Σάββατο 6 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Σε εφαρμογή πλάνο για αναχαίτηση καταχρήσεων στο ΓεΣΥ-Οι φραγμοί στους γιατρούς

Νατάσα Χριστοφόρου  23/07/2020 06:34
Σε εφαρμογή πλάνο για αναχαίτηση καταχρήσεων στο ΓεΣΥ-Οι φραγμοί στους γιατρούς

Σε εφαρμογή πλάνο για αναχαίτηση καταχρήσεων στο ΓεΣΥ-Οι φραγμοί στους γιατρούς

Νατάσα Χριστοφόρου  23/07/2020 06:34

Σε εφαρμογή πλάνο για να «κτυπήσει» τις καταχρήσεις στο Γενικό Σύστημα Υγείας, έχει θέσει ο ΟΑΥ, έπειτα από τα ευρήματα που καταδεικνύουν πως κάποιοι ειδικοί γιατροί εκμεταλλεύονται το σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ένα εικοσιτετράωρο δούλεψε… 26 ώρες γιατρός του ΓεΣΥ-Κι άλλοι στο μικροσκόπιο

Μέχρι στιγμής έχουν ενημερωθεί για τους περιορισμούς στους οποίους θα υπόκεινται καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, νευρολόγοι και ουρολόγοι. Επόμενοι στη λίστα είναι οι γυναικολόγοι, ενώ θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ειδικότητες.

Σε κάθε κλάδο οι περιορισμοί είναι διαφορετικοί, ενώ σε κάποιες από αυτές φραγμοί θα μπουν και στους δικαιούχους, όχι μόνο στους γιατρούς. Συγκεκριμένα:

  • Στην ειδικότητα της χειρουργικής ορθοπεδικής και τραυματολογίας, περιορίζονται σε 25 ανά ημέρα, οι επισκέψεις ασθενών. Ο ΟΑΥ, έχει ήδη ενημερώσει πως τόσες επισκέψεις θα αποζημιώνει κατά μέσο, ανά μήνα.
  • Στην ειδικότητα της καρδιολογίας τίθενται περιορισμοί στο ποσοστό κάποιων ιατρικών πράξεων. Για παράδειγμα ο αριθμός των ηλεκτροκαρδιογραφημάτων δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 70% του συνόλου των επισκέψεων, τα υπερηχοκαρδιογραφήματα το 50% και τα τεστ κοπώσεως το 15%  
  • Στην ειδικότητα της ουρολογίας περιορίζονται οι ημερήσιες επισκέψεις ασθενών, που αποζημιώνονται

Φραγμοί όμως θα μπουν ωστόσο και στους δικαιούχους του ΓεΣΥ για κάποιες ειδικότητες. Για παράδειγμα στη γυναικολογία για τις έγκυες θα περιοριστούν στις 15 οι επισκέψεις και για τις μη έγκυες στις 4.

«Έπρεπε να καταργήσουμε και κάποιες πράξεις. Για παράδειγμα στους οφθαλμίατρους. Το πρώτο πράγμα που θα κάνουν σε κάποιο δικαιούχο είναι να του μετρήσουν την όραση, οπόταν δεν πρέπει να πληρώνονται ξεχωριστά αυτή την εξέταση. Θα θεωρείται ότι είναι μέρος της επίσκεψης. Επίσης, κάποιες πράξεις θα καλύπτονται με περιορισμένο αριθμό ή θα αλλάξουν τα ποσοστά ασθενών ανά ημέρα. Λήφθηκαν και διάφορα άλλα μέτρα, ώστε να αμείβονται για τις πραγματικές τους πράξεις οι γιατροί και να αποφεύγονται οι σπατάλες. Οι φραγμοί ξεκίνησαν από πέρσι στην προσπάθεια να ομαλοποιηθεί το σύστημα και να αποφεύγονται οι καταχρήσεις. Κάποια μέτρα που λάβαμε, φαίνεται ότι δεν δούλεψαν», ανέφερε στον REPORTER o Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Ξεχωριστοί προϋπολογισμοί
Από αυτό το μήνα, εξάλλου, ο ΟΑΥ προχωρεί στην εφαρμογή ξεχωριστών προϋπολογισμών για εννέα ειδικότητες, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις επιστημονικές εταιρείες. Πρόκειται για ειδικότητες οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 70% της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης.

«Το Δ.Σ του ΟΑΥ αποφάσισε όπως γίνουν και ξεχωριστοί προϋπολογισμοί για την κάθε ειδικότητα, κάτι που ήταν και στους αρχικούς σχεδιασμούς. Ήδη για τον Ιούλιο, θα εφαρμοστούν ξεχωριστοί προϋπολογισμοί για εννέα ειδικότητες, που αντιπροσωπεύουν γύρω στο 70% στους  προϋπολογισμούς για τους ειδικούς γιατρούς. Μέσα από αυτό πιστεύουμε ότι θα γίνουν πιο ευαισθητοποιημένες οι επιστημονικές εταιρείες στις καταχρήσεις, επειδή όποιες γίνονται θα είναι εις βάρος τους. Έχουν να μοιραστούν ένα προϋπολογισμό, οπόταν αν κάποιος καταχράται το σύστημα σημαίνει πως παίρνει μεγαλύτερο μερίδιο της “πίττας” σε σχέση με τους άλλους. Η δαπάνη του ΓεΣΥ, δεν αυξάνεται. Ο προϋπολογισμός όπως είναι γνωστό είναι σφαιρικός», υπέδειξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο στόχος για το ΓεΣΥ, το όφελος των ασθενών και οι φραγμοί στις καταχρήσεις

Δυνατότητα επιβολής προστίμου
Ο ΟΑΥ ενημερώνοντας τους ειδικούς γιατρούς για τους φραγμούς, υπενθυμίζει πως σύμφωνα με το νόμο μπορεί να επιβάλει ποινές σε περίπτωση που εντοπίζονται συνεχείς καταχρήσεις.

Όπως αναφέρεται στις επιστολές «δύναται να διατάξει ή να συστήσει στον ενδιαφερόμενο παραβάτη όπως μέσα σε τακτή προθεσμία τερματίσει την παράβαση και αποφύγει την επανάληψή της στο μέλλον και να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο ανάλογα με τη φύση, τη βαρύτητα και τη διάρκεια της παράβασης, το ύψος του οποίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 χιλιάδες ευρώ. Μπορεί ακόμη να αποφασίσει ότι σε περίπτωση συνέχισης της παράβασης, θα επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο από €340 μέχρι €3400 για κάθε ημέρα συνέχισης της παράβασης ανάλογα με τη βαρύτητα αυτής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας