«Βράζουν» από τη Λάρνακα μέχρι τα Λύμπια για τη μετακίνηση εργοστασίων ασφάλτου στη Κόσιη

«Βράζουν» 12 Δήμοι και κοινότητες λόγω της απόφασης για μετακίνηση των εργοστασίων ασφάλτου τα οποία  εδρεύουν στον Δήμο Ιδαλίου και μετεγκατάσταση τους στην περιοχή Κόσιης. Σε κοινή ανακοίνωσή τους εκφράζουν απαρέσκεια και προαναγγέλλουν μέτρα αντίδρασης.

Αυτούσια η ανακοίνωση
Μετά από σύσκεψη η οποία διενεργήθηκε στα γραφεία του Δήμου Αραδίππου σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης για μετακίνηση των εργοστασίων ασφάλτου τα οποία  εδρεύουν στον Δήμο Ιδαλίου και Τσερίου και μετεγκατάσταση τους στην περιοχή Κόσιη, οι δήμοι Αραδίππου, Λάρνακας, Αθηένου, Λειβαδιών και Δρομολαξιάς-Μενεού και οι κοινότητες Λυμπιών,  Βορόκληνης, Τρούλλων, Κελλιών, Αγίας Άννας, Καλού Χωριού και Ψευδά εκφράζουν την απαρέσκεια και αντίθεσή τους για τη σχετική μετεγκατάσταση και μεταφορά των προβλημάτων της συγκεκριμένης βιομηχανίας στις περιοχές των πιο πάνω δήμων και κοινοτήτων που συνορεύουν ή γειτνιάζουν με την περιοχή Κόσιης.

Οι αντιπρόσωποι των πιο πάνω δήμων και κοινοτήτων εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους αφού:

Α. Η προτεινόμενη περιοχή είναι ήδη βεβαρημένη από άλλες βαριές βιομηχανίες όπως το ΧΥΤΥ Κόσιης, το οποίο τώρα έχει επιφορτωθεί και με τις εκατοντάδες χιλιάδες τόνους αποβλήτων της επαρχίας Λευκωσίας, παρά τη γραπτή υπόσχεση της Κυβέρνησης όταν έγινε το ΧΥΤΥ ότι δεν θα έρθουν στην περιοχή απόβλητα από άλλες περιοχές.

Επίσης στην ίδια περιοχή εδρεύει αποθήκη της ΑΗΚ όπου συγκεντρώνεται το παγκύπριο απόθεμα των ξύλινων πασσάλων εμποτισμένων με  κρεόζωτο. Επιπρόσθετα, υπάρχει και μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων που δυσχεραίνει το περιβάλλον της περιοχής. 

Β. Η περιοχή γειτνιάζει με ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα NATURA στην επαρχία Λάρνακας, το δίκτυο «Κόσιης - Παλλουρόκαμπου».

Γ. Κατοικίες και οικιστικές περιοχές απέχουν την ίδια απόσταση με τις υφιστάμενες περιοχές που είναι εγκατεστημένες τώρα οι εν λόγω βιομηχανίες ασφαλτικού στο Δάλι και στο Τσέρι. Επίσης υπάρχουν αδειούχες κτηνοτροφικές μονάδες σε μικρή απόσταση, οι οποίες θα επηρεαστούν δυσμενώς.

Δ. Στην περιοχή θα κατασκευαστούν μεγάλα φράγματα που στην περίπτωση επιμόλυνσής τους θα υπάρξει άμεση απειλή της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής

Ε. Η κατασκευή των αιολικών πάρκων στη συγκεκριμένη περιοχή αποδεικνύει την ύπαρξη σφοδρών ανέμων, οι οποίοι μεταφέρουν πολύ γρήγορα την κακοσμία και αέριες χημικές ουσίες της περιοχής σε γειτνιάζουσες οικιστικές περιοχές.

Στ. Η μετεγκατάσταση των εργοστασίων ασφάλτου θα επηρεάσει δυσμενώς όλους τους διαμαρτυρόμενους δήμους και κοινότητες, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο, λόγω της σκόνης, των οσμών και των τρόπων λειτουργίας των μονάδων, επηρεάζοντας τις δυνατότητες ανάπτυξής τους.

Για τους πιο πάνω λόγους οι αντιπρόσωποι των δήμων και κοινοτήτων που επηρεάζονται από την κυβερνητική αυτή πρόταση, αποφάσισαν όπως αντιδράσουν με συγκεκριμένα μέτρα για αποτροπή της συγκεκριμένης αυτής μετεγκατάστασης των ασφαλτικών, τα οποία θα παρουσιαστούν σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στο τέλος του τρέχοντος μηνός ή αρχές Σεπτεμβρίου.  

Δειτε Επισης

Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα