Εστίες μετάδοσης κορωνοϊού σε όλη την Κύπρο-Μάχη για να σπάσουν οι αλυσίδες

Ο χθεσινός πενταπλασιασμός των κρουσμάτων, σε σχέση με αυτά της Δευτέρας, προκάλεσε νέα μεγάλη ανησυχία για το μέγεθος της έξαρσης, που παρατηρείται στη χώρα μας και ανέβασε και πάλι το επίπεδο συναγερμού στις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Αυτό που προκάλεσε αναστάτωση, είναι ο εντοπισμός κρουσμάτων από τους τυχαίους ελέγχους και στις υπόλοιπες πόλεις πλην της Λεμεσού, που είναι το επίκεντρο της αναζωπύρωσης. Τρία κρούσματα εντοπίστηκαν στη Λευκωσία, τρία στη Λάρνακα και από ένα στην Πάφο και την Ελεύθερη Αμμόχωστο. Αυτό ενισχύει τις εκτιμήσεις, πως επεκτείνεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα και στις υπόλοιπες πόλεις και επαναφέρει το σενάριο για την επέκταση των μέτρων που λήφθηκαν στη Λεμεσό στην υπόλοιπη Κύπρο.

Οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Τα πρώτα τέσσερα εικοσιτετράωρα του Αυγούστου, καταγράφηκαν 66 κρούσματα, τα 55 εκ των οποίων αφορούν σε εγχώριες λοιμώξεις και τα 11 σε εισαγόμενα. Τα πλείστα εξ αυτών, αποτελούν επαφές κρουσμάτων στην Λεμεσό και τη Λάρνακα.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυξήθηκαν τα κρούσματα, 25 οι νέες λοιμώξεις-Οκτώ από τυχαίους ελέγχους σε όλη την Κύπρο

Εξαγγέλλονται χιλιάδες νέοι έλεγχοι
Πριν το επόμενο βήμα, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να έχει αποκρυσταλλωμένη εικόνα για την κατάσταση σε ολόκληρη την Κύπρο. Είναι γι’ αυτό το λόγο, που θα προχωρήσει στη διενέργεια άλλων 10 χιλιάδων ελέγχων σε όλες τις πόλεις. Οι πλείστοι θα είναι τυχαίοι και θα πραγματοποιηθούν σε πολυσύχναστους χώρους, όπως πολυκαταστήματα και παραλιακά μέτωπα. Οι έλεγχοι, θα είναι εντατικοί ώστε να εξαχθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα συμπεράσματα.

Στόχος είναι να αποκαλυφθεί με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται, η διασπορά του ιού στην κοινότητα και αναλόγως να καθοριστεί η συνέχεια, είτε με στοχευμένα, είτε με οριζόντια μέτρα. Παράλληλα, γίνεται ανάλυση των στοιχείων που συλλέχθηκαν από τους περίπου τέσσερις χιλιάδες τυχαίους ελέγχους, προκειμένου να εξαχθούν στατιστικά συμπεράσματα. Το δείγμα, δεν θεωρείται αρκετά αντιπροσωπευτικό, αφού στους ελέγχους που διενεργήθηκαν έλαβαν μέρος επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες αλυσίδες μετάδοσης σε όλη την Κύπρο

Θέλουν να σπάσουν τις αλυσίδες μετάδοσης
Πλέον όλες οι δυνάμεις, έχουν επικεντρωθεί στην προσπάθεια για να σπάσουν οι αλυσίδες που μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα και να μπει φρένο στην εγχώρια μετάδοση. Σε αυτή την επιχείρηση, κομβικό ρόλο διαδραματίζει η ομάδα ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας, που προσπαθεί να συνθέσει το χάρτη των κρουσμάτων και να βρει την μεταξύ τους, επιδημιολογική συσχέτιση. Ένα έργο πολύπλοκο, καθώς έχει αποδειχθεί πως οι πηγές που πυροδότησαν την έξαρση είναι πολλαπλές.

Κάποιες αλυσίδες, πάντως, άρχισαν να προσλαμβάνουν διαστάσεις και να διακλαδώνονται μεταξύ τους, γεγονός πολύ ανησυχητικό. Παράδειγμα το cluster της γυναίκας που ήρθε από τις ΗΠΑ στη Λάρνακα, που απαριθμεί πλέον δεκαοκτώ άτομα, με παρακλάδια στη Λεμεσό. Ταυτόχρονα, εντοπίστηκαν και άλλες «ορφανές» εστίες, που καταδεικνύουν πως υπάρχουν και άλλα αδιάγνωστα κρούσματα στην κοινότητα.

Το Υπουργείο Υγείας, συνεχίζει διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως το κλειδί για τον έλεγχο της κατάστασης είναι η συμμόρφωση του κόσμου, που καλείται από τη μία να τηρεί τα μέτρα ευλαβικά και από την άλλη να αυτοπεριορίζεται και να επικοινωνεί αμέσως με τον προσωπικό του ιατρό εάν παρουσιάσει συμπτώματα κορωνοϊού.
 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας