Φόβοι για έξαρση σε όλη την Κύπρο-Τα άτομα κλειδιά και το ανολοκλήρωτο παζλ

Oι φόβοι για έξαρση κρουσμάτων σε ολόκληρη την Κύπρο, αντίστοιχη της Λεμεσού, είναι πλέον ορατοί. Τα αυξανόμενα κρούσματα ως αποτέλεσμα των πολλαπλών εστιών και της διασποράς στην κοινότητα, καταδεικνύουν πως ουδείς, πρέπει να υποτιμά αυτό το ενδεχόμενο. Η πιο μεγάλη ανησυχία είναι να βρεθεί η χώρα μπροστά σε ένα μεγαλύτερο από το προηγούμενο, κύμα πανδημίας και είναι αυτό που προσπαθούν να προλάβουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες.

Είναι αυτές οι ανησυχίες, που έφεραν στο τραπέζι της συζήτησης το ενδεχόμενο της λήψης οριζόντιων μέτρων, σε ολόκληρη τη χώρα. Μέτρων που θα προσομοιάζουν με αυτά που τέθηκαν σε εφαρμογή στη Λεμεσό το προηγούμενο Σάββατο και στην ουσία μας παίρνουν μια φάση πίσω. Πλέον δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο, με αυτό του μερικού lockdown, να αποτελεί την ύστατη λύση.

Οι συσκέψεις στο Υπουργείο Υγείας, ανάμεσα στα αρμόδια για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, τμήματα και τη Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα, είναι αλλεπάλληλες. Είναι θέμα ωρών, να αποφασιστεί ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί, τον οποίο θα δείξουν από τη μία οι τυχαίες εργαστηριακές εξετάσεις και από την άλλη η ιχνηλάτηση επαφών, που θα αποκαλύψουν το μέγεθος της διασποράς στην κοινότητα.

«Υπάρχει μία συνεχής συζήτηση και προσπάθεια του τμήματος επιδημιολογικής επιτήρησης, του Υπουργείου Υγείας, της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε να παρακολουθούμε δυναμικά και να αναλύουμε τα δεδομένα που έχουμε. Από κει και πέρα ανάλογα με την κατάσταση που βρισκόμαστε σε κάθε φάση, στόχος μας είναι να βρίσκουμε έγκαιρα τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να ελέγξουμε την αναζωπύρωση. Το σημαντικότερο είναι όταν έχουμε ένα επιδημικό κύμα η κορύφωσή του να μη είναι μεγάλη, να μπορούμε δηλαδή να ελέγξουμε τις εξάρσεις», σημείωσε μιλώντας στον REPORTER η Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ζωή-Δωροθέα Πανά.

Οι επιστήμονες, έχουν στοιχεία πως η διασπορά στην κοινότητα δεν αφορά μόνο στη Λεμεσό, αλλά και σε άλλες Επαρχίες, όπως η Λάρνακα και η Λευκωσία.

«Μας ανησυχεί όλη η χώρα. Παρατηρείται μία αναζωπύρωση και εγχώρια μετάδοση της νόσου εντός της κοινότητας. Εάν αυτό το πράγμα θα κορυφωθεί ή θα ελεγχθεί εξαρτάται, από την τήρηση των μέτρων. Η ουσία είναι τι κάνουμε για να ελέγξουμε αυτή τη φάση. Η έγκαιρη παρέμβαση και η καθολική συμμετοχή σε αυτήν την προσπάθεια, θα καθορίσουν την εικόνα το επόμενο διάστημα. Θα είναι ένα δεύτερο μεγάλο κύμα ή μία μικρή έξαρση που θα την ελέγξουμε; Είναι ένα ερώτημα που θα μείνει αναπάντητο, μέχρι να δούμε, πώς θα ανταποκριθεί πρακτικά ο κόσμος» τόνισε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας.
 
