Ξανά από «ιχνηλάτηση» το εργαστήριο για τα 28 λάθος κρούσματα-Νέες έρευνες

Ξανά στο εργαστήρι στην Πάφο που έκανε την γκάφα ολκής ανακοινώνοντας 30 κρούσματα, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μόλις δύο, σπεύδει η Έφορος Κλινικών Εργαστηρίων σε μια προσπάθεια να εξακριβωθεί τι πήγε λάθος.

Αν και οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για μη τήρηση των πρωτοκόλλων στην αρχή της διαδικασίας, στο αεροδρόμιο Πάφου, το σκηνικό για το τι ακριβώς συνέβη είναι ακόμα θολό. Κι αυτό επειδή, δεν μπορεί να αποκλειστεί πέραν πάσης αμφιβολίας το ενδεχόμενο η ζημιά να έγινε εντός του εργαστηρίου κατά την ανάλυση των τριάντα δειγμάτων των τριών πτήσεων.

Από το κλινικό εργαστήριο ζητήθηκαν χθες επιπρόσθετα στοιχεία, που έχουν σχέση με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε σε όλα τα στάδια της συλλογής και ανάλυσης των δειγμάτων. Έτσι σήμερα, η ομάδα της Εφόρου Κλινικών Εργαστηρίων, θα επιχειρήσει να ιχνηλατήσει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Στο μικροσκόπιό τους θα τεθούν όλες οι ενέργειες που έγιναν.

«θα πάμε ξανά επί τόπου στο εργαστήρι για να δούμε και άλλα πράγματα. Τη λύση θα μας δώσει η πλήρης ιχνηλάτηση της διαδικασίας του εργαστηρίου. Μέσω των δεδομένων που έχουν στο εργαστήριο θα πάμε βήματα πίσω, για να δούμε τα σημεία που δυνητικά θα μπορούσε να γίνει λάθος. Αυτός είναι ο τρόπος ελέγχου, αυτών των διαδικασιών», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER η Έφορος κλινικών εργαστηρίων, Καρολίνα Στυλιανού.  

Την πορεία της διερεύνησης, δυσκολεύει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τα αρχικά δείγματα από τα τριάντα τεστ. Σύμφωνα με το εργαστήρι, το δείγμα εξαντλήθηκε επειδή επανέλαβαν αρκετές φορές τα τεστ για να πιστοποιήσουν το αποτέλεσμα.

Στις 24 Αυγούστου το εργαστήριο είχε ανακοινώσει 30 θετικά κρούσματα σε τρεις πτήσεις από την Πάφο. Τα 17, σύμφωνα με αυτά ήταν από τη Μύκονο, τα 10 από το Άμστερνταμ και τα 3 από το Λονδίνο. Ωστόσο, ηγέρθησαν υποψίες ότι κάτι πάει λάθος και έτσι επανεξετάστηκαν από την Ομάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης στα σπίτια τους, οι δήθεν θετικοί επιβάτες. Τα αποτελέσματα του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής που επαναλήφθηκαν τρεις φορές, κατέδειξαν πως μόνο δύο άτομα ήταν θετικά. Πρόκειται για ζευγάρι, που βρισκόταν στην πτήση από τη Μύκονο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλα δύο αρνητικά τεστ από την γκάφα του εργαστηρίου-Δύο τελικά τα θετικά
 
Υπενθυμίζεται πως μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα,  το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε την προσωρινή αναστολή έγκρισης διενέργειας εξέτασης τεστ κορωνοϊού, από το κλινικό εργαστήριο Mediterranean Hospital of Cyprus.

Η έκθεση της Εφόρου θα παραδοθεί, όπως η ίδια αναφέρει, πριν το Σαββατοκυρίακο, στον υπουργό Υγείας. Το χρονικό περιθώριο που δόθηκε λήγει σήμερα, ωστόσο ενδεχομένως να παραστεί ανάγκη για μικρή παράταση, όπως σημείωσε η κ. Στυλιανού.

Η Έφορος, τόνισε πάντως πως δεν πρέπει ο κόσμος να μην εμπιστεύεται τα τεστ, επειδή όπως είπε επρόκειτο για μεμονωμένο λάθος, το οποίο εντοπίστηκε έγκαιρα. Έλεγχοι πραγματοποιούνται και στα αεροδρόμια, όπως ανέφερε η κ. Στυλιανού, από επιθεωρητές του Υγειονομείου, προκειμένου να διαφανεί εάν η συλλογή δειγμάτων γίνεται στη βάση των πρωτοκόλλων κι εάν ακολουθούνται οι ενδεικνυόμενες διαδικασίες. Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθείται από το γραφείο της και για τα υπόλοιπα εργαστήρια.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  
 

Δειτε Επισης

Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα