Σε τεντωμένο σχοινί η έξαρση κρουσμάτων-Τα πιθανά οριζόντια μέτρα και τα σενάρια

Στο πιο κρίσιμο σημείο έχει φτάσει η κατάσταση με την αύξηση των κρουσμάτων, με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, να έχουν τεθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, προκειμένου τουλάχιστον να καταφέρουν να αποτρέψουν μια γενικευμένη έξαρση, όπως αυτή που βιώνει η Λεμεσός. Είναι οφθαλμοφανές πως στη Λεμεσό η κατάσταση τείνει να ξεφύγει, με όλα τα ενδεχόμενα να βρίσκονται πλέον στο τραπέζι και να μην αποκλείεται η λήψη νέων έκτακτων μέτρων παγκύπριας κλίμακας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτοξεύθηκαν τα κρούσματα, εκπέμπουν SOS οι αριθμοί-Σχεδόν 100 σε μια εβδομάδα

Οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας, ως προς την κατάσταση που δημιουργείται στη χώρα μας. Αρκεί να αναφερθεί πως την εβδομάδα 20-26 Ιουλίου, καταγράφηκαν 19 κρούσματα με αυτά σχεδόν να πενταπλασιάζονται την επόμενη. Την εβδομάδα 27 Ιουλίου με 2 Αυγούστου, ανακοινώθηκαν 92 κρούσματα. Πάνω από 50, περισσότερα από τα μισά δηλαδή, εντοπίστηκαν στη Λεμεσό.  

Οι ειδικοί με αλλεπάλληλες συσκέψεις, συζητούν διάφορα σενάρια, που όλα περιλαμβάνουν τη λήψη άμεσων μέτρων, με σκοπό την αναχαίτιση της κατάστασης. Ανάμεσα σε αυτά είναι ο καθορισμός μέτρων, που θα περιορίζει τον αριθμό των ατόμων σε συναθροίσεις, αφού διαπιστώθηκε ότι σε μεγάλες συνάξεις υπήρξε διασπορά. Δεν αποκλείεται, μάλιστα τα μέτρα που θα ληφθούν να παραπέμπουν στην προηγούμενη φάση των περιοριστικών μέτρων.
 
Όπως ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, του Υπουργείου Υγείας και ειδικός στον έλεγχο λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης, τα ενδεχόμενα νέα μέτρα, πιθανόν να αφορούν σε ολόκληρη την Κύπρο.

«Δεν αποφασίσαμε νέα μέτρα, αλλά σίγουρα συζητήθηκε το να τεθούν νέα μέτρα και σε επίπεδο Λεμεσού και σε επίπεδο όλης της Κύπρου. Περιμένουμε να δούμε την πορεία των περιστατικών. Λόγω των χαρακτηριστικών της χώρας μας, μπορεί να βλέπουμε αναζωπύρωση στη Λεμεσό, αλλά θεωρούμε πως το πρόβλημα είναι σε επίπεδο Κύπρου. Αν δεν είναι σήμερα, θα είναι τις επόμενες μέρες στην υπόλοιπη Κύπρο. Το καλό σενάριο, είναι όντως να ελεχθεί η αναζωπύρωση και να δούμε μείωση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχουμε ένα συνδυασμό στοχευμένων μέτρων, όπως αυτά που ξεκινήσαμε την περασμένη εβδομάδα και μπορεί να ληφθούν και οριζόντια μέτρα που να μοιάζουν με μια μετάβασή μας, σε μια φάση πίσω».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγαλώνει η αλυσίδα της Λάρνακας-Σε περιορισμό 50 συμμετέχοντες σε κοσμικό πάρτι
 
Ξέφυγε η αλυσίδα της Λάρνακας 
Μεγάλος είναι ο πονοκέφαλος και για τη μεγαλύτερη αλυσίδα της Κύπρου αυτή της Λάρνακας, που απαριθμεί μέχρι στιγμής 15 άτομα, με πολλές δεκάδες άλλα να βρίσκονται υπό περιορισμό. Ο λόγος που είναι τόσο μεγάλη η ανησυχία, είναι ότι μέχρι να εντοπιστεί το κρούσμα από τις ΗΠΑ, που έσπασε την καραντίνα και μετέβη σε πολλές περιοχές της Κύπρου, έλαβαν χώρα δύο πάρτι με δεκάδες άτομα, στα οποία υπήρχαν κρούσματα που διαγνώστηκαν μετά. Η αλυσίδα κατέγραψε χτες και τα πρώτα, εκτός Λάρνακας κρούσματα, αφού εντοπίστηκαν τρία κρούσματα που συνδέονται επιδημιολογικά με αυτήν, στους τυχαίους ελέγχους στη Λεμεσό.

Η κατάσταση μερικής καραντίνας, στην οποία έχει τεθεί εδώ και τρία εικοσιτετράωρα η Λεμεσός είναι αυτό που θα συμβεί και στις υπόλοιπες περιοχές, εάν παρουσιαστεί ξαφνική έξαρση κρουσμάτων. Ήδη και οι Αρχές στη Λάρνακα, όπου δημιουργήθηκε μεγάλη αλυσίδα μετάδοσης, με δεκάδες άτομα να τελούν υπό αυτοπεριορισμό, επεξεργάζονται σενάρια σε περίπτωση έξαρσης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλα έντεκα κρούσματα, αυξάνονται οι αλυσίδες-Πώς εντοπίστηκαν οι 26 ασθενείς

Η πιο μεγάλη ανησυχία
Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα και προκαλεί την πιο μεγάλη ανησυχία είναι πως αυξάνονται οι εστίες στη Λεμεσό, κάνοντας τη διαδικασία ιχνηλάτησης, ακόμη πιο δύσκολη. Οι πηγές που πυροδότησαν την έξαρση δεν έχουν εντοπιστεί, αν και όλα δείχνουν άτομα που ήρθαν από το εξωτερικό και τα κρούσματα απειθαρχίας. Ακόμη, δε, δεν ξεκαθάρισε εάν υπάρχει επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ των πολλών αλυσίδων μετάδοσης. Σε αυτοπεριορισμό, εν τω μεταξύ, μόνο στη Λεμεσό, βρίσκονται εκατοντάδες άτομα, επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Χτες εντοπίστηκαν και έξι κρούσματα, που ήταν πραγματικά τυχαία, κάτι που μεγαλώνει τους φόβους πως υπάρχουν και άλλα αδιάγνωστα στην κοινότητα, τα οποία ενδεχομένως να μην έχουν συμπτώματα.

«Οι τυχαίοι που βρίσκονται είναι αναμενόμενοι επειδή έχουμε αλυσίδες, που φαίνεται να έρχονται από άτομα που έσπασαν την απομόνωση. Οπόταν αυτά που εντοπίζουμε τώρα είναι αποτέλεσμα στενής επαφής των προηγούμενων δύο εβδομάδων. Αναμέναμε κάποια περιστατικά, το θέμα είναι μέσα από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους,  να έχουμε μια εκτίμηση της κατάστασης. Επειδή υπήρξε αύξηση, γι αυτό μπήκαν τα μέτρα το Σάββατο, για να προληφθεί περαιτέρω μετάδοση. Πρέπει να ξέρει ο κόσμος πως το αποτέλεσμα των μέτρων δεν θα φανεί άμεσα, αλλά θα χρειαστούν μία με δύο εβδομάδες», σημείωσε ο κ. Τσιούτης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υποβαθμίζεται στην κατηγορία Β η Ελλάδα-Τεστ για όλους τους ταξιδιώτες

Πολλά τα μέτωπα
Τα μέτωπα είναι πλέον πολλά και όλες οι δυνάμεις επικεντρώνονται, στον περιορισμό τους. Από τη μία η προσπάθεια είναι να εξαλειφθεί η εγχώρια μετάδοση και από την άλλη να μειωθεί ο κίνδυνος από τα εισαγόμενα κρούσματα. Μάλιστα, ο εντοπισμός χτες 5 κρουσμάτων από την Ελλάδα (1 Αθήνα, 3 Θεσσαλονίκη, 1 Μύκονο), οδήγησε στην απόφαση για υποβιβασμό της στην Κατηγορία Β την ερχόμενη Πέμπτη. 
 
Σημειώνεται πως οι Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειάς τους και οι νόμιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία, έχουν την επιλογή να πραγματοποιήσουν τη μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Με ανακοίνωσή του, μάλιστα το Υπουργείο Υγείας, διευκρινίζει πως αυτοί που αναχώρησαν από την Κύπρο προς Ελλάδα μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2020 (περιλαμβανομένης) και προγραμματίζουν την επιστροφή τους μετά τις 6 Αυγούστου 2020, οπότε και θα ισχύσει η νέα ρύθμιση, θα μπορούν να υποβληθούν σε εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξή τους, χωρίς να επιβαρυνθούν με το κόστος. Οι υπόλοιποι θα επιβαρύνονται. 
 
Όλοι οι επιβάτες,που δεν είναι Κύπριοι υπήκοοι και δεν μένουν μόνιμα Κύπρο, απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο κατά τις τελευταίες τουλάχιστον 72 ώρες προ της αναχώρησης και να έχουν πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό, όπως ισχύει για όλους τους ταξιδιώτες από χώρες της Κατηγορίας Β.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφθασαν τα 75 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα-Άλλοι δύο θάνατοι
 
Στις εννέα εν τω μεταξύ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο αεροδρόμιο Λάρνακας σύσκεψη υπό τον υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, στην παρουσία του Αρχηγού Αστυνομίας, προκειμένου να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα και να μην παρατηρηθούν οι ίδιες εικόνες συνωστισμού με το Σαββατοκυρίακο.

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα