Ο φόβος για υπερ-διασκορπιστές, οι ασυμπτωματικοί και τα δεδομένα της έξαρσης

Όσο περνούν οι μέρες, τόσο κορυφώνεται η ανησυχία για την κατάσταση με την έξαρση της πανδημία στη χώρα μας, που πλέον αφορά σε όλη την Κύπρο και όχι μόνο στη Λεμεσό και τη Λάρνακα. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, δεν αφήνουν αμφιβολία πως το μέγεθος της εγχώριας μετάδοσης, είναι σημαντικό.
 
Την περίοδο 23 Ιουλίου με 6 Αυγούστου καταγράφηκαν συνολικά 163 νέα περιστατικά. Από αυτά τα 104 αφορούν σε εγχώρια μετάδοση ενώ άλλα 21 είναι ορφανά κρούσματα, το ιστορικό τους δηλαδή είναι άγνωστο. Τα κρούσματα, εξάλλου, τις πρώτες 8 μέρες του Αυγούστου, έφτασαν τα 119.
 


Το δρόμο θα δείξουν και οι αριθμοί από τα αποτελέσματα των τυχαίων τεστ που «τρέχουν» εδώ και τέσσερις ημέρες. Μέχρι στιγμής τα δείγματα αυτά, ωστόσο, που ευτυχώς δεν έδωσαν κρούσματα κάτι που είναι πολύ θετικό, δεν είναι ενδεικτικά λόγω του μικρού αριθμού τους. Έτσι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Ωστόσο, το γεγονός πως βρίσκονται καθημερινά κρούσματα, ανάμεσα σε άτομα που κάνουν ιδιωτικά το τεστ, είναι κάτι που προβληματίζει. Οι πλείστοι από αυτούς μάλιστα είναι ασυμπτωματικοί, κάτι που καταδεικνύει πως είναι αυξημένος ο αριθμός των θετικών ατόμων στην κοινότητα χωρίς συμπτώματα. Για παράδειγμα χθες, τρία από τα τέσσερα άτομα που έσπευσαν να κάνουν το τεστ ιδιωτικά ήταν ασυμπτωματικά και τα δύο δεν είχαν καν ιστορικό ταξιδίου.

Οι υπερ-διασκορπιστές και τα πάρτι κορωνοϊού
Ο πιο μεγάλος φόβος των ειδικών όμως, είναι οι λεγόμενοι υπερ-διασκορπιστές κορωνοϊού, αυτοί που προσβάλλουν δηλαδή πολλά άτομα, αυξάνοντας τις εστίες και τις αλυσίδες μετάδοσης. Η ζημιά γίνεται σε πάρτι και άλλες συνάξεις, όπου βρίσκονται πολλά άτομα ταυτόχρονα.

Το παράδειγμα της γυναίκας από της ΗΠΑ στη Λάρνακα, που έσπασε την καραντίνα μετέβη σε πολλές περιοχές της Κύπρου και παρευρέθηκε σε πάρτι, είναι ενδεικτικό. Έτσι δημιουργήθηκε η πιο μεγάλη αλυσίδα στην Κύπρο, που απαριθμεί πλέον 30 άτομα. Η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι στην πόλη της Λάρνακας, ωστόσο υπάρχουν παρακλάδια σε κάποια χωριά της Επαρχίας αλλά και στη Λεμεσό.  

Τουλάχιστον δύο πάρτι συνδέονται με αυτή την αλυσίδα στα οποία παρευρέθηκαν δεκάδες άτομα. Το ένα ήταν παιδικό, με αποτέλεσμα να προσβληθούν αρκετά παιδιά και το άλλο ήταν σύναξη σε σπίτι θετικού κρούσματος, που αποτελεί δευτερογενή λοίμωξη της συγκεκριμένης αλυσίδας. Λόγω αυτής της εστίας στην Επαρχία Λάρνακας βρίσκονται υπό περιορισμό πολλές δεκάδες άτομα.

Στην πόλη του Ζήνωνα, έχει μεγαλώσει ανησυχία μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για τον αριθμό των μελών της κύριας εστίας μετάδοσης στην πόλη, καθώς και από το γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκαν διάσπαρτα και άλλα κρούσματα, κάποια εκ των οποίων είναι ορφανά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντεκα τα νέα κρούσματα-Στους 30 οι θετικοί από την αλυσίδα της γυναίκας από ΗΠΑ

Στο μικροσκόπιο τα δεδομένα της έξαρσης
Τα δεδομένα της έξαρσης, αναλύονται από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, καθώς και τη Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι επιδημιολογικοί δείκτες της Κύπρου, έχουν αλλάξει προς το χειρότερο με την καμπύλη των κρουσμάτων να ανεβαίνει ανησυχητικά. Είναι κάτι που φαίνεται άλλωστε και από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες από το Υπουργείο Υγείας.

Αυτό που θέλουν να διαπιστώσουν οι επιδημιολόγοι, είναι εάν η Κύπρος βιώνει αυτή τη στιγμή την κορύφωση του δεύτερου κύματος έξαρσης ή εάν βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου. Στο πρώτο και αισιόδοξο σενάριο, η πορεία των κρουσμάτων θα συνεχίσει για λίγες ημέρες και στη συνέχεια θα αρχίσει η πτώση. Το δεύτερο είναι αυτό που φοβούνται οι επιστήμονες, αφού θα σημαίνει πως είμαστε στην αρχή μιας πιο σοβαρής «επίθεσης» της πανδημίας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ένα σενάριο, που ουδείς θέλει να δει.

Όλα τα δεδομένα, θα τεθούν επί τάπητος την Τρίτη στην κρίσιμη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, όπου θα ακουστούν οι εισηγήσεις των επιδημιολόγων για ενδεχόμενη λήψη μέτρων, σε παγκύπριο επίπεδο αυτή τη φορά. Εάν παραστεί, μάλιστα ανάγκη θα συγκληθεί εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο για την άμεση ανακοίνωση μέτρων.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Πνίγεται στη σκόνη η Κύπρος-Οι συστάσεις των αρμοδίων στο κοινό
Δύο ώρες πριν είχε πεθάνει ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο €3.000
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών
Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας