Πήγε να δικαιολογήσει το χάος στο αεροδρόμιο και προκάλεσε αλαλούμ ο Καρούσος

Τον ισχυρισμό πως οι μάσκες υποκαθιστούν τις αποστάσεις στα αεροδρόμια διατύπωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ.
 
Ερωτηθείς σε σχέση με τις εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και δείχνουν επιβάτες στοιβαγμένους σαν σαρδέλες σε χώρους του αεροδρομίου Λάρνακας, ο κ. Καρούσος ανέφερε πως «μέσα στα αεροδρόμια το κύριο και σημαντικό θέμα είναι η χρήση μάσκας. Και είμαστε από τα λίγα αεροδρόμια στον κόσμο που έχουμε καταστήσει υποχρεωτική την χρήση μάσκας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες χάους στο αεροδρόμιο, χωρίς μέτρα και εποπτικές Αρχές
 
Ο Υπουργός πρόσθεσε πως «στο πρωτόκολλο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας, που είναι και η βάση όλων των πρωτοκόλλων που ακολουθούνται στην Ε.Ε., είναι ξεκάθαρο ότι στα αεροπλάνα και στα αεροδρόμια και εκεί όπου δεν μπορεί να τηρούνται οι αποστάσεις, πρέπει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Στα αεροδρόμια, εκεί όπου μπορούν να τηρούνται οι αποστάσεις, δεν χρειάζεται να τηρείται η χρήση μάσκας. Επομένως εμείς είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά και γι’ αυτό έχουμε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στο αεροδρόμιο».
 
Ακολούθως ο κ. Καρούσος υποστήριξε πως οι ειδικοί λένε ξεκάθαρα ότι «στα αεροδρόμια ή και στα αεροπλάνα (στα αεροπλάνα να υπενθυμίσω ότι ταξιδεύει ο κόσμος και κάθεται ο ένας δίπλα από τον άλλο σε όλο το ταξίδι) η χρήση μάσκας ουσιαστικά αντικαθιστά το θέμα των αποστάσεων».

Ο Γιάννης Καρούσος διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί αυτά που αναρτούνται στο διαδίκτυο, καθώς και το τι γίνεται και σε άλλα αεροδρόμια του κόσμου. «Το θέμα του συνωστισμού κάποιες ώρες υπάρχει σε όλα τα αεροδρόμια», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι γι’ αυτό έχουμε υποχρεωτική χρήση μάσκας «ακριβώς γιατί κάποιες ώρες ίσως να μην μπορούν να τηρηθούν σε κάποια σημεία του αεροδρομίου οι αποστάσεις».
 
Ερωτηθείς αν αυτός ο συνωστισμός που είδαμε είναι εντάξει εφόσον φορούν μάσκες, ο κ. Καρούσος απάντησε πως «εάν φορεί μάσκα ο επισκέπτης στο αεροδρόμιο και γι’ αυτό τον λόγο είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στην Κύπρο». «Όταν χρησιμοποιείται η μάσκα δεν υπάρχει πρόβλημα», επανέλαβε.
               
Όπως είπε, επισκέφθηκε το αεροδρόμιο και παρατήρησε τι γινόταν και πρέπει να έχουμε και λίγη προσωπική υπευθυνότητα. «Όταν βλέπουμε ότι υπάρχει ένας διάδρομος 400 μέτρων και είναι ελεύθερος, δεν χρειάζεται ο ένας να προχωρά και να συνωστίζεται με τον άλλο, ενώ υπάρχει χώρος διαθέσιμος για να κρατήσει τις αποστάσεις που πρέπει. Γι’ αυτό κι έχουμε ζητήσει από τη διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου πρώτα απ’ όλα να ενισχύσει σημαντικά το προσωπικό ασφαλείας που έχει. Έχω μιλήσει και με την Υπουργό Δικαιοσύνης και με τον Αρχηγό Αστυνομίας για να αυξήσουμε τους αστυνομικούς στον διαβατηριακό έλεγχο, για να υπάρχει μια πιο καλή ροή, γιατί τα κιόσκια travel express πλέον δεν λειτουργούν».
 
Πρόσθεσε πως το πρόβλημα διαπιστώνεται κάποιες ώρες μόνο. Ο Υπουργός είπε ότι έδωσε οδηγίες ότι δεν θα γίνεται καμία αποβίβαση από τα αεροπλάνα, εάν δεν υπάρχει έγκριση ότι είναι εντάξει να προχωρήσουν οι επιβάτες από πλευράς κοινωνικών αποστάσεων. Κάθε μέρα γίνονται βελτιωτικές κινήσεις, τόνισε.
 

Σημειώνεται, πάντως, ότι για το Υπουργείο Υγείας, η χρήση μάσκας θεωρείται συμπληρωματικό μέτρο και δεν αντικαθιστά τις αποστάσεις, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για την σιγουριά με την οποία ο Υπουργός Μεταφορών δήλωσε πως ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόβλημα εάν, σε περίπτωση συνωστισμού, οι κολλημένοι ο ένας πάνω στον άλλο επιβάτες φέρουν μάσκα. Τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας τονίζουν κατ’ επανάληψη ότι είναι απαραίτητη η τήρηση των αποστάσεων.  
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας