Πέμπτη 23 Σεπ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Στο μικροσκόπιο το εργαστήριο μετά τη γκάφα με τα κρούσματα-Τα πρώτα ευρήματα

Νατάσα Χριστοφόρου  27/08/2020 06:52
Στο μικροσκόπιο το εργαστήριο μετά τη γκάφα με τα κρούσματα-Τα πρώτα ευρήματα

Στο μικροσκόπιο το εργαστήριο μετά τη γκάφα με τα κρούσματα-Τα πρώτα ευρήματα

Νατάσα Χριστοφόρου  27/08/2020 06:52
Εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων θα είναι έτοιμη η έκθεση της Εφόρου κλινικών εργαστηρίων, υπό το μικροσκόπιο της υπηρεσίας της οποίας βρίσκεται το εργαστήρι στην Πάφο, που είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα 30 κρούσματα σε τρεις πτήσεις, από τη Μύκονο, το Άμστερνταμ και το Λονδίνο. Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως εντοπίστηκαν μόλις δύο κρούσματα, έπειτα από επαναληπτικά τεστ στα τριάντα άτομα.

Ο προκαταρκτικός έλεγχος για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε σε όλα τα στάδια της συλλογής και της ανάλυσης των δειγμάτων, κατέληξε σε ένα προκαταρκτικό συμπέρασμα, πως το λάθος ενδεχομένως να έγινε κατά το πρώτο μέρος της δειγματοληψίας στο αεροδρόμιο Πάφου. Εκεί φαίνεται πως δεν ακολουθήθηκαν οι ενδεικνυόμενες διαδικασίες και το δείγμα θετικού στον κορωνοϊό ταξιδιώτη, επιμόλυνε τα άλλα και ως εκ τούτου το αποτέλεσμά τους βγήκε θετικό. 

Μέλη του γραφείου της Εφόρου ολοκλήρωσαν τις επιτόπιες έρευνες στο συγκεκριμένο εργαστήρι, το οποίο ήταν επιφορτισμένο πέραν από τα τεστ στο αεροδρόμιο Πάφου και με την διενέργεια των δέκα χιλιάδων τυχαίων ελέγχων που διενεργήθηκαν εντός Αυγούστου. Πληροφορίες αναφέρουν, πως το συγκεκριμένο εργαστήρι δεν κατάφερε να διεκπεραιώσει και τις δέκα χιλιάδες εργαστηριακά τεστ στο χρονικό διάστημα που δόθηκε. Ζητήθηκε παράταση, η οποία ωστόσο δεν δόθηκε, επειδή ξεπεράστηκε ο ουσιώδης χρόνος που τέθηκε.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, πάντως το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε την προσωρινή αναστολή έγκρισης διενέργειας εξέτασης τεστ κορωνοϊού, από το κλινικό εργαστήριο Mediterranean Hospital of Cyprus.

Η γκάφα ολκής του εργαστηρίου, ήρθε στο φως όταν η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, υποψιάστηκε, λόγω του μεγάλου αριθμού θετικών κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Έτσι διενεργήθηκε ξανά τεστ στους συγκεκριμένους ταξιδιώτες, από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.
 

«Δεν έχουμε στα χέρια μας τα αρχικά δείγματα…»  
Τα εργαστήρια, είναι υποχρεωμένα να κρατούν τα δείγματα από τα θετικά περιστατικά της covid-19. Όπως ανέφερε στον REPORTER η Έφορος κλινικών Εργαστηρίων, Καρολίνα Στυλιανού δεν υπάρχουν τα αρχικά δείγματα των συγκεκριμένων τεστ.

«Αυτά τα δείγματα διατηρούνται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία μέχρι πέντε ημέρες. Το εργαστήρι μας είπε ότι έχουν εξαντληθεί αυτά τα δείγματα, αφού στην προσπάθεια να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους έκαναν αρκετές επαναλήψεις. Οπόταν αυτή τη στιγμή εμείς δεν έχουμε στα χέρια μας τα αρχικά δείγματα. Επειδή πέρασαν οι μέρες, όμως και να υπάρχουν ίσως είναι ακατάλληλα. Όταν τα εργαστήρια, βρουν θετικό κρούσμα είθισται πριν εκδοθεί το αποτέλεσμα επίσημα, να κάνουν επανάληψη του τεστ. Από τις πολλές επαναλήψεις καμιά φορά το δείγμα τελειώνει. Οπόταν αυτό είναι ένα πρόβλημα στην περαιτέρω διερεύνηση επειδή εάν δεν υπάρχει το αρχικό δείγμα δεν μπορούμε να δούμε ακριβώς τι αποτέλεσμα θα έδινε, εκείνο το δείγμα σε ένα άλλο εργαστήριο».

Τί θα γίνει με όσους έκαναν τεστ στο συγκεκριμένο εργαστήριο
Κληθείσα να απαντήσει κατά πόσον όσοι έκαναν τεστ στο συγκεκριμένο εργαστήριο, πρέπει να επαναλάβουν την εργαστηριακή εξέταση, η κ. Στυλιανού ανέφερε πως «δεν πρέπει να το παρατραβούμε και να λέμε ότι όλα τα δείγματα του εργαστηρίου είναι λάθος. Είναι ένα εργαστήριο που είχαμε ελέγξει και το είχαμε επιθεωρήσει κιόλας. Να μην μεγεθύνουμε το θέμα. Σίγουρα μπορούν να συμβούν αστοχίες στα εργαστήρια και είμαστε και εμείς εδώ για να βοηθήσουμε άμεσα».

Όπως ανέφερε η κ. Στυλιανού, στα προηγούμενα αποτελέσματα του συγκεκριμένου εργαστηρίου , δεν ηγέρθηκε υποψία πως μπορεί να έγινε κάποιο λάθος, οπόταν δεν θα γίνουν δειγματοληπτικά τεστ σε άλλα άτομα που διαγνώστηκαν ως θετικά. «Το να εντοπίζεις ένα θετικό δείγμα σε 300-400 δείγματα, είναι αναμενόμενο. Το να εντοπίζεις 30 δεν είναι, όμως. Σημαίνει πως μπορεί να υπάρχει επιμόλυνση είτε στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, είτε στο εργαστήριο. Άρα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αμφισβητήσουμε όλα τα θετικά αποτελέσματα. Όταν είδαμε τα τριάντα, τα αμφισβητήσαμε άμεσα, επειδή δεν ήταν αναμενόμενο από αυτές τις χώρες να είχαμε τόσο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και μάλιστα από τόσες λίγες πτήσεις. Έπρεπε να το επαληθεύσουμε».

«Δεν είχαμε ξανά τόσο μεγάλο λάθος»
Αντίστοιχο μεγάλος λάθος δεν εντοπίστηκε, σύμφωνα με την Έφορο, ξανά από την αρχή της πανδημίας στην Κύπρο. «Σε τέτοιο βαθμό δεν έχουμε διαπιστώσει άλλα λάθη. Διαπιστώσαμε κάποια μεμονωμένα, αλλά είναι πολύ αραιά και έγιναν διορθωτικές ενέργειες. Εκείνα δεν είναι τόσο σοβαρά. Το να θέτεις 30 άτομα σε αυτοπεριορισμό και τις επαφές τους, είναι μεγάλη διαδικασία».
 
Η Έφορος Κλινικών Εργαστηρίων, θα παραδώσει την έκθεση της στον Κωνσταντίνο Ιωάννου. 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας