Ο μήνας του… μηδέν, το φράγμα που σπάζει και ο μεγάλος φόβος για την πανδημία

Έχουν περάσει τρεισήμισι και πλέον μήνες από τις εννέα Μαρτίου, οπόταν ανακοινώθηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. 115 ημέρες μετά, είναι έτοιμο να σπάσει το ψυχολογικό φράγμα των 1000 κρουσμάτων την ώρα που η μάχη δεν έχει, ακόμη τελειώσει. Μια μάχη, αμφίρροπη, παρά τους εξαιρετικούς επιδημιολογικούς δείκτες και τις επιδόσεις που μετέτρεψαν τη χώρα μας σε case study.

Ο σχεδόν μηδενισμός των εγχώριων κρουσμάτων, απειλείται από τα εισαγόμενα, με το ενδεχόμενο της αύξησης των τεστ στα αεροδρόμια να είναι πλέον ορατό. Κατά τη σημερινή σύσκεψη των επιδημιολόγων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το μέλος της επιστημονικής ομάδας Λεόντιος Κωστρίκης, όπως δήλωσε στον REPORTER προτίθεται να προτείνει τον πολλαπλασιασμό των τυχαίων ελέγχων στους επιβάτες των χωρών της κατηγορίας Α αυτούς, μέσω της επιστημονικής μεθοδολογίας που ονομάζεται pooling.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προτείνει μαζικούς ελέγχους με τη μέθοδο pooling στα αεροδρόμια ο Κωστρίκης
 
Στη σύσκεψη υπό το Νίκο Αναστασιάδη, θα αξιολογηθεί ακόμη το θέμα της χαλάρωσης πτήσεων και το η κατηγοριοποίηση των χωρών. Στο μικροσκόπιο θα βρεθεί και το ενδεχόμενο άφιξης τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες να τοποθετηθεί στην κατηγορία Β, στη λίστα με τις χώρες για τουρισμό. Υπενθυμίζεται πως οι επιβάτες που φτάνουν από χώρες αυτής της κατηγορίας, πρέπει να προσκομίζουν τεστ κορωνοϊού. 
 
Ένα άλλο θέμα που θα τεθεί είναι τα μέτρα σε χώρους εστίασης, καθώς και οι διελεύσεις μέσω των οδοφραγμάτων, ειδικά τώρα που άρχισαν οι πτήσεις από την Τουρκία. Θα ζητηθεί από τους επιδημιολόγους να προβούν σε εκτίμηση κινδύνου και να καταθέσουν τις απόψεις τους. 

Ο μήνας του μηδέν
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, πάντως το γεγονός πως τα βλέμματα είναι στραμμένα στις πύλες εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα στοιχεία για τον μήνα Ιούνιο, δεν αφήνουν αμφιβολία πως η παρουσία του ιού στην κοινότητα, είναι ελάχιστη. Από τα 54 κρούσματα που καταγράφηκαν, μόλις τα 17 προέρχονται από εγχώριες λοιμώξεις. Τα δώδεκα, μάλιστα, καταγράφηκαν τις πρώτες πέντε ημέρες του μήνα με τα άλλα πέντε, να κατανέμονται στις υπόλοιπες 25 μέρες. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως για 12 συνεχόμενες ημέρες, από τις 8 μέχρι τις 20 Ιουνίου, δεν καταγράφηκαν κρούσματα εγχώριας μετάδοσης, ενώ δέκα από τις τριάντα ημέρες του προηγούμενου μήνα, είχαν μηδενικά κρούσματα.

Δεν μπορούν, όμως, να περάσουν απαρατήρητα τα 37 εισαγόμενα κρούσματα, το ένα τρίτο των οποίων, προέρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις μάλιστα, άτομα που έφτασαν από το εξωτερικό και δεν είχαν συμπτώματα, έγιναν άθελά τους η αιτία να προσβληθούν μέλη των οικογενειών τους. Τα αυξημένα κρούσματα σε τυχαίους ελέγχους σε επιβάτες πτήσεων από τη Βουλγαρία εξάλλου, που ήταν αρχικά στην κατηγορία Α, ανάγκασε την επιδημιολογική ομάδα να την υποβαθμίσει στην κατηγορία Β, στην οποία οι επιβάτες πρέπει να προσκομίζουν τεστ κορωνοϊού. Το ίδιο μπορεί να συμβεί, ανά πάσα στιγμή και με άλλες χώρες, αφού η λίστα χωρών είναι δυναμική και επαναξιολογείται καθημερινά.

Τα πιο πάνω στοιχεία, καθώς και τα παραδείγματα χωρών όπως το Ισραήλ που κτυπήθηκε νωρίτερα απ’ ότι προβλεπόταν από δεύτερο κύμα, καταδεικνύουν πως ανά πάσα στιγμή, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν, μπορεί να υπάρξει αναζωπύρωση με απρόβλεπτες συνέπειες. Εάν αναλογιστεί κανείς, πως οι αρχικές προβλέψεις των ειδικών για την Κύπρο, έκαναν λόγο αρχικά για 300 και στη συνέχεια για 500 κρούσματα, μπορεί να αντιληφθεί ότι με τα διπλάσια καταγεγραμμένα και χωρίς την πλήρη εξάλειψη της πανδημίας, δεν σηκώνει εφησυχασμός.

Αυτό που προκαλεί ικανοποίηση στους ειδικούς πάντως, είναι πως η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες παγκόσμια, που έχει αποκρυσταλλωμένη εικόνα της κατάστασής της. Ο ένας λόγος είναι το μικρό της μέγεθος. Ο δεύτερος οφείλεται όμως, στα μέτρα που λήφθηκαν έγκαιρα, σε συνδυασμό με τον πολύ μεγάλο αριθμό τεστ που διενεργήθηκαν και τη διαδικασία ιχνηλάτησης.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια