Σάββατο 6 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

«Έτοιμο το πρωτόκολλο για τα σχολεία, κοινοποιείται τις επόμενες ημέρες»

  24/08/2020 19:07
«Έτοιμο το πρωτόκολλο για τα σχολεία, κοινοποιείται τις επόμενες ημέρες»

«Έτοιμο το πρωτόκολλο για τα σχολεία, κοινοποιείται τις επόμενες ημέρες»

  24/08/2020 19:07
Η λειτουργία των σχολείων μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού «είναι μια σύνθετη πραγματικότητα στην οποία όμως το δημόσιο σχολείο μπορεί να αντεπεξέλθει» δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου σημειώνοντας ότι βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσουν δημόσια και ιδιωτικά σχολεία είναι η διασφάλιση της υγείας των παιδιών,  ενώ «υπεράνω όλων» τέθηκε η υγειονομική ασφάλεια των μαθητών.
 
«Τα σχολεία θα λειτουργήσουν εφόσον διασφαλίσουμε την υγεία των παιδιών. Αυτή είναι η προϋπόθεση και σε αυτό το πλαίσιο είναι που συζητάμε τη χρήση μάσκας», δήλωσε ο κ. Προδρόμου ο οποίος με τους συνεργάτες του παρακολουθεί πώς διαμορφώνονται τα πράγματα, ωστόσο, όπως είπε, «η οδηγία που πήραμε  είναι να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν ευρύτερα στην κοινωνία και που καταρχήν προέβλεπαν τη χρήση μάσκας από την ηλικία των 6 ετών και άνω».
 
Εξέφρασε την ετοιμότητα του Υπουργείου Παιδείας «να συζητήσει τυχόν διαφοροποιήσεις που θα μπορούσε να γίνουν αποδεκτές από το Υπουργείο Υγείας» προσθέτοντας ότι «αυτό θα κάνουμε το επόμενο διάστημα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τοποθέτηση της Επιτρόπου Διοικήσεως για την χρήση μασκών από παιδιά στα σχολεία
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος θα επωμιστεί το κόστος της αγοράς για τη μάσκα των μαθητών, ο Υπουργός είπε ότι «η χρήση της μάσκας ευρύτερα, είναι μέτρο προφύλαξης για τον καθένα μας και την δημόσια υγεία και ο καθένας προβλέπεται ότι θα έχει τις μάσκες τις οποίες χρειάζεται για να προστατεύσει τον εαυτό του».
 
Δήλωσε ωστόσο, ότι «πιθανότατα, επειδή υπάρχει ενδιαφέρον από τον περασμένο Μάη να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε κάποιες δωρεές και να δώσουμε κάποιες μάσκες στα παιδιά αν και θα πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι στο επόμενο χρονικό διάστημα και ο καθένας  να έχει ανά πάσα στιγμή τη μάσκα του για χρήση».
 
Σε ερώτηση για την αντίθεση που οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής και οι οργανωμένοι γονείς εκφράζουν για τη χρήση μάσκας, ο Πρόδρομος Προδρόμου απάντησε ότι «και προσωπικά θα προτιμούσα να μην ήταν ανάγκη να χρησιμοποιούμε μάσκες όμως τις χρησιμοποιούμε για την προστασία μας και με βάση τις οδηγίες που μας δίνει το Υπουργείο Υγείας με το οποίο συζητάμε μέχρι την τελική διαμόρφωση των πρωτοκόλλων και στα πλαίσια αυτά βλέπουμε και αυτό το θέμα».
 
Οσον αφορά τη διαρρύθμιση των σχολείων, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία έχει αίθουσες στις οποίες μπορεί να διασφαλιστεί αμέσως η απόσταση του ενός μέτρου από κάθε μαθητή διότι σε αρκετά σχολεία θα χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες διδασκαλίας αίθουσες που αυτή τη στιγμή είναι εκεί για ειδικούς λόγους, επομένως δεν υπάρχει ένας ενιαίος και ίδιος κανόνας για όλα τα σχολεία».
 
Πρόσθεσε ότι «έχουμε μελετήσει το χάρτη όλων των σχολείων της Κύπρου, υπάρχουν πολλές διαφορετικές πραγματικότητες, υπάρχουν πάρα πολλά σχολεία που έχουν ελάχιστες τάξεις των 23 μέχρι 25 μαθητών και πολλά σχολεία που έχουν αρκετά μικρότερο αριθμό μαθητών άρα εκεί θα είναι διαφορετικές οι ρυθμίσεις».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Πιθανότητα αλλαγής της απόφασης για τη χρήση μάσκας από παιδιά του Δημοτικού»

Συμπερασματικά, ο κ. Προδρόμου, είπε ότι «αυτός είναι ο σύνθετος χάρτης των σχολείων μας, άρα είναι θέμα συνεργασίας των Διευθύνσεων των σχολείων, των σχολικών εφοριών και του Υπουργείου Παιδείας ούτως ώστε να έχουμε στις 7 Σεπτεμβρίου που θα πάνε τα παιδιά στα σχολεία να έχουμε μια χωροθέτηση που να επιτρέπει το ένα παιδί να απέχει από το άλλο ένα μέτρο, όπως προβλέπεται και στο αναθεωρημένο πρωτόκολλο».
 
Εξήγησε ότι  αν χρειάζεται και κάτι άλλο επιπλέον να γίνει, θα είναι η διαφορετική διαρρύθμιση των θρανίων, δηλαδή, «μπορεί να χρησιμοποιηθούν δύο θρανία ενωμένα και να φιλοξενούν τρία παιδιά και στη συνέχεια πιθανώς σε κάποια σχολεία να προσθέσουμε ένα αριθμό μονών θρανίων όπου θα μπορεί αυτό να διευκολύνει τη τήρηση των πρωτοκόλλων».
 
Για το υγειονομικό πρωτόκολλο, ο Υπουργός, είπε ότι «είναι έτοιμο και αυτή τη στιγμή βρίσκεται για τελική έγκριση στις Ιατρικές Υπηρεσίες» σημειώνοντας ότι «είναι ένα πρωτόκολλο που έχει διαμορφωθεί με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας της Επιτροπής Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου και των Διευθύνσεων με τις Ιατρικές Υπηρεσίες με τη συνδρομή και κάποιων από τα μέλη της Ειδικής Συμβουλευτικής Ομάδας των Επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας».
 
Ανέφερε ότι «όπως και τον Μάη που είχαμε κάνει το πρωτόκολλο, έγινε ευρύτατα επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και άλλων εργαζόμενων στο σχολικών χώρων από μέλη της επιδημιολογικής ομάδας έτσι και τώρα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας έχουμε επικαιροποιήσει το πρωτόκολλο το οποίο είχαμε θέσει σε ισχύ τον Μάη».
 
Οπως είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου, «ουσιαστικά είναι το ίδιο πρωτόκολλο, το οποίο έχει προσαρμοστεί σε ορισμένα πράγματα με βασική αλλαγή ότι λαμβάνει υπόψη τη σύσταση του Υπουργείου Υγείας, κατ’ ακολουθία κατευθύνσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για να τηρείται απόσταση ενός μέτρου από τα παιδιά σε κάθε τάξη».
 
Επομένως, συνέχισε, «με αυτό τον τρόπο είναι που είπαμε ότι με βάση τις προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών μπορούν να φοιτήσουν με φυσική παρουσία όλα τα παιδιά βάσει των αριθμών που έχουμε στην Κύπρο και λέμε ευτυχώς, διότι η φοίτηση με φυσική παρουσία ήταν και παραμένει η πρώτη επιλογή».
 
Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «από εκεί και πέρα, διάφορες άλλες λεπτομέρειες που έχουν επικαιροποιηθεί έχουν ενταχθεί στο πρωτόκολλο το οποίο τις επόμενες μέρες θα κοινοποιηθεί στις Διευθύνσεις των σχολείων που είναι και οι πρώτοι αρμόδιοι οι οποίες Διευθύνσεις θα πρέπει σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς από την 1η Σεπτεμβρίου να οργανώσουν το σχολείο κατά τρόπο που να τηρηθεί το πρωτόκολλο».
 
Πρόσθεσε ότι «δεν αφορά μόνο αποστάσεις είναι και οι ομάδες υγειονομικής ασφάλειας μέσα στα σχολεία είναι και οι διαδικασίες λειτουργίας του σχολείου ώστε να διευκολυνθεί η διατήρηση κάποιων αποστάσεων ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός και όπως υπάρχουν αποστάσεις στις τάξεις να υπάρχουν και στα διαλείμματα, είναι η λειτουργία των κυλικείων και ένα σωρό άλλα θέματα».
 
Τέτοια είναι, η πρόνοια για χώρο απομόνωσης εάν τυχόν υπάρχει υποψία για ύποπτα συμπτώματα,  η διαδικασία δειγματοληπτικής θερμομέτρησης, η διοργάνωση και η επιλογή του αντιπροσωπευτικού δείγματος το οποίο θα υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο και άλλα.
 
Ο Υπουργός Παιδείας επαναλαμβάνοντας πως «το πρωτόκολλο θα είναι έτοιμο τις αμέσως επόμενες μέρες» είπε ότι «ταυτόχρονα θα εκδοθεί και θα διανεμηθεί, όπως είχε γίνει και τον Μάη, ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για όλους τους γονείς μαθητών ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων».
 
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι «θα λειτουργήσουν δύο τηλεφωνικές γραμμές στο Υπουργείο Παιδείας από την έναρξη του σχολικού έτους, η μία για να χρησιμοποιείται από εκπαιδευτικούς, εάν έχουν πράγματα να ρωτήσουν, χρειάζονται διευκρινίσεις ή να αναφέρουν κάποια περιστατικά πάντα για την επιδημία πάντα του κορωνοϊού και μία δεύτερη, που θα είναι στη διάθεση των γονιών».
 
Οπως εξήγησε ο Υπουργός Παιδείας, «ενόψει της χειμερινής περιόδου, οι συστάσεις του Υπουργείου Υγείας είναι ότι χρειάζεται και η στενή συνεργασία του σχολείου με το σπίτι, με την οικογένεια, με τους γονείς και κηδεμόνες ούτως ώστε να μπορούμε να προλαβαίνουμε και να ξεχωρίσουμε τα πράγματα όταν εμφανιστούν και οι συνηθισμένες ιώσεις της χειμερινής περιόδου».
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας