Κ. Καδής στον REPORTER: Έρχονται βαριές ποινές για όσους κακοποιούν ζώα

Μεγάλη βαρύτητα στην προώθηση πολιτικών για βελτίωση της ευημερίας των ζώων δίνει ο Υπουργός Γεωργίας, ο οποίος σημειώνει πως ετοιμάστηκε νομοσχέδιο, με βαρύτατες ποινές για όσους κακοποιούν ή παραμελούν ζώα.
 
Σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του στον REPORTER o Κώστας Καδής,  αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του Υπουργείου του, στο πακέτο στήριξης αγροτών, καθώς και στις αλλαγές που έρχονται στην διαχείριση οικιακών αποβλήτων.
 
Απάντησε δε και σε αυτούς που τον επικρίνουν για αθόρυβη πολιτική, σημειώνοντας πως για τον ίδιο «έχει μεγαλύτερη σημασία να υλοποιούνται πολιτικές και έργα με γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας, παρά η πρόσκαιρη προσωπική προβολή».
 
Ποιες ενέργειες κάνετε ώστε να διασφαλιστεί τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα;
Το τρίτο αυτό πακέτο οικονομικής στήριξης ήταν αποτέλεσμα των εκτεταμένων διαβουλεύσεων που είχαμε τόσο με τις αγροτικές οργανώνεις όσο και με τους ίδιους τους αγρότες μας, κατά τις περιοδείες που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Μέχρι σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει υιοθετήσει 27 στοχευμένα μέτρα που αφορούν στον αγροτικό τομέα, με έναν προϋπολογισμό της τάξης των δεκαπέντε εκατομμυρίων ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ποσού των έντεκα και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν για αποζημιώσεις.
 
Ετοιμάζεται νομοσχέδιο έτσι ώστε να μπουν φραγμοί στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που εφαρμόζονται επί σειρά πολλών ετών σε βάρος των παραγωγών. Τι παρατυπίες εντοπίστηκαν και οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;
Από τους πρώτους μήνες της ανάληψης των καθηκόντων μου ως Υπουργού Γεωργίας, είχα γίνει πολλές φορές δέκτης παραπόνων από γεωργούς αλλά και καταναλωτές για την ύπαρξη σοβαρών στρεβλώσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Για διόρθωση των στρεβλώσεων αυτών, δόθηκαν οδηγίες στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών να διεξάγει έρευνα πεδίου, στην οποία να περιγράφονται λεπτομερώς οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
 
Με βάση τα πορίσματα της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι, η πιο συχνά εμφανιζόμενη αθέμιτη πρακτική αφορά μεγάλες καθυστερήσεις σε πληρωμές προς τους παραγωγούς μας για γεωργικά προϊόντα, οι οποίες υπερέβαιναν το διάστημα των 30 ημερών. Ως δεύτερη πιο συχνά εμφανιζόμενη αθέμιτη πρακτική καταγράφηκε η μονομερής και αναδρομική τροποποίηση των συμβάσεων, ενώ ακολουθούν και άλλες παρόμοιες πρακτικές, όπως οι ακυρώσεις παραγγελιών της τελευταίας στιγμής, οι ασάφειες στα συμβόλαια μεταξύ παραγωγών και αγοραστών, η μονομερής ακύρωση της εμπορικής σχέσης από τον αγοραστή συμφωνίας και η απαίτηση ανάληψης από τους παραγωγούς  μέρους του κόστους των προωθητικών ενεργειών των αγοραστών.
 
Για την αντιμετώπιση των πιο πάνω, έχει ήδη ετοιμαστεί εθνική νομοθεσία, μέσα από την οποία υιοθετούνται και οι πρόνοιες της σχετικής Οδηγίας που εξέδωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα. Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή για έγκριση.
 
«Το ψήφισε και ο κ. Χατζηγιάννης»
Υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις για το νέο σχέδιο διαχείρισης κινδύνων στη γεωργία. Μάλιστα στην πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης το χαρακτήρισε «ως επικίνδυνο για την περαιτέρω πορεία της γεωργικής παραγωγής». Ποια είναι η δική σας θέση;
Από τον Αύγουστο του 2019 τέθηκε σε λειτουργία το νέο σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων, θέτοντας σε εφαρμογή μια σημαντική μεταρρύθμιση στον Τομέα της Γεωργικής Ασφάλισης στην Κύπρο. Με το νέο σύστημα καλύπτονται όλες οι γεωργικές καλλιέργειες, για όλους τους κινδύνους που οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή/και θεομηνίες. Η φιλοσοφία του νέου συστήματος Διαχείρισης Κινδύνων είναι η αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών, δρώντας ως δίχτυ προστασίας του γεωργικού εισοδήματος.
 
Με την έναρξη ισχύος του Νόμου δημιουργήθηκε το Ταμείο Προστασίας και Ασφάλισης της Γεωργικής Παραγωγής. Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται από τις εισφορές των γεωργών και την αντίστοιχη συνεισφορά του Κράτους. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την τελευταία διετία στον τόπο μας, είχαν ως αποτέλεσμα να απαιτηθούν πολύ μεγαλύτερες πιστώσεις από αυτές που πρόλαβε να συγκεντρώσει το Ταμείο, με αποτέλεσμα το Κράτος, λειτουργώντας ως αρωγός και συμπαραστάτης στους γεωργούς μας, να συνεισφέρει πολύ περισσότερα από αυτά που θεωρητικά του αναλογούσαν.
 
Επομένως, το εν λόγω Σχέδιο όχι μόνο επικίνδυνο δεν είναι, όπως χαρακτηρίστηκε από τον κ. Χατζηγιάννη, αλλά έχει καταφέρει να διαφυλάξει την ευημερία της γεωργικής οικογένειας. Η σημαντικότητα της μεταρρύθμισης έχει αποδειχτεί άλλωστε και από την καθολική αποδοχή της από το αγροτικό κίνημα, τα οργανωμένα σύνολα παραγωγών και βεβαίως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που ψήφισε τη σχετική νομοθεσία, περιλαμβανομένου, αν δεν κάνω λάθος, και του ίδιου του κ. Χατζηγιάννη. Όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση, έχουν διαπιστωθεί κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής της σημεία που χρήζουν βελτίωσης και βρισκόμαστε σε διαβούλευση με τις αγροτικές οργανώσεις, ώστε να βελτιώσουμε το σχέδιο για να επιτελεί πιο αποτελεσματικά το σκοπό του.
 
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σε πρόσφατη συνεδρία του, όπως μετακινηθούν τελικά τα εργοστάσια παραγωγής ασφάλτου από τις περιοχές Γερίου και Τσερίου, που προκαλούσαν πολλές αντιδράσεις. Σε ποιες περιοχές θα μετακινηθούν και πότε;
Το θέμα της μετακίνησης των εργοστασίων παραγωγής ασφάλτου, που βρίσκονται στα όρια των Δήμων Γερίου και Τσερίου, μας απασχολεί εδώ και αρκετούς μήνες, αφού η λειτουργία τους επηρεάζει σοβαρά τους κατοίκους των γύρω κοινοτήτων και δήμων.
 
Τους τελευταίους μήνες, η διυπουργική επιτροπή που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό, κατέβαλε εντατικές προσπάθειες, σε συνεργασία με όλους του εμπλεκόμενους φορείς. Μετά την καταλυτική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ευρεία σύσκεψη της 22ας Ιουλίου, λήφθηκε η τελική απόφαση μετεγκατάστασης των εν λόγω μονάδων και τέθηκε χρονοδιάγραμμα 6 έως 8 μηνών για τη διαδικασία μετακίνησής τους.
 
Οι μονάδες θα μετακινηθούν σε συγκεκριμένους χώρους που προβλέπεται με βάση τη νομοθεσία ότι μπορούν να φιλοξενούν τέτοιου είδους βιομηχανίες. Θα προηγηθούν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θα ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι που προβλέπονται στη Νομοθεσία. Αυτή την περίοδο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, προωθείται και τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ασφάλτων, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα πιο αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας τους, που θα διασφαλίζει την όσο το δυνατό μεγαλύτερη προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
 
«Πληρώνω Όσο Πετώ»
Τι αλλαγές αναμένουμε στη διαχείριση οικιακών αποβλήτων; 
Ο εξορθολογισμός του τρόπου διαχείρισης των αποβλήτων στον τόπο μας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Είναι γεγονός ότι στο θέμα αυτό έγιναν στο παρελθόν λάθος επιλογές και έχουν συσσωρευθεί μια σειρά από προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Επιδίωξη μας είναι να αντιμετωπίσουμε ολιστικά το ζήτημα, να διορθώσουμε τα προβλήματα και μέσα από νέες πολιτικές να μεταβούμε σταδιακά στην κυκλική οικονομία, υιοθετώντας και τους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για αύξηση της διαλογής στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.
 
Προωθούμε, λοιπόν, σημαντικές αλλαγές στο ζήτημα της διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων, που αποτελεί  σοβαρό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα. Κρίσιμης σημασίας θεωρούμε τους Κανονισμούς που διαμορφώσαμε πρόσφατα και βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο, που αποσκοπούν στον καθορισμό των υποχρεώσεων των τοπικών αρχών για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων. Οι υποχρεώσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εγκαθίδρυση προγράμματος διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής, καθώς και την εφαρμογή ενιαίου συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετώ».
 
Άλλα μέτρα που προωθεί και εφαρμόζει το Υπουργείο μας αφορούν τη βελτίωση της λειτουργίας και την επέκταση του δικτύου των Πράσινων Σημείων, την εφαρμογή προγραμμάτων χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων και οργανικών αποβλήτων σε παραλιακές περιοχές καθώς και την ανάδειξη της νομικής ευθύνης του παραγωγού σε επιπρόσθετες ροές αποβλήτων. Μέτρα λαμβάνονται επίσης για τη μείωση της κατανάλωσης προϊόντων μιας χρήσης, ξεκινώντας από τη χρέωση της σακούλας μεταφοράς, ενώ θα ακολουθήσουν και πρόσθετα μέτρα για τα προϊόντα αυτά.
 
Βαριές ποινές για όσους κακοποιούν ζώα
Έχετε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα ως Υπουργείο σε δράσεις για την ευημερία των ζώων. Τι ενέργειες έγιναν και ποιες εκκρεμούν;
Μια από τις πρώτες προτεραιότητες που θέσαμε ως κυβέρνηση και ως Υπουργείο ήταν η προώθηση πολιτικών για βελτίωση της ευημερίας των ζώων στη χώρα μας.  Μέσα από τις πολιτικές που έχουμε διαμορφώσει και αρχίσαμε να εφαρμόζουμε θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι η καλή μεταχείριση των ζώων είναι κοινωνικό ζήτημα που μας αγγίζει όλους, συνδέεται με το επίπεδο του πολιτισμού μας και αποτελεί μέρος του συνόλου των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Το Υπουργείο μας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έχει προχωρήσει στην εξαγγελία ενός Ολοκληρωμένου Πλαισίου Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων, το οποίο αποτελείται από στοχευμένα προγράμματα και δράσεις, καθώς και νομοθετικές ρυθμίσεις σε σχέση με τα θέματα ευημερίας των ζώων.

Σε μια ένδειξη αναγνώρισης του πολύτιμου έργου των φιλόζωων εθελοντών, διπλασιάσαμε την κρατική χορηγία που παραχωρείται προς τις φιλοζωικές οργανώσεις, η οποία φτάνει τις 100,000 ευρώ ετησίως. Επιπρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόσφατα την παραχώρηση επιπλέον χορηγίας, ύψους 100,000 ευρώ σε οργανώσεις που λειτουργούν καταφύγια αδέσποτων ζώων, με στόχο να βοηθηθούν τα καταφύγια να βελτιώσουν να προσαρμοστούν στη νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, με την οποία ρυθμίζονται πλέον οι βασικές προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι χώροι αυτοί, με στόχο πάντα την ευημερία των ζώων.

Σε μια άλλη εξέλιξη, έχουμε προωθήσει σημαντικές τροποποιήσεις στον βασικό Νόμο για την ευημερία των ζώων - το Νομοσχέδιο συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή- με τις οποίες αυξάνονται σημαντικά οι ποινές κακοποίησης και παραμέλησης ζώων - από 1.700 ευρώ σε 10.000 ευρώ, σε περίπτωση πρώτης καταδίκης, και από 3.400 ευρώ σε 20.000 ευρώ σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης. Με το Νομοσχέδιο αυτό θα απαγορεύεται πλέον η μόνιμη πρόσδεση σκύλων και ο μόνιμος περιορισμός τους σε ταράτσες και μπαλκόνια. Το νομοσχέδιο εισάγει επίσης την απαγόρευση δημιουργίας δελφιναρίων στην Κύπρο (χώροι όπου τα δελφίνια κρατούνται σε συνθήκες αιχμαλωσίας).    