Η υπηρεσία πάντως που έχει πάρει φωτιά, είναι αυτή που ασχολείται με την ιχνηλάτηση επαφών, που προσπαθεί να συνθέσει το παζλ των κρουσμάτων και να εντοπίσει ενδεχόμενη επιδημιολογική μεταξύ τους. Ένα παζλ, ανολοκλήρωτο... Το μέχρι στιγμής συμπέρασμα είναι πως οι εστίες είναι πολλές, κυρίως στη Λεμεσό και προκλήθηκαν από πολλές πηγές. Αυτό που προβληματίζει είναι πως για αρκετά από τα λεγόμενα ορφανά κρούσματα, δεν εντοπίστηκε ακόμη επιδημιολογική συσχέτιση, δεν βρέθηκε δηλαδή το άτομο που τα μόλυνε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συναγερμός σε φυλάκιο στη Λευκωσία-Θετικός εθνοφρουρός, σε καραντίνα στρατιώτες

Τα άτομα κλειδιά
Η τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο για αντιμετώπιση της κατάστασης, με τους ειδικούς να διαμηνύουν πως το επόμενο διάστημα είναι πολύ κρίσιμο για τη μάχη που δίνει η χώρα μας ,με την πανδημία.

«Είναι απόλυτα λογικό και αναμενόμενο, κυρίως επειδή είναι περίοδος διακοπών και επειδή ο κόσμος έχει κουραστεί και οικονομικά και κοινωνικά από το προηγούμενο οριζόντιο lockdown, να υπάρχουν αντιδράσεις και χαλάρωση. Όμως, είδαμε από την άλλη πως ο εφησυχασμός είναι ο χειρότερος εχθρός. Κάποια στιγμή και αυτό πρέπει να το αντιληφθεί ο κόσμος, θα έχουμε παγκόσμια ύφεση και πιστεύουμε ότι το επόμενο καλοκαίρι θα μπορέσουμε να κάνουμε και πάρτι και διακοπές, όπως τις επιθυμούμε.
 
Αυτό όμως το καλοκαίρι, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια υγειονομική κρίση. Η θερμή μας έκκληση είναι αυτό το καλοκαίρι να προσπαθήσουμε όλοι να πάρουμε μέτρα. Δεν είναι μόνο τα μέτρα που θα λάβει το κράτος. Το κράτος είμαστε εμείς. Δε μπορεί το κράτος να είναι μόνο τιμωρός και να περιμένουμε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η πρόκληση για το επόμενο διάστημα που είναι πολύ κρίσιμο για τη χώρα μας, είναι να καταλάβει ο καθένας από εμάς, πως θα πρέπει να κάνει υπομονή και να επιδείξει υπευθυνότητα», υπέδειξε η κ. Πανά.

Οι πιο δραματικές εκκλήσεις, όμως, έχουν αποδέκτες τους νέους, που θεωρείται πως αποτελούν τα άτομα-κλειδιά, για να μπει φρένο στην έξαρση που παρατηρείται.

«Στην Κύπρο αλλά και σε άλλες χώρες, τα στοιχεία δείχνουν πως η μέση ηλικία των ατόμων που έχουν προσβληθεί την τελευταία περίοδο, είναι πολύ χαμηλότερη από την πρώτη φάση. Αυτό μας δείχνει πως τα νεαρότερα άτομα, έχουν μια συμπεριφορά που αυξάνει τον κίνδυνο να μολυνθούν τα ίδια και να μολύνουν και τους γύρω τους. Αυτό μπορεί να τους καταστήσει πηγές μόλυνσης ευπαθών ατόμων και υπερηλίκων. Δεν πρέπει να θρηνήσουμε άτομα και πρέπει να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ελεγχόμενα την κατάσταση, για να μην επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας. Η έκκλησή μας προς τους νέους είναι να διασκεδάζουν στα πλαίσια που υποδεικνύουν τα πρωτόκολλα. Το κλειδί για αυτή τη φάση είναι οι πολίτες να υιοθετήσουν με ευλάβεια τη απλά μέτρα ατομικής προστασίας, σωματικής αποστασιοποίησης και αυτό του αυτοπεριορισμού/καραντίνας», κατέληξε η κ. Πανά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα