Πρεμιέρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις-Κατ’ οίκον εξέταση για μαθητή με κορωνοϊό

Στη μάχη των Παγκύπριων Εξετάσεων ρίχνονται από σήμερα 7,352 υποψήφιοι, διεκδικώντας μια θέση στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ παρακάθονται επίσης και για σκοπούς απόλυσης των μαθητών της τρίτης Λυκείου.
 
Οι φετινές εξετάσεις είναι διαφορετικές από τις προηγούμενες, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ έχει αποσταλεί στα σχολεία και το Υγειονομικό Πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθούν σε περίπτωση κρούσματος. Ωστόσο, ένας μαθητής, που έχει επιβεβαιωθεί με κορωνοϊό, ακόμη νοσεί, με το Υπουργείο Παιδείας να θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης του για τέτοιας φύσεως περιπτώσεις.
 
Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Χανδριώτης, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, στον REPORTER οι πλείστοι τελειόφοιτοι μαθητές που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό έχουν αποθεραπευτεί και θα βρίσκονται στα σχολεία τους, ώστε να εξεταστούν κανονικά. Ωστόσο, ένας μαθητής ακόμη νοσεί, σημείωσε ο κ. Χανδριώτης και θα βρίσκεται στο σπίτι του, όπου θα μεταβούν δύο επιτηρητές, ώστε να εξεταστεί κανονικά ο μαθητής, καθώς επίσης και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πρεμιέρα με Νέα Ελληνικά
Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών κάνουν πρεμιέρα οι Παγκύπριες Εξετάσεις, μάθημα στο οποίο θα εξεταστούν όλοι οι υποψήφιοι. Την σκυτάλη παίρνει το μάθημα των Γαλλικών, το Ελεύθερο-Προοπτικό Σχέδιο, οι Μουσικές σπουδές και τα Αγγλικά τετράωρο.
 
Οι εξετάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή, 26 Ιουνίου, με τα μαθήματα της Χημείας, του Αρχιτεκτονικού-Τεχνικού Σχεδίου, της Λογιστικής και των Αρχαίων Ελληνικών.
 
Πρώτο μάθημα στην προτίμηση των μαθητών είναι τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, τα οποία επέλεξαν 3,421 μαθητές, με τα Αγγλικά να έρχονται δεύτερα, αφού τα έχουν επιλέξει 3,230 μαθητές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πόσοι μαθητές θα παρακαθήσουν στις Παγκύπριες και ποια σχολή είναι πρώτη στις προτιμήσεις
 
Η Ιατρική Σχολή πρώτη και πάλι στις προτιμήσεις
Η Ιατρική Σχολή είναι και πάλι πρώτη στις προτιμήσεις των υποψηφίων, αφού 566 μαθητές έχουν επιλέξει τη συγκεκριμένη σχολή, ενώ ακολουθεί το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, το οποίο επέλεξαν 442 μαθητές. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Τμήμα της Ψυχολογίας, το οποίο επέλεξαν 364 μαθητές.
 
«Δύσκολο εγχείρημα οι εξετάσεις»
Ο κ. Χανδριώτης, αναφερόμενος στο Υγειονομικό Πρωτόκολλο που έχει δημοσιευτεί από το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, σημείωσε πως είναι αναλυτικό, ενώ το Υπουργείο δηλώνει έτοιμο.
 
«Οι Παγκύπριες είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και η πανδημία το κάνει ακόμη πιο δύσκολο, ωστόσο ελπίζουμε όλα να πάνε καλά».
 
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, οι Παγκύπριες Εξετάσεις 2020 θα διεξαχθούν με την αυστηρή εφαρμογή του υπό αναφορά Πρωτοκόλλου Ασφάλειας και Υγείας(επισυνάπτεται), υπό την εποπτεία των Διευθυντών των Σχολείων / Εξεταστικών Κέντρων και της Υπηρεσίας Εξετάσεων της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid 19.
 
Όπως αναφέρεται στο Πρωτόκολλο οι υποψήφιοι θα πρέπει να περάσουν από θερμομέτρηση πριν πάνε στο Εξεταστικό Κέντρο, με δική τους ευθύνη ή ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων τους και θα πρέπει να βρίσκονται εκεί τριάντα λεπτά πριν την έναρξη της εξέτασης.
 
Η είσοδος των υποψηφίων στα Εξεταστικά Κέντρα, κατά το δυνατό, από διαφορετικά σημεία για αποφυγή συνωστισμού. Τήρηση του μέτρου της κοινωνικής αποστασιοποίησης των δύο (2) μέτρων. Το Εξεταστικό Κέντρο γνωστοποιεί στους υποψηφίους τις εισόδους πρόσβασής τους στο Κέντρο.
 
Το Πρωτόκολλο προνοεί πως σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος από τους υποψηφίους κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα πρέπει να γίνεται κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο, με την εποπτεία του επιτηρητή, θα πρέπει να απορρίπτεται αμέσως σε κατάλληλο κάδο απορριμμάτων και να ακολουθεί απολύμανση χεριών με αλκοολούχο διάλυμα (με περιεκτικότητα αλκοόλης >65%).
 
Οι υποψήφιοι παραμένουν στις θέσεις τους όταν λήξει ο χρόνος εξέτασης και προσέρχονται, υπό την εποπτεία των επιτηρητών, ατομικά στην έδρα για την παράδοση του τετραδίου απαντήσεών τους.
 
Μετά το πέρας κάθε εξέτασης, οι υποψήφιοι πρέπει να απομακρύνονται χωρίς καθυστέρηση από το Σχολείο/Εξεταστικό Κέντρο, τηρώντας τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης των δύο (2) μέτρων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»