Ένα άλλο σημαντικό νομοσχέδιο που έχουμε προωθήσει στη Βουλή αφορά τη ρύθμιση της πώλησης και κατοχής ζώων συντροφιάς, με το οποίο η Κύπρος καθίσταται μία από τις λίγες Ευρωπαϊκές χώρες που θα εφαρμόζει πλέον τη «θετική λίστα». Πρόκειται για τον κατάλογο με τα ζώα που θα επιτρέπεται να κατέχει κάποιος ως κατοικίδια, συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου άγριων ειδών.  Τέλος, ένα σφαιρικό νομοσχέδιο για τη  ρύθμιση της λειτουργίας των ζωολογικών κήπων, με στόχο πάντα την ευημερία των ζώων που κρατούνται στους χώρους αυτούς, βρίσκεται, στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και θα προωθηθεί σύντομα στη Βουλή.
 
Πέραν των πιο πάνω Νομοθετημάτων, έχουμε εφαρμόσει μια σειρά από εξειδικευμένα σχέδια, όπως το ετήσιο Σχέδιο στείρωσης αδέσποτων γάτων και το Σχέδιο δωρεάν σήμανσης σκύλων.
 
Τι περιλαμβάνει η νέα Στρατηγική για τη βιοποικιλότητα;
Ως Πολιτεία αλλά και ως κοινωνία, έχουμε την ηθική και συμβατική υποχρέωση να διαφυλάξουμε τη βιοποικιλότητα του τόπου μας. Αυτό απαιτεί πλέον η κοινωνία και αυτό πρέπει να γίνει για να διαφυλάξουμε τον φυσικό μας πλούτο και την ποιότητα ζωής των πολιτών μας. Τον στόχο αυτό, φιλοδοξεί να επιτύχει η «Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για τη Βιοποικιλότητα στην Κύπρο», που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσιάστηκαν στις αρχές του Ιούνη. Η Στρατηγική αυτή διαμορφώθηκε με τη συνδρομή δεκάδων ειδικών επιστημόνων, από την Κύπρο και το εξωτερικό, και περιλαμβάνει 86συγκεκριμένα μέτρα για τη διαχείριση των απειλών που αντιμετωπίζει η βιοποικιλότητα της Κύπρου, με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 28 εκ. ευρώ. 
 
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η υιοθέτηση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης, αποτελεί σταθμό για τη διατήρηση της φύσης στον τόπο μας, αφού η Κύπρος αποκτά για πρώτη φορά τη δική της Στρατηγική και συμπεριλαμβάνεται πλέον στις ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν στρατηγικές για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Αποκτήσαμε, συνεπώς, ένα σημαντικότατο εργαλείο για να διασφαλίσουμε την αειφόρο διαχείριση του μεγάλου βιολογικού πλούτου που διαθέτει η χώρα μας, η οποία έχει και το προνόμιο να φιλοξενεί είδη και οικοτόπους που εμφανίζονται αποκλειστικά στην επικράτειά της, αποτελώντας μοναδικά στοιχεία της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς.  
 
Πράσινη ανάπτυξη μετά την πανδημία
Το θέμα της πράσινης ανάκαμψης μετά την πανδημία είναι κάτι που απασχόλησε πρόσφατα το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πώς θα επιτευχθεί; 
Μετά την πανδημία του COVID-19 άρχισε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης η συζήτηση για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) στην ανάκαμψη της οικονομίας. Δηλαδή, η ανάκαμψη από την πανδημία τίθεται ως ευκαιρία για τον επανασχεδιασμό μιας βιώσιμης οικονομίας, που έχει στο επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κυκλική οικονομία, τη διατήρηση των φυσικών μας πόρων και της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
 
Στο πρόσφατο Συμβούλιο Περιβάλλοντος, υιοθετήσαμε ένα σημαντικό Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ, το «Next Generation EU», με στόχο να διασφαλιστεί ότι η ανάκαμψη θα είναι βιώσιμη και δίκαιη για όλα τα κράτη μέλη, μέσω της ενσωμάτωσής του Σχεδίου σε έναν ισχυρό, σύγχρονο και ανανεωμένο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.
 
Αυτή την περίοδο ετοιμάζουμε τους δικούς μας μηχανισμούς, μέσα από τους οποίους η Κύπρος θα υιοθετήσει τις αρχές της Πράσινης Συμφωνίας. Με δεδομένο ότι η Συμφωνία αποτελεί ουσιαστικά ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, στους μηχανισμούς αυτούς δεν μπορεί παρά να εμπλέκονται οριζόντια, όλες οι κρατικές υπηρεσίες.
 
Πώς εξελίσσεται ο σχεδιασμός για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα;
Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι εργασίες για υλοποίηση του Σχεδίου που παρουσιάσαμε πριν από ενάμισι χρόνο, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος. Στόχος μας είναι το Πάρκο να λειτουργήσει πριν το τέλος του 2022. Θέλουμε να παραδώσουμε στην κοινωνία ένα σύγχρονο Πάρκο, υψηλών προδιαγραφών, που να διαφυλάσσει την βιοποικιλότητα της περιοχής, στηρίζοντας παράλληλα τις γύρω κοινότητες.
 
Αυτή την περίοδο, βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες διεργασίες, όπως είναι η λεπτομερής διαμόρφωση των αρχιτεκτονικών και κατασκευαστικών σχεδίων για τις υποδομές που θα δημιουργηθούν για σκοπούς εξυπηρέτησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών, η μελέτη βελτίωσης του οδικού δικτύου, η διαμόρφωση κανόνων λειτουργίας του Πάρκου καθώς και η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση του Σχεδίου. Οι μελέτες και άλλες εργασίες που προανέφερα, θα ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2020, με εξαίρεση τη Μελέτη Οδοποιίας, που θα ολοκληρωθεί γύρω στον Απρίλιο του 2021. Άρα, με βάση τους σχεδιασμούς μας, στις αρχές του 2021 θα υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για δημοσίευση των πρώτων διαγωνισμών υλοποίησης των προνοιών του Σχεδίου. Συγκεκριμένα, θα αρχίσουν πρώτα τα έργα ανάπτυξης των υποδομών υπηρεσιών και αμέσως μετά η σταδιακή βελτίωση του οδικού δικτύου. Οι άλλες, μικρότερης κλίμακας και δαπάνης δράσεις, θα υλοποιούνται παράλληλα.
 
«Δεν με ενδιαφέρει η πρόσκαιρη προσωπική προβολή»
Είσαστε ένας εκ των υπουργών που κρατά χαμηλούς τόνους κάτι που κάποιοι θεωρούν ως μειονέκτημα, επικρίνοντάς σας για αθόρυβη πολιτική. Σας ενοχλεί αυτή η κριτική και πώς απαντάτε;
Αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιοι το θεωρούν ως μειονέκτημα και πρέπει να ομολογήσω ότι είναι μία συζήτηση που έχω συχνά και με τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο. Από τη μέχρι σήμερα πορεία μου στην πολιτική ζωή του τόπου μας, έχω αντιληφθεί ότι πολλές φορές ο καλύτερος τρόπος για να πετύχεις ουσιαστικές αλλαγές, είναι η συνέπεια και η μεθοδικότητα, μέσα από την επιστημονική προσέγγιση, καθώς και η ειλικρινής διαβούλευση με κάθε ενδιαφερόμενο. Πολλές φορές, το να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα για μια πολιτική που δεν έχει μελετηθεί και συζητηθεί επαρκώς με όλους τους εμπλεκόμενους και δεν έχει ωριμάσει, μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό. Για εμένα προσωπικά, έχει μεγαλύτερη σημασία να υλοποιούνται πολιτικές και έργα με γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας, παρά η πρόσκαιρη προσωπική προβολή.
 
Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σας στο Υπουργείο Γεωργίας;
Δε θα ξεχώριζα μια μόνο δύσκολη στιγμή, αλλά στιγμές, που έχουν να κάνουν με τον ανθρώπινο πόνο και την καταστροφή της φύσης. Τέτοιες στιγμές ήταν για παράδειγμα όταν συνάντησα αγρότες σε απόγνωση, μετά από θεομηνία που τους κατέστρεψε τη σοδειά και τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς. Όταν συναντήθηκα με τους κατοίκους της περιοχής του Δαλιού και είδα στα μάτια δασκάλων, γονέων και παιδιών την αγωνία αλλά και την απόγνωση από τα προβλήματα που δημιουργούν τα ασφαλτικά στην περιοχή. Όταν επισκέφτηκα καμένο δάσος μετά από πυρκαγιά. Τέτοιες στιγμές αποδεικνύουν πόσο αλληλένδετο είναι το περιβάλλον με τον άνθρωπο και πόσο σημαντικό είναι να βάζουμε την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος στο επίκεντρο της προσοχής και των πολιτικών μας.

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα