Φόβοι για μεγαλύτερη έξαρση της πανδημίας-Μάχη με το χρόνο και τους ασυνείδητους

Η έντονη ανησυχία έγινε πλέον αναστάτωση για την αύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο, στην οποία από τα μεσάνυχτα τέθηκαν σε ισχύ νέα μέτρα, σε μια προσπάθεια να επανέλθει η καλή επιδημιολογική εικόνα. Η πιο μεγάλη έγνοια, αφορά στη Λεμεσό που κτυπήθηκε αλύπητα, ωστόσο αλυσίδες μετάδοσης που προκαλούν μεγάλο προβληματισμό, δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες τόσο στη Λευκωσία όσο και τη Λάρνακα.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα, άλλα 25-Δεκαπέντε άτομα έσπασαν την καραντίνα

Είναι φανερό μέσα από την πορεία του κορωνοϊού για ολόκληρο το μήνα Ιούλιο, πως η Κύπρος, βρίσκεται προ των πυλών ενός νέου κύματος πανδημίας. Τον Ιούλιο εντοπίστηκαν 121 κρούσματα (σ.σ συμπεριλαμβάνονται και τα πέντε που ανακοινώθηκαν το πρωί της 1/8/2020). Εξ αυτών τα 82  αποτελούν εγχώριες μεταδόσεις. 65 κρούσματα, περισσότερα από τα μισά, δηλαδή, εντοπίστηκαν στη Λεμεσό, στην οποία τέθηκαν σήμερα ειδικά μέτρα.
 
Την ίδια ώρα Λάρνακα και Λευκωσία, καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες χαμηλό μεν, σταθερά αυξανόμενο δε αριθμό κρουσμάτων. Δημιουργήθηκαν μάλιστα δύο πολυμελείς αλυσίδες μετάδοσής. Στη Λευκωσία ζευγάρι από την Ολλανδία δημιούργησε αλυσίδα, έξι ατόμων που αφορούν σε μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος των πρώτων κρουσμάτων.
 
Παράλληλα στη Λάρνακα κρούσμα που έφτασε από τις ΗΠΑ, προσέβαλε άλλα πέντε άτομα που ανακοινώθηκαν χθες, 31 Ιουλίου. Σε αυτή τη αλυσίδα βρίσκονται υπό περιορισμό, δεκάδες άτομα. Ανησυχία υπάρχει ωστόσο και για τον εντοπισμό θετικού κρούσματος σε ξενοδοχείο της πόλης. Ως θετική διαγνώστηκε καθαρίστρια, η οποία θεωρείται μάλιστα ως ορφανό κρούσμα.
 
Μια μεγάλη μερίδα θετικών κρουσμάτων, επέδειξαν ασύγγνωστη αμέλεια, αφού δεν παρέμειναν υπό περιορισμό, ως όφειλαν και συνέβαλαν στην μεγάλη διασπορά.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς οι λίγοι τίναξαν στον αέρα τις θυσίες των πολλών-Οι 24 πράξεις ανευθυνότητας
 
Το κλειδί για την ανατροπή
Κλειδί για την ανατροπή της κακής εικόνας, θεωρείται από τους ειδικούς, η ευλαβική τήρηση των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ.

Οι πολίτες πρέπει από σήμερα υποχρεωτικά να φορούν μάσκα όταν επισκέπτονται εμπορικά κέντρα, τράπεζες, υπεραγορές, φούρνους, νοσηλευτήρια, εκκλησίες και γενικά όπου υπάρχει πολυκοσμία. Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε παιδιά άνω των έξι ετών. Σε περίπτωση που η Αστυνομία, μάλιστα, τσακώσει κάποιον σε τέτοιο χώρο χωρίς μάσκα, τότε το πρόστιμο βαραίνει τον ίδιο και είναι 300 ευρώ.

Tα απανωτά κρούσματα ανάμεσα σε Κύπριους που επέστρεψαν από διακοπές και επαναπατρισθέντες, που έγιναν μάλιστα η αιτία για να δημιουργηθούν αλυσίδες μετάδοσης, θέλει να προλάβει το Υπουργείο Υγείας, που από σήμερα πολλαπλασιάζει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα αεροδρόμια (από 600 σε 1000), με έμφαση τους Κύπριους που επιστρέφουν από ταξίδια αναψυχής. Ήδη εντοπίστηκαν δύο κρούσματα από τη Σαντορίνη και κρούσματα ανάμεσα σε επαναπατρισθέντες από τη Βρετανία.
 
Σήμερα εν τω μεταξύ, μεγαλώνει η αγωνία στις πύλες εισόδου αφού εντάσσεται στην κατηγορία Β η Βρετανία. Οι επιβάτες που προέρχονται από αυτήν, πρέπει να προσκομίζουν τεστ κορωνοϊού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε αυτούς τους χώρους είναι υποχρεωτική η μάσκα-Στη λίστα και ο δημόσιος τομέας
 
Σαρωτικοί έλεγχοι
Μεγάλο βάρος στην τήρηση των μέτρων, καλείται να σηκώσει η Αστυνομία που επιφορτίζεται και με τον λεγόμενο έλεγχο συμμόρφωσης, ατόμων που οφείλουν να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό. Πλέον, θα γίνεται καθημερινός έλεγχος σε αυτά τα άτομα, τα οποία θα βρίσκονται αντιμέτωπα με τη δικαιοσύνη, εάν διαπιστωθεί ότι γίνονται η αιτία για τη διασπορά του κορωνοϊού.

«Οι οδηγίες για μηδενική ανοχή, είναι ρητές», τόνισε ευφραντικά ο υπουργός Υγείας, όταν ανακοίνωσε το μέτρο εντατικοποίησης των ελέγχων σε επιχειρήσεις, χώρους εστίασης και υποστατικά όπου υπάρχει πολυκοσμία. Οι έρευνες σε αυτούς τους χώρους, που δύνανται να μετατραπούν σε εστίες μεγάλης διασποράς, θα είναι πλέον σαρωτικοί.

Όλες οι δυνάμεις στη Λεμεσό
Επίκεντρο των μέτρων είναι, ωστόσο η Λεμεσός στην οποία δεν αποκλείονται νέα έκτακτα ειδικά μέτρα, εάν συνεχίσουν την ίδια πορεία τα κρούσματα. To πιο ανησυχητικό είναι πως δεν έχει βρεθεί επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ των ορφανών κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στην πόλη, κάτι που δεικνύει πως υπάρχουν και άλλα αδιάγνωστα στην κοινότητα.

Σε ολόκληρη την Επαρχία Λεμεσού από τα μεσάνυχτα και για τρεις εβδομάδες, επανέρχεται το μέτρο του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων των 10 ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις. Επανήλθε ακόμη το μέτρο του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων στα υποστατικά εστίασης σε 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων. Στις εκκλησίες, εξάλλου καθορίζεται η παρουσία ατόμων στη βάση των τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με το πρωτόκολλο, η οποία ανεξαρτήτως αυτού δεν θα υπερβαίνει τα 75 άτομα. Τέλος, επαναφέρεται ο περιορισμός της πληρότητας στο 50% στα λεωφορεία.

Έκτακτα μέτρα έλαβε όμως και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, που απηύθυνε σε πολύ δραματικούς τόνους, έκκληση για τήρηση των μέτρων. Εντατικοποιήθηκαν οι ψεκασμοί σε δημόσιους χώρους, ανεστάλη η λειτουργίας παιδότοπων στην Επίχωση (Μόλος), στο Δημόσιο Κήπο και στις δημόσιες πλατείες Αναγέννησης και Φιλελλήνων ενώ αυξήθηκε και η επιτήρηση σε λαϊκές αγορές και ανοικτές εκδηλώσεις.

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σε ολόκληρη την Κύπρο, αξιολογείται από το Υπουργείο Υγείας και την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα κι εάν παραστεί ανάγκη θα ληφθούν άμεσα, επιπρόσθετα μέτρα.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας
Προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός στην Κύπρο
Άνοδος σχεδόν 10% στις τουριστικές αφίξεις τον Μάρτιο
Παίρνει θέση το Τμήμα Δασών-«Συντήρηση μόνο οδικού δικτύου στον Ακάμα»
Δωρεάν είσοδο σε μνημεία για την Πέμπτη εξήγγειλε το Τμήμα Αρχαιοτήτων
Για ενίσχυση διμερούς συνεργασίας συζήτησαν οι υπουργοί Γεωργίας Κύπρου και Ελλάδας