Πέμπτη 9 Δεκ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Ολοκληρώθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα SUGAR από ΤΕΠΑΚ, ΠΚ και Harvard

  29/07/2020 15:16
Ολοκληρώθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα SUGAR από ΤΕΠΑΚ, ΠΚ και Harvard

Ολοκληρώθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα SUGAR από ΤΕΠΑΚ, ΠΚ και Harvard

  29/07/2020 15:16
Τις δυνατότητες της επαυξημένης πραγματικότητας στην επίτευξη βιώσιμης αστικής διακυβέρνησης, εξέτασε ερευνητικό πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε κάτω από τον συντονισμό του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. με εταίρους το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Harvard University.
 
Σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως το έργο «Sustainable Urban Governance through Augmented Reality» (SUGAR) ολοκληρώθηκε με επιτυχία έχοντας ανταποκριθεί στο βασικό ερώτημα εάν καινοτόμες τεχνολογίες -  και συγκεκριμένα η επαυξημένη πραγματικότητα  -  μπορεί να αποτελέσει αρωγό σε πολεοδομικές αρχές που ψάχνουν καλύτερους τρόπους συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων και σε πολίτες που θέλουν να έχουν λόγο στην ανάπτυξη του αστικού τους περιβάλλοντος.

Η ερευνητική ομάδα από τα τρία πανεπιστήμια, προστίθεται, έχοντας μελετήσει περιπτώσεις βέλτιστων πρακτικών, εστίασε σε δραστηριότητες και μεθόδους για τη συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσω εφαρμογής που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το έργο, με συμμετοχικές διαδικασίες, έχοντας ως παράδειγμα έργο του Δήμου Αγλαντζιάς.

Όπως τονίζει η  ερευνητική ομάδα, η διαφάνεια στις διαδικασίες και η καλλιέργεια εμπιστοσύνης μεταξύ αρχών και πολιτών είναι οι κύριοι παράγοντες που θα καθορίσουν την επιτυχία όποιας διαδικασίας διαβούλευσης.
 
Το έργο έδειξε ότι η τεχνολογία ως εργαλείο οπτικοποίησης του τρισδιάστατου αστικού χώρου σε μια διαβούλευση, επιτρέπει στο κοινό την ουσιαστική διάδραση και εξερεύνηση του περιβάλλοντος του, χωρίς περιορισμούς και προκαθορισμένες επιλεγμένες οπτικές.
 
«Η εφαρμογή που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του προγράμματος σε συνδυασμό με το πλαίσιο δράσης βιώσιμης αστικής διακυβέρνησης που δημιούργησε η ομάδα έργου, βασίζεται στην οικοδόμηση μιας πλατφόρμας επικοινωνίας αρχών και κοινού με κοινό λεξιλόγιο, εργαλεία και περιβάλλον», προστίθεται.
 
Τέλος, αναφέρεται ότι το πλαίσιο δράσης που έχει δημιουργηθεί είναι διαθέσιμο ως ενημερωτικό έγγραφο πολιτικής στον ιστότοπο του έργου και καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να το χρησιμοποιήσουν ως οδηγό για την ενίσχυση των συμμετοχικών πολεοδομικών διαδικασιών.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας