίζει να συζητούμε για έτσι θέμα».
 
Τι προνοεί το πρωτόκολλο
Το υγειονομικό πρωτόκολλο των σχολείων αναμένεται να έχει κάποιες διαφορές από το προηγούμενο, όπως:
 
-Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, από μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης και εκπαιδευτικούς και προσωπικό των σχολείων, σε όλες τις βαθμίδες, στους κλειστούς χώρους. Στους εξωτερικούς χώρους των σχολείων εφόσον θα τηρούνται οι αποστάσεις θα ληφθεί ειδική μέριμνα και δεν θα επιβάλλεται η χρήση μάσκας.
 
-Διατήρηση τους ενός μέτρου απόστασης από μαθητή σε μαθητή τόσο εντός των αιθουσών διδασκαλίας, όσο και εκτός. 
 
-Σε περίπτωση κρούσματος, το σχολείο θα διακόψει τις εργασίες του και θα απολυμανθεί.
 
Ο υπουργός Παιδείας, σε δηλώσεις του είχε αναφέρει πως «η μεγάλη διαφοροποίηση είναι μέσα στις αίθουσες, όπου εκεί πρέπει να κρατάνε αποστάσεις τα παιδιά. Για τα θρανία, ως επί το πλείστον θα χρησιμοποιήσουμε αυτά που έχουμε. Στη συνέχεια θα αραιώσουμε τα θρανία με μονά. Δεν είναι παντού το ίδιο. Υπάρχει τεράστια ποικιλομορφία σε όλη την Κύπρο. Είναι λίγα σχολεία που πράγματι έχουν σε κάθε τάξη 25 παιδιά. Ευτυχώς δεν είναι σε όλα έτσι. Λέω ευτυχώς, λόγω της διαδικασίες με τα πρωτόκολλα. Αυτή η λύση που υιοθετούμε τώρα είναι αυτή που διαλέξαμε και μπορεί να εφαρμοστεί πιο γρήγορα».
 
Άλυτος γρίφος το θέμα των θρανίων
Την ώρα που οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά, άλυτο παραμένει το θέμα των θρανίων, με το Υπουργείο Παιδείας να έχει προκηρύξει προσφορές, ώστε να ετοιμαστούν τα θρανία για τους μαθητές.
 
Όπως ανέφερε στον REPORTER, ο πρόεδρος των σχολικών εφοριών, Ντίνος Έλληνας, η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με νέα δεδομένα, λόγω της πανδημίας.
 
«Αυτό που κάναμε επιπρόσθετα φέτος είναι να έχουμε αντισηπτικά σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ θα προχωρήσουμε και με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα τοποθετήσουμε επέκταση στα θρανία, ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλα και το μέτρο της απόστασης ενός μέτρου ανάμεσα στους μαθητές, μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας».
 
Ο πρόεδρος των σχολικών εφοριών, κληθείς να σχολιάσει πώς θα είναι εφικτή η χρήση των θρανίων από τρεις μαθητές, εξήγησε πως «τα θρανία είναι μήκους 1,20 στη δημοτική εκπαίδευση και 1,30 στη μέση. Θα γίνει μία συναρμολόγηση των δύο θρανίων, με ένα κομμάτι ξύλο, εξήντα εκατοστών και η απόσταση θα γίνει 3 μέτρα. Έτσι, θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν οι μαθητές».
 
Αναφερόμενος στα μονά θρανία, ο κ. Έλληνας τόνισε πως θα προχωρήσουν στην προσφορά για την αγορά των μονοθέσιων θρανίων, σημειώνοντας πως η απόφαση για αγορά αυτών των θρανίων, καλύπτει τις ανάγκες και στη Μέση και στη Δημοτική Εκπαίδευση.
 
Ο κ. Έλληνας σημείωσε πως η προθεσμία για τις προσφορές λήγει αύριο και τότε θα έχουν πλήρη εικόνα για το τι ισχύει σε κάθε επαρχία. Τόνισε, παράλληλα, πως σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η απόφαση για να ενωθούν τα θρανία «η Κυβέρνηση θα έχει σχέδιο Β για την έναρξη της νέας χρονιάς».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Αποκαλυπτικό βίντεο ντοκουμέντο από την ενέδρα στην Ανθούπολη-Δίπλα δίπλα δράστες και θύμα
ΒΙΝΤΕΟ: Μάχη με τις φλόγες στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού-Σε ετοιμότητα για πιθανές εκκενώσεις
Πρόεδρος Ανωτάτου: Γυναίκες το 56% του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης στο Κρατικό Δάσος Παρεκκλησιάς-Στην περιοχή πνέουν άνεμοι