Τα σενάρια υπό το φόβο της έκρηξης κρουσμάτων στην Ελλάδα και το εγχώριο SOS

Μια ακόμη δυσμενής παράμετρος στη μάχη με τον κορωνοϊό στην Κύπρο, που προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στις αρμόδιες Υπηρεσίες, προστέθηκε στη μακρά λίστα των θεμάτων που προκαλούν ανησυχία. Αυτή είναι η έκρηξη κρουσμάτων στην Ελλάδα και μάλιστα σε περιοχές όπου προτιμούν Κύπριοι για τις διακοπές τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το κρίσιμο ορόσημο, τα δύο σενάρια και τα πιθανά μέτρα ενόψει Δεκαπενταυγούστου

Η τοποθέτηση της Ελλάδας στην κατηγορία Β, αποτελεί μεν μια δικλείδα ασφαλείας, αφού όσοι φτάνουν είτε προσκομίζουν τεστ κορωνοϊού, είτε εάν είναι Κύπριοι υπήκοοι υποβάλλονται σε αυτό στο αεροδρόμιο, ωστόσο δε ο φόβος για αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων είναι μεγάλος.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που δόθηκαν ήδη οδηγίες, για να γίνει στρωματοποίηση των κρουσμάτων από την Ελλάδα που εντοπίστηκαν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και ακριβής έλεγχος για τις περιοχές από τις οποίες έφτασαν. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ειδικά μετά τα νέα μέτρα, την εφαρμογή του lockdown στον Πόρο και τις σκέψεις επέκτασής του στη Θεσσαλονίκη, να αποφασιστεί όπως γίνει διαφορετική διαχείριση για τις «κόκκινες» περιοχές, της χώρας.

Το πιο πιθανό σενάριο, είναι ο χειρισμός όποιων έχουν επισκεφθεί περιοχές, όπου έχει εφαρμοστεί lockdown στην Ελλάδα, να είναι ο ίδιος με αυτόν που εφαρμόζεται για ταξιδιώτες από χώρες της κατηγορίας Γ. Θα πρέπει, δηλαδή να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες, για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος να παρουσιάσουν συμπτώματα και να διασπείρουν τον ιό εντός της κοινότητας. Αποφάσεις, ωστόσο, αναμένεται να ληφθούν εντός των επόμενων ημερών και αφότου ξεκαθαρίσουν οι περιοχές, όπου υπάρχει εκτόξευση κρουσμάτων στην Ελλάδα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Lockdown στη Θεσσαλονίκη αν δεν μειωθούν τα κρούσματα κορωνοϊού

Προετοιμασίες για κύμα ταξιδιωτών από το Λίβανο
Παράλληλα, στο Υπουργείο Υγείας επεξεργάζονται πλάνο και στο ενδεχόμενο άφιξης κύματος ταξιδιωτών από το Λίβανο, αφού κάποιοι ενδέχεται να αναζητήσουν καταφύγιο σε συγγενείς τους στην Κύπρο. Σε αυτή την περίπτωση θα επιστρατευτούν και πάλι τα ξενοδοχεία καραντίνας, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στην κοινότητα.

Στο μικροσκόπιο, βρίσκεται η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών και άλλων χωρών, οι οποίες δεν αποκλείεται να αλλάξουν κατηγορία, αφού ο κατάλογος χωρών είναι εξαιρετικά δυναμικός.

Σε συναγερμό η επιδημιολογική ομάδα
Εν τω μεταξύ η Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα, συνεχίζει να βρίσκεται εν βρασμώ και να αναλύει τα στοιχεία, από τα κρούσματα που καταγράφονται εντός της κοινότητας στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια να αποκρυσταλλώσει εικόνα. Κι αυτό επειδή την Τρίτη, σε κρίσιμη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, που δεν αποκλείουν την λήψη έκτακτων μέτρων, ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου. Σημαντικά στοιχεία αναμένεται να δώσουν, οι 10 τυχαίοι εργαστηριακοί έλεγχοι σε όλη την Κύπρο, οι οποίοι ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν σε δύο εβδομάδες.

Όσο περνούν οι μέρες, τόσο επιβεβαιώνεται το σενάριο πως ο ιός έχει διεισδύσει στην κοινότητα, όχι μόνο της Λεμεσού και της Λάρνακας, αλλά ολόκληρης της Κύπρου. Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα 4 κρούσματα, ανάμεσα σε εργαζόμενους ξενοδοχείου στον Πρωταρά, οι δύο εκ των οποίων μάλιστα ήταν στην εξυπηρέτηση κοινού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη δημοσιότητα από το Υπ. Υγείας το όνομα του ξενοδοχείου στον Πρωταρά που βρέθηκαν τέσσερα κρούσματα

Μετά τη σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, την Τρίτη θα ενημερωθεί άμεσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος βρίσκεται στην εξοχική κατοικία στο Τρόοδος. Εάν παραστεί ανάγκη την επομένη, στις 11 Αυγούστου δηλαδή, θα  συγκληθεί εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, για τη λήψη μέτρων. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η επέκταση των μέτρων που λήφθηκαν στη Λεμεσό, σε ολόκληρη την Κύπρο.

Ξεπέρασαν τα 100 τα κρούσματα τον Αύγουστο
Σημαντικό στοιχείο, είναι ότι μόλις στις πρώτες επτά ημέρες του μήνα τα κρούσματα στη χώρα μας ξεπέρασαν τα εκατό. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 108 κρούσματα, με τα 87 εξ αυτών, μάλιστα να αποτελούν εγχώριες λοιμώξεις και μόλις 21 εισαγόμενες.   

Τα πλείστα κρούσματα, είναι νεαρής ηλικίας με αρκετούς από αυτούς να είμαι μάλιστα ασυμπτωματικοί και να καθιστούν τη διασπορά του ιού πιο εύκολη. Είναι γι’  αυτό το λόγο που με συνεχείς εκκλήσεις το Υπουργείο Υγείας καλεί όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα υγιεινής και αποστασιοποίησης. Καλούνται, επίσης, όλοι όσοι παρουσιάσουν συμπτώματα, να παραμείνουν στο σπίτι τους και να καλέσουν αμέσως τον Προσωπικό τους Ιατρό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»