Παρασκευή 27 Νοε, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Εστίες μετάδοσης κορωνοϊού σε όλη την Κύπρο-Μάχη για να σπάσουν οι αλυσίδες

  05/08/2020 06:06
Εστίες μετάδοσης κορωνοϊού σε όλη την Κύπρο-Μάχη για να σπάσουν οι αλυσίδες

Εστίες μετάδοσης κορωνοϊού σε όλη την Κύπρο-Μάχη για να σπάσουν οι αλυσίδες

  05/08/2020 06:06
Ο χθεσινός πενταπλασιασμός των κρουσμάτων, σε σχέση με αυτά της Δευτέρας, προκάλεσε νέα μεγάλη ανησυχία για το μέγεθος της έξαρσης, που παρατηρείται στη χώρα μας και ανέβασε και πάλι το επίπεδο συναγερμού στις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Αυτό που προκάλεσε αναστάτωση, είναι ο εντοπισμός κρουσμάτων από τους τυχαίους ελέγχους και στις υπόλοιπες πόλεις πλην της Λεμεσού, που είναι το επίκεντρο της αναζωπύρωσης. Τρία κρούσματα εντοπίστηκαν στη Λευκωσία, τρία στη Λάρνακα και από ένα στην Πάφο και την Ελεύθερη Αμμόχωστο. Αυτό ενισχύει τις εκτιμήσεις, πως επεκτείνεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα και στις υπόλοιπες πόλεις και επαναφέρει το σενάριο για την επέκταση των μέτρων που λήφθηκαν στη Λεμεσό στην υπόλοιπη Κύπρο.

Οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Τα πρώτα τέσσερα εικοσιτετράωρα του Αυγούστου, καταγράφηκαν 66 κρούσματα, τα 55 εκ των οποίων αφορούν σε εγχώριες λοιμώξεις και τα 11 σε εισαγόμενα. Τα πλείστα εξ αυτών, αποτελούν επαφές κρουσμάτων στην Λεμεσό και τη Λάρνακα.  
 

Εξαγγέλλονται χιλιάδες νέοι έλεγχοι
Πριν το επόμενο βήμα, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να έχει αποκρυσταλλωμένη εικόνα για την κατάσταση σε ολόκληρη την Κύπρο. Είναι γι’ αυτό το λόγο, που θα προχωρήσει στη διενέργεια άλλων 10 χιλιάδων ελέγχων σε όλες τις πόλεις. Οι πλείστοι θα είναι τυχαίοι και θα πραγματοποιηθούν σε πολυσύχναστους χώρους, όπως πολυκαταστήματα και παραλιακά μέτωπα. Οι έλεγχοι, θα είναι εντατικοί ώστε να εξαχθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα συμπεράσματα.

Στόχος είναι να αποκαλυφθεί με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται, η διασπορά του ιού στην κοινότητα και αναλόγως να καθοριστεί η συνέχεια, είτε με στοχευμένα, είτε με οριζόντια μέτρα. Παράλληλα, γίνεται ανάλυση των στοιχείων που συλλέχθηκαν από τους περίπου τέσσερις χιλιάδες τυχαίους ελέγχους, προκειμένου να εξαχθούν στατιστικά συμπεράσματα. Το δείγμα, δεν θεωρείται αρκετά αντιπροσωπευτικό, αφού στους ελέγχους που διενεργήθηκαν έλαβαν μέρος επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
 

Θέλουν να σπάσουν τις αλυσίδες μετάδοσης
Πλέον όλες οι δυνάμεις, έχουν επικεντρωθεί στην προσπάθεια για να σπάσουν οι αλυσίδες που μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα και να μπει φρένο στην εγχώρια μετάδοση. Σε αυτή την επιχείρηση, κομβικό ρόλο διαδραματίζει η ομάδα ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας, που προσπαθεί να συνθέσει το χάρτη των κρουσμάτων και να βρει την μεταξύ τους, επιδημιολογική συσχέτιση. Ένα έργο πολύπλοκο, καθώς έχει αποδειχθεί πως οι πηγές που πυροδότησαν την έξαρση είναι πολλαπλές.

Κάποιες αλυσίδες, πάντως, άρχισαν να προσλαμβάνουν διαστάσεις και να διακλαδώνονται μεταξύ τους, γεγονός πολύ ανησυχητικό. Παράδειγμα το cluster της γυναίκας που ήρθε από τις ΗΠΑ στη Λάρνακα, που απαριθμεί πλέον δεκαοκτώ άτομα, με παρακλάδια στη Λεμεσό. Ταυτόχρονα, εντοπίστηκαν και άλλες «ορφανές» εστίες, που καταδεικνύουν πως υπάρχουν και άλλα αδιάγνωστα κρούσματα στην κοινότητα.

Το Υπουργείο Υγείας, συνεχίζει διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως το κλειδί για τον έλεγχο της κατάστασης είναι η συμμόρφωση του κόσμου, που καλείται από τη μία να τηρεί τα μέτρα ευλαβικά και από την άλλη να αυτοπεριορίζεται και να επικοινωνεί αμέσως με τον προσωπικό του ιατρό εάν παρουσιάσει συμπτώματα κορωνοϊού.
 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας