«Η έγνοια είναι, εάν οι νεαροί που ήταν στα clubs της Μυκόνου αυτοπεριοριστούν»

Τρόπους για να εξαλείψουν το ενδεχόμενο, αναζωπύρωσης εγχώριων λοιμώξεων αναζητούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, μετά και τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων σε πτήσεις, κυρίως από την Ελλάδα που απειλείται από το δεύτερο κύμα πανδημίας.

Κι ενώ οι εγχώριες λοιμώξεις, μετά και τα μέτρα που λήφθηκαν, θεωρούνται σε ελεγχόμενο επίπεδο, τις τελευταίες τρεις ημέρες αυξήθηκαν αισθητά οι εισαγόμενες. Από τα 57 κρούσματα που εντοπίστηκαν το τριήμερο τα 46 έφτασαν από τα δύο αεροδρόμια της Κύπρου. Πάνω από τους μισούς ασθενείς με covid-19, 26 συγκεκριμένα, είχαν ως χώρα άφιξης την Ελλάδα. Οι είκοσι εξ αυτών, μάλιστα, έφτασαν με τρεις πτήσεις από τη Μύκονο.

Οι επιδημιολογικοί δείκτες της Ελλάδας αναλύονται από την ομάδα επιστημόνων, με στόχο να αποφασιστεί πώς θα γίνει ο χειρισμός της χώρας. Δικλείδα ασφαλείας, αποτελεί το γεγονός πως η Ελλάδα, βρίσκεται στην κατηγορία Β όπου χρειάζεται τεστ κορωνοϊού. Ωστόσο, υπάρχει και σύσταση προς τους ταξιδιώτες από το Υπουργείο Υγείας, να περιορίζουν τις κοινωνικές τους συναναστροφές κατά τις πρώτες ημέρες επιστροφής τους και να επαναλαμβάνουν το τεστ κορωνοιού, όταν περάσουν πέντε με επτά μέρες.

«Περίμενα και το έλεγα εδώ και καιρό, πως θα έχουμε εισαγόμενες λοιμώξεις από εκδρομείς. Είναι γι’ αυτό που ζήτησα να μπει κατηγορία Β η Ελλάδα», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Λεόντιος Κωστρίκης.
 
Το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα κρούσματα ανάμεσα σε νεαρούς, που έφτασαν από τη Μύκονο.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να μπει από δω και πέρα κατηγορία Γ, όχι πιο πριν. Θα μπορούσε να μπουν σε αυτή την κατηγορία, κατά τη γνώμη μου, κάποιες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, όχι όλες. Όμως, ενημερώθηκα ότι οι απευθείας πτήσεις από περιοχές που έχουν πολλά κρούσματα, όπως η Μύκονος, θα σταματήσουν αυτή την εβδομάδα, οπόταν θα έρχονται όλοι από την Αθήνα. Άρα είναι δύσκολο να οριστούν κάποιες περιοχές. Η μεγάλη μου έγνοια, είναι αυτοί οι νεαροί που ήταν στα clubs της Μυκόνου και κόλλησαν, εάν θα αυτοπεριοριστούν 14 μέρες. Το θέμα είναι να περιοριστούν, για να μην δημιουργήσουν άλλες αλυσίδες λοιμώξεων», σημείωσε.

Εξέφρασε δε την άποψη, πως εάν υπάρχουν κρούσματα απειθαρχίας θα πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα για όσους έρχονται από την Ελλάδα. «Προσωπικά εάν δω ότι άτομα που έρχονται από τέτοιες περιοχές, δεν συμμορφώνονται, τότε θα επιχειρηματολογήσω να μπει κατηγορία Γ η Ελλάδα, ώστε εκείνοι που θα έρχονται να μπαίνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο, για να σιγουρευτούμε ότι θα παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό. Ακόμα κι αυτοί που έρχονται και είναι αρνητικοί, πρέπει να αυτοπεριορίζονται οικειοθελώς για τουλάχιστον μία εβδομάδα και να κάνουν τεστ στη συνέχεια, διότι μπορεί να μολύνθηκαν ένα με δύο εικοσιτετράωρα, πριν την αναχώρηση και να διαγνωστούν ως θετικοί μετά».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Μύκονος που εκτόξευσε τα κρούσματα και οι χώρες που «έφεραν» τα περισσότερα
 
Στόχος κάτω από δέκα κρούσματα την ημέρα
Όπως εξήγησε ο Λεόντιος Κωστρίκης, ο στόχος είναι να διατηρηθεί η επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου, σε διαχειρίσιμη κατάσταση. «Θέλουμε να είναι χαμηλός ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων. Αυτό σημαίνει κάτω από δέκα κρούσματα την ημέρα, με περίπου τρεις χιλιάδες ημερήσιες εξετάσεις. Αυτή η εικόνα θα ήταν καλό να διατηρηθεί μέχρι τον εμβολιασμό, που είναι περίπου η ημερομηνία που καθόρισε ο Υπουργός Υγείας, δηλαδή μέσα του Ιανουαρίου. Αυτός είναι ο στόχος μας κι εάν τον καταφέρουμε, τότε η Κύπρος θα πάρει τα εύσημα από πολλές χώρες».

Ο φόβος των ειδικών, είναι ενδεχόμενη επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών της χώρας μας, που θα έχει ως συνεπακόλουθο την αύξηση των εγχώριων λοιμώξεων σε μια περίοδο, μάλιστα όπου επέστρεψαν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους και ετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά οι μαθητές.

«Αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα είναι η απειθαρχία», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Κωστρίκης, τονίζοντας, πως «αυτό που διατάραξε την εικόνα στην Κύπρο από την πρώτη μας επιτυχία μετά το lockdown, είναι το γεγονός ότι είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα. Ο κόσμος το άκουγε αυτό και νόμιζε πως τελειώσαμε με τον ιό.  Άρα, γίναμε θύματα της ίδιας μας της επιτυχίας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας